Envig

Konsert

Det är med spänd förväntan jag beger mig till Musikbutiken Vara för att bevittna min första livespelning på nästan exakt ett år. Det vankas dödsmetall från grabbarna i bandet Envig.

Några minuter efter utsatt tid (20.30) drar man igång med ett intro innan sångaren och basisten Damien Terry på bred västgötska berättar lite om vad som komma skall. Man inleder med starka Angelmaker från debutalbumet Warmachine(2015) och fortsätter med Fodder från By human hands(2018) och redan här inser man hur mycket man saknat livemusik. Nu följer låtarna Standing Cells och 31614-Panzram från kommande albumet Gutwound.

Mellanakten inleds med den nyligen släppta andra singeln från Gutwound en låt som heter Zealot och som handlar om människor som spränger sig själva i Guds namn, vilket man anser är galet. Zealot är en mycket bra låt som följs av tidigare utgivet material i form av The soul and the barbedwire, White Light/Black Rain nya låten Ben för ben och lite äldre Hanged, drawn and quartered. I mellanakten tycker jag att bandet höjer sig ytterligare ett snäpp och visar vilket väloljat orkestermaskineri man är.

I avslutningsdelen inleder man med nya Gutwound som är bandets längsta låt. Därefter kommer första singeln från kommande skivan A swamp of human waste som är i mitt tycke kvällens starkaste låt och sedan avslutas kvällen med Warmachine som är bandets hittills framgångrikaste låt. Avslutningen lämnar ingenting annat att önska. Envig bjuder på riktigt bra spelning och imponerar stort. 

I vimlet efter konserten är publiken märkbart glada och nöjda och den samlade åsikten som kommer från flera håll är att Envig är ett band som är på väg att vinna en större publik. De nya låtarna från kommande Gutwound är mycket bra och när Damien berättar att bandet har haft tillgång till helt andra inspelningsmöjligheter inför tredje fullängdaren jämfört med de två tidigare albumen så växer förväntningarna. Envig går en ljus framtid till mötes om man fortsätter på den inslagna vägen och kanske är man på väg att bli ett nytt stort svenskt dödsmetallband!

Vill du se Envig spela så är man inbokade på Backstage Summer Fest i Lidköping lördagen den 21 augusti . En kväll som också kommer att bjuda på band som BrowsingCollection, S.O.R.M., The damn stars, Pastoratet, Mimikry och Jesper Binzer som är mest känd som sångare i danska D.A.D.

Den 11:te september är man inbokade på Klubb Fredagsmangel i Jakobsberg i Järfälla kommun. 

Envig har också långt gångna planer på en gemensam turné med göteborgarna Creeping Flesh som ska gå av stapeln senare i höst/vinter. Dock är inga datum eller spelplatser officiella ännu när det gäller det. 

Stort TACK för en riktigt trevlig lördagkväll på Västgötaslätten till:

Fred Larsson Trummor

Sebastian Gustavsson Gitarr och sång

Pontus Bratt Gitarr

Damien Terry Bas och sång

Musikbutiken Vara

Text och foto av Marcus Ahlberg

Liked it? Take a second to support Marcus Ahlberg on Patreon!