Sist jag såg Disturbed var på Sweden Rock 2008 och då tyckte jag i ärlighetens namn det var sådär. Bandet kändes då ganska lojt och oengagerade så förväntningarna inför kvällens konsert på Gröna Lund var ganska låga. Det var faktiskt i sista stund som undertecknad bestämde sig för att åka in och nu i efterhand är jag väldigt glad att jag gjorde det, för jävlar i mig vad bra det var.

Ett supertaggat band äntrade scenen inför en väldigt stor och högljud publik. Jag vet inte vad det är, men det verkar något magiskt att uppträda på Gröna Lund bland alla karuseller och lyckohjul. Har nog aldrig upplevt en dålig konsert på Grönan och ikväll var verkligen inget undantag.

Kvällens guldstjärna går utan tvekan till sångaren David Draiman. Gubben har en otrolig röst med ett sådant tryck att man nästan trycks bakåt. Det enda minus han har är, att han saknar lite karisma som frontman men sjunga kan han sannerligen. Sen måste även de övriga bandmedlemmarna nämnas också. De bjuder på sig själva och interagerar med publiken under hela spelningen.

Efter att bandet framfört ”reason to fight” bryter David ihop och med tårar i ögonen berättar han hur trött han är på att förlora folk som han känner på grund av psykisk ohälsa. Han nämde bland annat Chris Cornell och Chester Bennington som tragiskt begick självmord för några år sedan. Sen släpper han bomben att han själv var nära att förlora kampen för drygt 4.5 månad sedan, vilket gjorde att ett sus gick igenom publiken. Psykisk ohälsa är något som finns runt om oss hela tiden och man måste verkligen ta det på allvar.

Efter denna allvarliga stund och mycket kärlek från publiken fortsätter bandet att köra på i ett ursinnigt tempo med deras tolkning av Genesis klassiker Land of confusion där publiken bjuds in till allsång.
Kvällens övriga höjdpunkter var Are you ready, Sound of Silence och odödliga Down with the sickness samt avslutande Inside the fire innan bandet lämnar scenen denna varma junikväll.

Summa summarum: En grym konsertupplevelse med ett supertaggat band och en publik som var med på noterna från första till sista ton.
Tack Disturbed för en magisk kväll. Ni är välkomna tillbaka till Stockholm när ni vill!

Text och bilder: Ulf Romedahl

SETLIST

Hey you

Stupify

Ten thousand fists

Prayer

Are you ready

Bad man

A reason to fight

Land of confusion

The game

Sound of Silence

Indestrucktible

The light

Stricken

Down with the sickness

Inside the fire