Wildness – Ultimate Christmas!

Foto: Tallee savage

Redaktör Johansson hade ett mycket trevligt samtal med Wildness egen kapten Erik Modin där såväl senaste fullängdaren ”Ultimate Demise” som julklappar och nyårslöften avhandlades!

Det är en dryg månad sedan ni släppte ”Ultimate Demise”, hur har mottagandet varit?

Långt över förväntan. Det har känts skitbra. De flesta recensioner vi läst är lyriska och folk verkar älska den. Med tanke på hur lång processen i slutändan blev så betyder det extra mycket. När man går och tragglar och det känns som att man aldrig går i mål så försvinner nyhetens behag och det blir jättesvårt att vara objektiv. 

Jag upplever nya skivan som jämnare än debuten och med ännu bättre produktion, samtidigt som Erik Forsberg levererar fantastiska sånginsatser genomgående. Vad har Eriks intåg i bandet inneburit för er?

Väldigt mycket. Det är alltid svårt att byta ut en medlem, framförallt en sångare som är så delaktig i ett bands sound. Vi hade några olika sångare som testade och när vi bestämde oss för Erik så handlade det inte bara om att plocka in en ny sångare, utan också om att ta in en ny människa i ett väldigt sammansvetsat gäng. Det är en utmaning. Gruppdynamiken är ju enormt viktig. Wildness är ju det första bandet som jag har varit med i som verkligen har satsat, haft en form av karriär och åstadkommit allt från att släppa skivor på bolag till att spela på festivaler. Jag har aldrig varit med om att byta bandmedlemmar i de tidigare band på demostadiet som jag spelat i. Där har line-upen varit konstant fram till att man beslutat bryta upp bandet av olika anledningar. 

Det tog en tid, men sett i backspegeln så har det fungerat väldigt smidigt och bra. Erik är en superduktig sångare och otroligt seriös med sin röst som instrument. Han gör olika övningar för att hålla stämbanden i trim. Inspelningsprocessen har också varit väldigt bekväm. Erik gjorde alla sina pålägg hemma och skickade dem till mig vilket gjorde mitt jobb som producent väldigt enkelt. Han har också samma bakgrund som oss andra musikaliskt med åttiotalet och Hair metal som gemensamma nämnare. Det blir spännande att se vad vi ska hitta på härnäst.

Ni gjorde ju en interaktiv livestream där ni firade releasen och samtidigt hade en Q&A med era fans. Ni gjorde också ett spontant unplugged framträdande. Har ni några planer på att göra en regelrätt livestream där ni pluggar in och ställer er på scen?

Kanske. Det har snackats om det, men inget är bestämt. Det behöver finnas tekniska lösningar som gör att det låter bra och ser snyggt ut, inte något som är filmat med mobiltelefon. 

Omslagsbild: Anton Atanasov

Vilka är dina personliga tre favoritlåtar på plattan?

Det är jättesvårt. ”Cold Words” har varit en favorit sedan jag skrev den. Originalidén är väldigt gammal och från en gammal iPhoneinspelning gjord 2012. ”Borderline” kom väldigt sent in i processen, typ tre veckor efter vi började spela in och är också en stor favorit. Den påminner en del om ”Down in the city” som skrevs sist till första plattan. Det är nog lite nyhetens behag och för att citera Joey Tempest: ”Man gillar den sista låten man skrev bäst”. Titelspåret Ultimate Demise är också en favorit. Den är annorlunda i sitt symfoniska utförande. Tanken var att den skulle vara en systerlåt till ”Highlands” från första skivan, lite folkmusikinspirerad, men istället för att göra den till en uptempolåt som var grundidén bestämde vi oss för att sänka tempot. Den blev bättre med piano, akustisk gitarr och i lägre tempo. De tre låtarna ramar in plattan på ett väldigt bra sätt tycker jag.

Med tanke på att det just nu inte går att genomföra spelningar inför publik, har ni redan börjat skriva, eller till och med spela in nytt material?

Ja, vi jobbar på material till skiva tre och har fått ur oss en del idéer. Det finns diskussioner om att ta in externa låtskrivare för att bredda soundet. Det är kul att få in lite nytt blod och att kunna utvecklas som band. 

Kommer det spelas in någon promovideo som inte är en lyricvideo?

Kanske. Vi har haft svårt att få ihop det eftersom vi är utspridda. Marcus bor ju till exempel i Kiruna vilket han kommer fortsätta med. Det går absolut att planera saker men det måste finna en ekonomi och konkreta planer. Förhoppningsvis får vi ihop något innan momentum lägger sig, det kommer garanterat bli av på nästa skiva. Regissören vi har tänkt oss bor i Göteborg och är en bra vän till bandet och det vore kul att jobba med honom, men just nu avråds det ju från resande så vi får se.

Med tanke på att julen snart står för dörren? Hur är ditt förhållande till julmusik?

Jag är inte med i Whamageddon *skratt*. Det är skitmysigt med julmusik. Det brukar gå några spellistor på repeat för att komma i stämning. Jag blandar gärna traditionell julmusik med lite modernare. Några favoriter är Darlene Love med ”All Alone On Christmas”. Det är låten som spelas i Ensam Hemma 2 när Kevin inser att han är helt ensam i New York. ”O helga natt” med Tommy Körberg och Frank Sinatras jullåtar går också tokvarma årligen. Den bästa jullåten någonsin är Happy X-mas (War Is Over) med John Lennon. Jag ska försöka skriva en jullåt någon gång. Det är riktigt svårt. Vi fick det i läxa när jag läste musikproduktion och songwriting. Det är inte lätt att hitta rät stämning utan att det blir pajjigt.

Har ni diskuterat att spela in en egen julsingel med Wildness?

Nej, det har inte diskuterats men som sagt jag skulle gärna skriva en egen jullåt någon gång, men då blir det nog inte en rocklåt.

Har du några särskilda minnen till jul och musik, kanske någon speciell skiva du fått i julklapp?

Julen ’97 minns jag att jag fick två skivor jag verkligen ville ha. Den ena var Hanson – ”In The Middle Of Nowhere”, du vet den där med låten ”Mmm bop”. Den andra var KISS – ”Carnival Of Souls”. Jag hade ingen aning om hur den lät. Den lilla Foto/skivor/elektronik butiken som fanns på den lilla orten jag växte upp på hade tyvärr inga möjligheter till förhandslyssning. Det var inte vad man förväntat sig när man tryckte vin den i spelaren och det där nedstämda riffet börjar i första låten.

Dina hetaste julklappstips!

Jag fick en googlehögtalare förra året. Den är användbar och den minsta varianten är relativt billig och ligger på runt en femhundring. Det är sjukt bra ljud och så kan man snacka med den. Jag önskar också att folk tar sina personliga ansvar och köper sina julklappar online och inte springer och trängs i köpcentrum.

Förhoppningar inför 2021?

Att skiten försvinner och att livet återgår till det normala. Det som jag tror har fört något gott med sig gällande det här, även om det är att stretcha det, är att det har varit en prövning för oss i västvärlden och inte minst för Sverige som varit förskonade från krig och där vi förhållandevis faktiskt har det väldigt bra. Förhoppningsvis har det lärt oss att inte ta saker och ting för givet och att tänka efter både en och två gånger. Jag hoppas att folk tar detta med sig in i nästa år och fortsätter att vara omtänksamma. Även om det låter väldigt julromantiskt så hoppas jag att den här pandemin leder till att vi blir bättre människor.

Har du något nyårslöfte?

Att fortsätta jobba framåt med bandet och att vara en bra närvarande farsa. Jag tror det händer mycket nästa år. Jag tillägger gärna också att vår webbshop på Bandcamp kommer att öppna när som helst med ny merch, förbeställning av vinyl och signerade CD skivor. 

Stort tack Erik för att du ville göra den här intervjun!

Stort tack själv!

Foto: Gabrielle Holmberg