Skogsröjet är en av Sveriges trevligaste festivaler och för våra trogna läsare kommer det inte som någon överraskning att det är en av våra favoriter som vi direktrapporterat från de senaste åren!

2023 kommer bloggen att vara full av info om årets upplaga men också en del kul intervjuer och överraskningar! Vi börjar redan idag med en intervju jag gjort med Festivalgeneralen själv, Stefan Englund! 

Stefan har jobbat med serviceyrken och älskar folk men efter några år inom butiksbranschen tröttnade han och valde ett nytt spår. Som tur var är hustrun Tina VD för ett företag där en tjänst blev ledig. Stefan berättar.

  • Ja, jag vart liksom, snälla kan jag inte få börja jobba där? Jag lovar att vi ska hålla sams hemma! Haha och det blev jättebra så där har jag nog vart i åtta år tror jag! Jätteskönt, jag sitter med headset på och lyssnar på musik och min produktion är för sig. Jag vet hur jag ska jobba och vad jag ska göra imorgon och oftast vad jag ska göra nästa vecka med. 

Det måste ju underlätta massor med jobbet kring festivalen!

  • Ja det gör det, massor! Sen är Tina väldigt givmild och snäll. Det är nog hon som blivit drabbad mest över lag. Vi har ju tre grabbar och de har spelat fotboll allihop och jag har tränat alla grabbarna. Och när de börjat i andra klubbar får man ju skjutsa och så, så hon tycker också att det är skönt att jag är hemma, när jag jobbade i butik så var det ju gånger jag var tvungen att stänga på kvällen eller jobba helgen. Men nu går det att planera mer. Sen är hon ju fantastisk med festivalen och så, om jag måste ta ett möte på dagtid med kommunen om tillståndsansökningar eller sånt så är det ju ganska lätt att få ledigt. Eller att åka in och jobba en lördag förmiddag eller söndag eftermiddag för att inte komma efter i produktionen. Och så är hon ju en pappersmänniska! Jag är inte det! Jag är en snurrpelle som lyckas ro iland det mesta men jag har ju ingen ordning! Många av de viktiga mailen går ju till jobbet och då är hon snäll och hjälper mig att sortera upp och skriva ut avtal och påminna mig om att jag måste signera och så! Hon är också väldigt delaktig i Skogsröjsarbetet men på ett annat sätt! Hon är toppen!

Det låter som att Tina är en ”bakom kulisserna” hjälte på Skogsröjet!

  • Det är hon! Hon underlättar massor! Och håller ordning på mig! Hon är bäst!

Jag tror att det är många som kanske inte förstår hur mycket jobb det ligger bakom en festival, det är ju inte bara att ringa en manager och säga att man vill att deras band ska komma och lira!

  • Nej det visste ju inte vi heller egentligen när vi startade haha! Musikföreningen här har jag ju varit med i sedan jag var 14 eller 15. Det var ett jättekul sätt att komma in i hur man leder föreningar och arrangerar lite. Sen kom livet emellan men så ringde dom mig för 18 år sedan och sa att nu är föreningen i kris och vi håller på att sälja av alla instrument och vet inte riktigt vad vi ska göra. Så jag tog på mig att vara ordförande men då vill jag få vara med och hitta på lite grejer också! I början hade vi två spår då. Det ena var att göra en rockmusikal om Rejmyres historia! Med glasbruket och arbetarnas kamp mot ägarna och vi skrev manus och så men det var ganska svårt! Så det vart en musikfestival istället eftersom vi har så många band som behövde någonstans att spela och tanken var ju att det skulle bli för oss närmast sörjande, inte Skogsröjet som det är idag! Haha! Och folk skrattade åt oss och sa att “Ni kan ju inte döpa det till Skogsröjet! Det var det töntigaste vi hört!” Och ja, men det är ju det vi är! Vi är töntiga! Vi är bönder som bor ute i Rejmyre!

Numera är det kul för folk vet två saker om Rejmyre! Glasbruket och Skogröjet! Lite röj i buschen! Mitt ute in ingenstans!

Ja men det är ju känslan när man svänger upp och man hamnar rätt in i skogen ut i ingenstans! Man landar i lugnet innan röjet!

  • Ja och banden tycker ju det är skithäftigt, de är väldigt skeptiska ibland! Hahaha! Men dom kommer till ro och har det rätt så lugnt. Ingen av oss som jobbar är ju wannabes eller groupies. Vi är ju där för att vi tycker att det är kul att jobba och arrangera och för att vi tycker att det är kul att det kan bli av i en liten håla i Rejmyre! Vi har inget företag som står bakom utan vi är en liten förening och jag tror banden uppskattar det för det är ingen som vill ta selfies eller hänger på det sättet backstage utan vi morsar på alla på samma sätt! Det kan vara ett band från Sensus som vi välkomnar på samma sätt som Dave Mustaine och det blir en väldigt avslappnad stämning. Sen har vi ju de bästa besökarna som faktiskt tar sig ut i ingenstans, för det är lite knöligt att ta sig hit! Folk kommer hit för att de tycker banden är värda det!

Jag älskar Skogsröjet just av den anledningen! Folk kommer dit för att de älskar musiken!

  • Ja, jag får lite gåshud när du säger det! Man fattar nog inte att vi lyckats med det.

Ja och ni har ju återkommande artister som verkar trivas de med!

  • Ja! Jag tror inte vi haft någon band som lämnat oss med en negativ upplevelse. Det är snarare fler som kan tänka sig att spela hos oss igen! Och det märker man ju när vi är på mässor och så. Banden gillar oss för att vi inte är proffs! Vi tabbar oss ju minst ett par gånger om året och banden gillar det, nästan mer än någon nitisk person som går efter ett tyst produktionsschema som bara bockas av. Här är det mer “Jahopp! Aj fan men det ska jag fixa!” Det finns olika sätt att arbeta och få det att funka och jag tror att vi har hittat ett sätt som fukar för oss.

Men om du fick göra en drömbokning då?

  • Ja jag är ju rätt så gammal så jag har ju faktiskt redan bokat många av de banden jag har haft en relation till. Men om jag fick drömma så Whitesnake hade ju varit stort! Och Def Leppard är ju ett band som jag verkligen, verkligen skulle vilja boka. Men Whitesnake ska ju inte turnera mer och Def Leppard är ju tyvärr lite för dyra för oss. Det är svårt att få folk att förstå det med. Vår totala bandbudget är vad ett sådant band kostar. Och vi är ju inte intresserade av att arrangera en konsert. Det ska vara en festival. Så varje år försöker jag att se en affisch framför mig som ska locka besökare. Visst vore det kul nån gång att få smacka på rejält men… Folk säger att vi är dumma i huvudet för vi gör oss ju av med pengarna men det är så vi är. Vi ger tillbaka till föreningarna och byn här om vi får ett överskott och har möjlighet. Om vi känner att okej, nu gick det bra i år. Då kan vi investera i Rejmyre! Och sen behåller vi en buffert för förskottsbetalningar till banden.

Och Rejmyre är nog tacksamma för det! Jag älskar att köra in i byn och se alla som sitter ute i trädgårdarna och spanar på alla galna fastivaldeltagare som kommer!

  • Hahaha! Ja det är ju deras underhållning och de är ju superglada för att ni kommer! Sen är det ju något speciellt med den här festivalen som jag är lite extra stolt över och det är att alla är med. Det spelar ingen roll vem du är eller vad din bakgrund är. Vill du vara med och vara del av festivalen är du välkommen. För vissa är det kanske det enda de har på året och det känns så roligt att de vill vara med och göra det här med oss!
Foto: Dennis Kjellander Skogsröjet 2022

Vi är så glada att Stefan ställt upp och vi ser så fram emot årets festival. Rejmyre är en by som tillsammans med musikföreningen gått in och skapat något som är en av sveriges, idag trevligaste festivaler och sammanhållningen i byn och entusiasmen hos alla som jobbar på festivalen är magisk! Har ni missat den så är det dags att planera in 3-5 Augusti!!

/P ”The Poseur” Pousár