Seventh Crystal – Kristallklart med Kristian Fyhr!

Göteborgsbandet Seventh Crystal har jag personligen känt till under en längre tidsperiod. Bandets grundare och musikaliska motor Kristian Fyhr är en mångårig vän som undertecknad haft några olika musikaliska samarbeten med under årens lopp. Av den anledningen känns det nu extra glädjande att kunna krypa in under huden på Kristian såhär lagom till släppet av Seventh Crystals debutplatta!

Hej Kristian! Jag tänkte börja med att prata lite om Seventh Crystals ursprung. Hur bildades bandet och var kommer namnet ifrån?

Jag hade hjälpt andra med studioarbete under en längre tid och ville skriva egen musik. Jag började skriva låtar på min kammare och kände att det här vill jag ge en ärlig chans och inte göra helt själv. Därför började jag plocka in musiker som hade gjort sina tiotusen timmar på respektive instrument. 

Angående bandnamnet så är anledningen till att vi använder ”seventh” att det figurerar i en massa olika sammanhang. Seven seas är ett exempel, siffran sju finns också med i olika religioner och kulturer och har en massa olika innebörder. Det finns egentligen ingen anledning mer än att det ska vara lite kryptiskt. Man får tolka det som man vill. Crystal var lite samma sak, saker kan vara kristallklara eller inte. Det övergripande ordet är väl att det ska vara lite kryptiskt och fritt för tolkning. Många tror att vi spelar Power Metal vilket ger en härlig kontrast. Det ser ut att vara något annat än det man hör, vilket är lite coolt.

Ni har signat ett fleralbumskontrakt med Frontiers records och ska precis släppa er debutplatta. Hur kom ni i kontakt med Frontiers?

Vi kom i kontakt med Frontiers via en kille som jobbade på Gaffa som producent. Han kontaktade dem och vid det laget hade vi inte släppt något mer än en akustisk video. Därefter började vi förhandla med Frontiers. Svårare än så var det inte och allt gick väldigt fort. Jag hade aldrig trott att det skulle bli mer än ett skojband som kanske kunde göra några spelningar i Göteborg och att man fick släppa materialet själv.

Berätta lite om dina influenser!

Det är mycket pop, mycket Max Martin och modern radiopop. Jag fastnar för styrkan i att kunna presentera starka melodier med en ackordfattig bakgrund. Att skriva hooks som folk snappar upp med enkla metoder och att det går att överföra det till hårdrocken. Ibland önskar jag att vi levt under åttiotalet men vi gör åttiotalet år 2021 med nytänk. Jag har ju också lyssnat mycket på Foreigner, framförallt ”4″ som John ”Mutt” Lange producerat. Det var dåtidens pop med en väldigt välgjord produktion.

Hur går du tillväga när du skriver låtar?

Oftast kommer det av en känsla man har i kroppen. Ibland sitter jag och spelat piano och då kommer jag in i ett visst mode och en känsla som jag bygger på . Därefter kanske jag börjar nynna på någonting. Jag spelar nästan aldrig in något vi de tillfällena. Kommer jag ihåg det dagen efter så jobbar vi vidare på det. Det är världens bästa knep. Jag har nästan inget inspelat på telefonen förutom undantagsvis. Det är ibland lättare att knyta en melodi till ett pianokomp så ibland spelar jag in.

Brukar du få en text i huvudet samtidigt som du kommer på melodin?

Nej, den kommer snarare av känslan som låten bygger fram och vilket humör man känner sig på, om man är glad, ledsen eller frustrerad etc. Jag tonsätter inte texter utan jag textsätter toner.

Vilken låt/låtar tycker du sticker ut lite extra på skivan?

Definitivt ”Deja vu” med det pompösa maffiga stråkintrot och körerna. Den orkestrerade inledningen med elgitarrerna som hintar lite om vårt sound. Den sticker ut mest musikmässigt och arrangemanget är väldigt udda. Den kräver sina musiker live och sticker absolut ut mest på plattan. 

Tänk dig att du har 90 sekunders reklamspot på TV4! Förklara för tittarna så koncist som möjligt: Varför ska man lyssna på Seventh Crystal?

Vi är inte rädda för att dra in avancerade musikaliska stycken. Det är inte bara fyra ackord utan vi är noga med att det ska komma in bitar där man känner att, oj vad var det jag hörde där? I musiken märker man att vi har en gemenskap med en extremt stark kemi där alla har kul. Det finns så mycket känslor och glädje som ligger bakom detta.

Om du tittar in i spåkulan, tio år från nu, hur ser framtiden ut för Seventh Crystal?

Med den viljan och drivkraften vi har så har vi turnérat ett bra tag, vi har utvecklat vårt sound och har fått bandet till en verksamhet där vi kan känna oss stolta över vad vi uppnått. Det kommer inte finnas något behov av stereotyper som att ”jag behöver synas, jag behöver höras, jag behöver vara längst fram och vara störst, bäst och vackrast”. Vi har kul ihop och vi gör det här för att det är skoj helt enkelt. Jag vill tro att det kommer höras och ingen har hittills känt någon stress över turnéer som inte finns på grund av pandemin. Jag tror verkligen att det här kommer gå vägen. Vi kommer att expandera ut i Europa och förhoppningsvis även komma till USA.

Om du efter pandemin fick sätta ihop en festival med Seventh Crystal som headliner, vilka band skulle du välja som support?

Först och främst Perfect Plan. Det hade ju inte varit fel att ha SIXX AM som förband, man kan ju drömma. Revolution Saints med Deen Castronovo som sjunger så klockorna stannar och också definitivt Toby Hitchcock hade jag också valt utan att tveka.

Om du bara fick vakna till en och samma skiva varje morgon, vilken skulle du då välja? 

Väldigt bra fråga! Då hade jag valt ”Dangerous” med Michael Jackson alla dagar i veckan. Det är den bästa skivan som någonsin gjorts!

Namn: Kristian Alexander Fyhr 

Ålder: Fyller 31 i år

Född: Göteborg

Favoritmat: Tacos eller en god hemmagjord och grillad hamburgare.

Favoritdryck: Bubbelvatten med mango och Leffe brun (öl).

Film: Da Vinci koden, Änglar och demoner

TV: Blacklist

Podd: Jag tycker det är extremt intressant med sekter, jag lyssnar mycket på P3 dokumentärer.

Bok: Avskyr att läsa… Jag hittar ingen ro till att läsa eller att titta på TV eller film. Spelar hellre piano.

Musik: Ava Max är så bra så det är helt sjukt. Terence Trent D’arby, Hans röst går inte av för hackor! Jag lyssnar också mycket på Deep Purple. En udda artist jag gillar är Michael Ruff. John Farnhams platta Whispering Jack är helt fantastisk. Thin Lizzy, P!nk, Amon Amarth, Cradle Of Filth, Within Temptation. Det är väldigt blandat och humörberoende. Allt från argt till glatt till ledsamt.

Hobbies: Frisbeegolf. Det gillar både jag och Olof, vår basist, och vi spelar så ofta vi får tid.

Andra band: Jag har tidigare varit med i Perpetual Etude. Det kommer en platta i höst där jag är med och sjunger. I övrigt satsar jag stenhårt på Seventh Crystal och mitt samarbete med Frontiers som låtskrivare.

Inspiration: Människor, beteenden, hur folk agerar och förhåller sig gentemot varandra. Relationer och möten, hur vi presenterar oss och är mot varandra. All välgjord musik inspirerar mig.

Motto: Förakta inte en möjlighet.

Okänd talang: Min förkärlek till att snickra. Att hitta smarta lösningar utefter olika förutsättningar. Jag har också gröna fingrar.

Om jag inte hade blivit musiker skulle jag ha blivit: Inredningssnickare, möbelsnickare.

Stort tack för att du ställde upp på denna intervju! Det blir kul att följa er framöver, jag säger på återseende!

Peter ”Amber St Pete” Johansson