Hur jag har lyckats undgå att se Eclipse live under alla dessa år är och förblir en gåta. Det känns som ett minst lika stort tjänstefel som att jag först för knappt ett år sedan såg H.E.A.T för första gången. Men den 28 juli 2023 bröt äntligen undertecknad den förbannelsen också och såg Erik och co live för första gången.

Inför kvällens begivenhet så hade jag hört ryktena om vilket grymt liveband Eclipse är så förväntningarna var givetvis höga inför min livepremiär och som de infriades.

Redan i inledande Roses on your grave visar Eclipse att de är ett av Sveriges absolut bästa liveband. Det är tajt som tusan, ljudet är grymt och det är fullt ös direkt. Erik Mårtensson sjunger som en gud konserten igenom, Magnus Henriksson visar att han är en av Sveriges bästa gitarrister och bröderna Crusner (framförallt Philip bakom trummorna) bjuder verkligen på sig själva till 100 procent.

Setlistan består nästan utanslutande av låtar från albumen Wired, Paradigm och Monumentum. De två singlarna från det kommande albumet Megalomanium plus melodifestivalbidraget Runaways får också plats.

Det som kändes tråkigt var speltiden. Med den låtskatten som Eclipse har så är det svårt att få in allt på endast 60 min. Saknade bland annat Battlegrounds om jag bara ska nämna en, men jag är nöjd ändå.

Spelning är kvalitét rakt igenom och Eclipse visar att de är tillsammans med bland annat H.E.A.T är ett av sveriges absolut bästa liveband. Jag kan garantera att detta inte kommer bli min sista livekonsert med Eclipse. Men då vill jag se dem göra en headlinespelning för en festivalspelning blir tyvärr för kort.

Text och bild: Ulf Romedahl

Setlist

Roses on Your Grave (Wired)

Got it (singel från kommande albumet Megalomanium)

Hallelujah for the weekend (Wired)

The masquerade (Paradigm)

Runaways (Armageddonize) (deluxutgåvan)

Hardest part is losing you (singel från kommande albumet Megalomanium)

Hurt (Monumentum)

The Downfall of Eden (Monumentum)

Black Rain (Monumentum)

Never look back (Monumentum)

Twilight (Wired)

Viva la victoria (Paradigm)