Är Festivaldöden över?

Roskilde, Sweden Rock, Kristianstad Rockfest, Gefle Metal Festival, Tuska Open Air Festival, Skogsröjet, Rock The Night Festival, Over the Border Festival, ja listan är lång när det kommer till festivaler i och runtom Sverige och och de här är ju bara några av alla rockfester vi har i närheten.

Nu släpps biljetterna till Sweden Rock den 27de November och jag är nog inte ensam om att sitta som på nålar i väntan på bandsläpp!

”Det kostar så mycket” ja men visst gör det det men om du så bara ser 15 av alla banden på Sweden Rock så har du sparat in kostnaden för konsertbiljetter och den festen som pågår under helgen är ju obetalbar!

Vet ni vad det bästa är just nu? Jo, det dyker upp fler och fler små festivaler i landet. En del startade för ett par år sedan och har börjat få ett namn i media och folkmun redan.

Kan det vara så att festivalens nästa våg kommer nu? Kan det vara så att arrangörerna fått en överblick av vad som gick fel då för fem tio år sedan när den stora ”festivaldöden” skedde?

Den här skribentens teori har varit att festivalerna gick på för hårt och tog in för många blandade genrer på festivalerna för att det skulle funka med publiken. Gillar du hårdrock och metal betalar du gärna för att se dem du älskar och några band du gillar. Men om det är för många band som du inte har någon som helst relation till, helt fel genre så är det inte värt att betala för biljetten.

Det vi ser idag är att de nya festivalerna håller sig till en genre och det funkar! Kolla på Mörkaste Småland t ex. Nu har de funkat i sex år och det verkar ju finnas en trogen publikskara som köper biljetterna.

För mig är det i första hand Sweden Rock och Skogsröjet som gäller varje år. De är festivaler som håller en line up som täcker det mesta som jag gillar. Årets Skogsröj var över förväntan och det var det åren innan det med och året innan det och så vidare. Sweden Rock är sällan en besvikelse. Det är många band som älskar att spela där och publiken möter bandens förväntningar varje gång. Man trivs på festivalen. Man tycker om människorna på festivalen.

Vågar vi hoppas? Kan vi se fram emot fler festivaler inom de kommande åren?

Det kan bli svårt att hinna med allt man vill på en sommar, men är inte det ett ganska gött lyxproblem?

/P ”The Poser” Pousár

Liked it? Take a second to support Pauline Pousar on Patreon!