Tysk dynamit i Stockholm.

Konsertrecension:
Artist: Rammstein
Längd: ca 2h 10 min.
Plats: Stockholms stadion.
Publik: 32000 (utsålt)
Betyg: 10/10


Jag säger som Kenta Gustavsson hade sagt. ”Jag har väntat så länge på just denna dag” för äntligen skulle jag få bocka av Rammstein från min bucketlist över band jag ännu inte sett.
Gick in på Stockholms gamla olympiastadion utan några direkta förväntningar utan jag hade inställningen att ta det lite som det kommer.


Att det skulle bli pyroteknik och eld visste jag redan på förhand och bandet visade direkt från start vårt skåpet skulle stå när den första bomben brändes av när trummisen Christoph Schneider satte sig vid trummorna. Säger som Bruce Willis sa i Die Hard 4.0. That’s gonna wake the neighbors. För om folket som bor runt Stadion inte visste att det skulle bli konsert ikväll så blev dom varse om det nu.

Att bandet verkar gilla nya skivan är tydligt då setlistan innehåller hela åtta låtar från detta album. Kanske några för många i min smak men samtidigt är nya skivan otroligt bra och låtarna blir inte sämre live med allt ljus och pyro.
Naturligtvis får vi njuta av en hel del klassiker från andra skivorna också. Låtar från Herzeleid, Sehnsucht, Reise Reise, Mutter samt Liebe is für alle då framförs med den äran.
Showen är extremt påkostat och det sparas inte på krutet någonstans. Bandet har verkligen tagit allt till en helt ny nivå. Bara en show måste kosta otroligt mycket pengar. Bara den gigantiska brinnande barnvagnen som Till använder i Puppe är ingen billig grej.

Trots att debut albumet kom för nästan 25 år sedan så verkar inte spelglädjen ha avtagit för bandet verkar verkligen ha roligt på scen. Till bjuder dessutom publiken på några svenska fraser i Ich will och när bandet går av scen.
Showens absoluta höjdpunkter är utan tvekan Deutschland, Du hast och Engel där sistnämnda låt framförs på en scen mitt i publikhavet i en avskalad version där publikens allsång gav gåshud delux.

Efter framförandet åker alla medlemmar utom Till tillbaka till scen i två gummibåtar över publiken där gitarristen Richard Kruspe roar sig med att skriva autografer på små papperslappar som han kastar ut i publiken under färdens gång.
Hela showen avslutas med att bandet åker i en hiss högst upp i det brinnande scentornet och när hissen når toppen smäller det av en bomb som till och med den döve måste ha hört.

Kan med en extremt stor nöjdhet vandra hem i Stockholms natten och konstatera att Rammstein visat vart skåpet skulle stå. Till sjöng otroligt bra kvällen igenom och tillsammans med de fem övriga i bandet bjöd man publiken på en show som var ett rent ljud och ljudmässigt himmelrike.
Ni som har köpt biljett till Ullevi nästa år kan se fram emot en riktigt häftig upplevelse.

Setlist.

 1. Was ich liebe.
 2. Links 2-3-4.
 3. Tattoo.
 4. Zeig dich.
 5. Sehnsucht
 6. Zeig dich
 7. Mein hertz brennt
 8. Puppe
 9. Heirate mich
 10. Diamant
 11. Deutschland
 12. Radio
 13. Mein teil
 14. Du hast
 15. Sonne
 16. Ohne dich
 17. Engel
  Extranummer
  Ausländer
  Du reichst so gut
  Pussy
  Extranummer 2:
  Rammstein
  Ich will
Liked it? Take a second to support Ulf Romedahl on Patreon!