Uppvärmning med H.E.A.T!

Idag är H.E.A.T ett av Sveriges hetaste melodiösa hårdrocksband med en karriär som spänner över tolv år och som tagit dem jorden runt flera varv. I slutet av februari släpps deras sjätte studioalbum med den kryptiska titeln ”II”. The Maloiks Peter Johansson fick en trevlig pratstund med bandets trummis Don Crash om allt ifrån nya skivan till finska badtunnor och Peter Stormare!

Hej Crash! Ni är snart aktuella med ert sjätte studioalbum ”II”. Hur kom ni fram till den något märkliga titeln?

Tankegångarna var att vi ville söka oss bakåt istället för framåt, en återgång till hur vi har låtit förut helt enkelt. Det är flera som tycker titeln är förvillande, den är kanske inte så slagkraftig. Det lät bra när vi bestämde det och det ser bra ut på omslaget. I slutändan tror jag inte det är det viktigaste, utan det är istället att det är en samling hårdrocksdängor som vi är väldigt stolta över. Vi hade lite debatt om vad vi skulle döpa Europaturnén till. Lite skämtsamt anspelade vi på skivans titel så ett förslag var ”The twour” vilket är skitdåligt, så vi valde ”The sign in the northern sky” vilket är en rad ur låten ”Rise”. Det var slagkraftigare och låg bättre i mun.

Ni har sagt att om ni debuterat idag hade resultatet låtit som ”II”. Jag tycker att det är en bra förklaring, framförallt när man hör låtar som till exempel ”Dangerous Ground”, ”Adrenaline” och ”Under The Gun” som påminner om er debutplatta i melodispråket.

Ja, så är det, men samtidigt kanske man kan säga det om varje platta? Äsch, namnet är ”good enough for rock n roll”! Det är musiken som är det viktiga.

Jag tycker ju att era två första plattor hänger ihop soundmässigt och låtmässigt, därefter förändras ju soundet en hel del när Erik kommer med i bandet.

Ja och vi bytte ju också producent och mixare till Tobias Lindell vilket gjorde väldigt mycket för vårt sound.

Erik har ju en annan klang och karaktär än Kenny, lite mer aggressiv.

Ja, Erik skiner som mest när han får köra plattan i mattan, han är en kraft!

Hur har ni gått tillväga när ni skapat materialet till ”II”?

I vanlig ordning så har vi skrivit låtar både tillsammans och var för sig. Det är mest Jona Tee och Dave Dalone som har skrivit till ”II”. De har också producerat plattan. När vi har en samling om ca 30 demos så kör vi en röstningsomgång internt. Vi försöker alltid skriva mycket och sedan välja. Vi tänker inte bara att det ska vara bra låtar utan även hur man komponerar en bra platta som har tillräckligt med ingredienser så det inte blir för tjatigt eller upprepande. Kanske några låtar som är mer albumorienterade och några som är mer liveorienterade. ”Nothing To Say” finns med eftersom vi ville ha med en ballad. Gallringsprocessen är väldigt svår. Ska man ens ha med en ballad? Vi tänker nog att det förväntas av oss och samtidigt brukar vi ha med en ballad på varje platta. 

Vi spelade in trummorna i Sonata Arcticas studio 57 i Finland med deras basist Pasi som tekniker. Det blev mycket sauna och badtunna! Vi spelade in de två första singlarna ”One By One” och ”Rise” utanför Enköping i Rocksta sound ranch först. Tidigare har vi spelat in allt material under samma inspelningstillfälle. Det fungerade faktiskt väldigt bra och de blev väldigt bra. Jona visade mig ”Rise” för längesedan och då fastnade den inte riktigt, men sedan när den var inspelad och mastrad och man jämför den med andra låtar på plattan så blev den ju riktigt bra! Det är också jag som gör de kraftfulla growl-liknande körerna på låten vilket är lite kul, min sång är det sista man hör på hela plattan. En del skönljudande gosskörer är gjorda av mig, men oftast när det ska låta vikingamonster är det jag som får kliva in. Vi har också en studio vid vår replokal i Solna där vi har spelat in en del material.  En låt som också är lite av en favorit och som jag ser fram emot att spela live är ”Victory”, det blir en bra festivallåt! Där är jag också med och vrålar körerna!

Jag håller med, ”Victory” är en av mina absoluta favoriter på plattan. Jag tror faktiskt att det skulle kunna vara en bra singelkandidat! Är det något ni har övervägt?

Nej den ligger nog inte så bra till som singel och det är skivbolaget som oftast väljer ut vilka singlar som ska släppas. Det kommer dock fler singlar från plattan och näst på tur är ”Dangerous Ground” Jag har gjort en livestream efter varje singelsläpp. Jag vet inte riktigt vad jag håller på med men det verkar som att folk gillar det. Jag tycker det är ganska spännande och jag tror vi kommer få se mer sådant framöver. Jag försöker få fler i bandet att livestreama men det är lite utanför deras ”comfort zone”. Att sitta i ett tyst rum framför en webbkamera är väldigt speciellt och något man måste vänja sig vid. Samtidigt är det ju häftigt att direkt kunna interagera med publiken. På en liveshow kan man ju inte ha en dialog med publiken på det sättet. Det här blir ju någon sorts intim session vilket är tanken, att kunna ge tillbaka och göra det för dem som tycker det är roligt.

Ni var ju vid sidan av The Poodles ett av de första hårdrocksbanden att ställa upp i melodifestivalen vilket ni gjorde med ”1000 miles” 2009. Därefter har ju band som Dynazty, Ammotrack och Eclipse både varit mellanakter och deltagare. Vad har er medverkan i melodifestivalen betytt för H.E.A.T’s  karriär?

Jag tror att det har betytt väldigt mycket. Det gav oss en unik chans och har delvis tagit oss dit vi befinner oss idag. Det var en språngbräda ut i Europa och världen och att vi fick spela i Japan redan mot slutet av 2009. Vi åkte också på en Europaturné med Poodles och Treat samma år. Jag vet inte om det hade hänt utan mello, vi fick en chans att visa vad vi går för. Det kom en punkt när luften under vingarna från mello tog slut och det var dags att stå på egna ben. Det var runt platta nummer två ”Freedom Rock”. Där någonstans lämnade också Kenny Leckremo bandet. Vi var lite som en curlad tonåring som plötsligt släpps ut i världen. Nu var det upp till oss att ta vara på möjligheterna som hade öppnats. Vi började köra Europaturné efter europaturné och släppte fler plattor. Jag tänker också på Peter Stormare, hans bolag Stormvox och vad de gjorde för oss. Det var han som fixade in oss på melodifestivalen och såg till att vi kom ut i världen. Efter släppet av ”Freedom Rock” tog vårt samarbete slut. Det var en rolig men samtidigt lite halvdramatisk period kan man säga. Peter hade ju dessutom resurser jämfört med andra bolag och såg till att vi snabbt kom ut på Europaturné tillsammans med Edguy, 2008.

Vilken är den största höjdpunkten för dig personligen i karriären hittills?

Svårt att sammanfatta. Jag är mån och stolt över allt vi har gjort och åstadkommit med H.E.A.T sedan början den där kalla januaridagen 2007. Lamt svar, men jag svarar allt, jag svarar H.E.A.T!

Vilka är dina största styrkor som musiker enligt dig själv?

Jag tror dels att jag kan tänka som en låtskrivare när jag spelar. Jag kan spela sparsamt och smakfullt istället för att överspela eller lägga in fills som inte rimmar med vad övriga instrument spelar. Det är något jag utvecklat genom åren. Jag känner mig som stommen i orkestern, den som har ansvaret att föra låtarna framåt. Det blir en trygghet för de andra i bandet, framförallt live. I det stora hela är trummorna i H.E.A.T grundläggande. På den här plattan finns också tillfällen för mig att skina då jag kan ta ut svängarna på ett sätt jag inte gjort tidigare.

Nämn de tre trummisarna som har betytt mest för dig!

Mike Portnoy, Neil Peart och Lars Ulrich.

Nämn en känd person, död eller levande, som du skulle vilja träffa över en öl!

Jag skulle ta någon i Beatles. Jag är väldigt fascinerad över deras musik, liv och karriär. De var ändå ett band och med på samma resa. Säg ett band som har haft samma karriär som dem? De kom vid rätt tidpunkt och de blev också det första brittiska bandet att slå stort i USA.

Stort tack för att du tog dig tid Crash! Är det något du vill tillägga?

Jag gjorde nyligen en Youtube video där jag spelar låtar samtidigt som jag hör dem för första gången och reagerar på dem. Jag filmar mig själv och kommenterar när jag inte lyckas. Det har blivit väldigt uppskattat. Vi kommer göra tre spelningar i England tillsammans med Vega, Collateral och Mason Hill i maj och jag kommer lägga upp videos när jag spelar till deras låtar framöver. Jag tar också tacksamt emot tips på låtar att spela till. Gärna låtar som är lite utmanande!

HEAT – ”II” släpps 21/2!