Årets 20 bästa låtar och album enligt Redaktör Romedahl

2020 har verkligen varit ett speciellt år i många avseenden. I avsaknaden av livekonserter har man fått koncentrera sig på årets skivsläpp och när jag nu ska summera året så fanns det två album som verkligen stack ut och fick full pott på den 10-gradiga poängskalan och lade beslag på de två ädlaste medaljerna medan en svensk rockikon fick bronspengen.

Hela 13 av 20 album på listan har svensk anknytning vilket är mycket glädjande.

Några sent inkommana album på listan gjorde att det blev några skivor som snubblade på målsnöret men som får en stjärna i kanten och dessa plattor är

Jesper Binzer – Save your soul

Paralydium – Worlds beyond

Deep Purple – Whoosh

Sons of Apollo – MMXX

Anvil – Legal at last

Men nu är väntan över. Här kommer Redaktörs Romedahls lista över 2020 absolut bästa album

20. Cats in Space – Atlantis

Bandets tre första skivor tilltalade mig inte alls men fjärde gången gillt brukar man ju säga. Fjärde skivan är lite mer rockigare vilket tilltalade mig och kniper därmed tjugonde platsen på min lista

19. Hammerfall – Live against the world

För andra året i rad tar ett Sveriges största heavy metal band plats på min lista. Skivan är snyggt mixat av Pontus Norgren och en setlista som spänner sig över större delen av karriären.

18. Thundermother – Heat wave

Dessa tjejers raka stil av hårdrock tilltalar mig skarpt. Senaste skivan Heat wave är en ren uppvisning hur man Rock N Roll ska spelas. Och åter igen så får man använda uttrycket ”Tjejer kan”

17. Firewind – Firewind

När man har en grym gitarrist i Gus G och mästersångaren Herbie Langhans i samma band kan det inte gå fel.

16. Magnus Karlssons freefall – We are the night

Ett otroligt snyggt hantverk av vår svenska gitarrguru med ett gäng mycket kompetenta gästsångare. Det räcker till en mycket hedrande sextonde plats

15. Metallica – S&M2

Metallica vet hur man gör en liveskiva bra. Scotts Pingles hyllning till Cliff Burton är hur grym som helst och jag får fortfarande gåshud av Ecstasy of gold.

14. Jeff Scott Soto – Wide awake (in my dreamland)

Den otroligt sympatiska och trevliga mästersångaren som jag fick äran att prata med under hösten släppte i november sitt sjunde studioalbum i eget namn.

Man får helt det bästa från hela hans karriär och han plats på denna lista är given

13. Wildness – Ultimate demise

Ett svenskt band med stor stor potential. Lägg namnet på minnet.

12. AC/DC – Power up

Man vet vad man får av AC/DC. Det är inga överraskningar men fan vad man gillar det ändå. Om detta skulle bli sista skivan så blir det med flaggan i högsta topp.

11. Eclipse – Viva La VicTOURia

Svenska Eclipse följer upp sitt starka studioalbum Paradigm med en lika stark liveplatta som missar topp 10 med en hårsmån.

10. At The Movies – Soundtrack of your live part 1             

Chris Laneys hobbyprojekt som blev en braksuccé. Tolkningen av Tina Turners We don´t need another hero med Ronnie Atkins på sång och Bruce Kulick på gitarr är ren magi.

9. Primal Fear – Metal commando

Primal Fear med denna skiva och dess föregångare Apocalypse hittat en så sjuk hög lägsta nivå. Mitt hårdrockshjärta slår trippla slag av glädje.

8. Stormen – Stormen

Ett snyggt hantverk av trion Von Boisman, Sundberg och Sköld och detta är utan tvekan årets bästa hårdrocksplatta på svenska. De mörka och personliga texterna griper tag i en ordentligt.

7. H.E.A.T – II

Plattan som tyvärr blev Erik Grönwalls sista med bandet men gud vad han lämnade med stil. Här finns låtar som One by one och Rise som jag rankade som två av fjolårets bästa låtar då dom kom som singlar redan då.

6. Hank Von Hell – Dead

Hans första platta Egomania var grym men Dead är till och med ett strå vassare. Här finns bland annat kanonlåten Disco som jag har haft otaliga allsångsstunder till.

5. Voodoo Mansion – Voodoo Mansion.

Årets helt klart svängigaste platta. Deras så kallade Old school rock som är en blandning av funk och klassisk rock n roll låter ändå nytt och fräsht.

4. Confess – Burn ’em all

Detta grymma band från Stockholm borde bli Svensk hårdrocks nästa stora export utomland för dom har med sina tre studioalbum visat vart skåpet ska stå. För mig är det en gåta att dom inte har fått mer uppmärksamhet för det senaste albumet är otroligt bra!

3. Stagman – Kejsarens nya kläder

Årets platta på svenska alla kategorier (igen). Att våra svenska radiostationer som säger sig vilja främja svensk musik helt blundar för låtar som Resan som vi gjort, Här kommer tystnaden, Sida vid sida eller titelspåret är inget annat än en ren skandal.

2. Pretty Maids – Made in Japan

Satan i gatan vilken liveplatta detta är. Plattan Future world som hela skivan bygger på har fått sig ett rejält ansiktslyft tack vare den här liveskivan. Det är fullt ös från start till mål och har du lyckats missa den här skivan så är det dags att tryck på play och höja volymen till max.

1. The Lightbringer of Sweden – Rise of the beast

Lars Engs projekt som blev ett band lägger välförtjänt beslag på årets guldmedalj. Hela plattan är en ren njutning för alla oss som gillar heavy metal och här finns inte en enda dålig låt. Ser redan fram i mot uppföljaren som förhoppningsvis inte dröjer allt för länge.

Det har även släpps några grymma låtar i år och så här ser min topplista ut.

20. Sepultura – Isolation.

19. Self Deception – Smoke you out (feat Gabriel Keyes & Kee Marcello)

18. Bonfire – Warrior.

17. Sorcerer – The hammer of witches.

16. Wildness – Burning it down

15. W.E.T – Got to be about love

14. Iron Savior – Souleater

13. Magnus Karlssons Freefall – Queen of fire (feat Noora Louhimo)

12. Wildness – Borderline

11. Confess – 509

10. Wig Wam – Never say die

9. Confess – One for the road

8. Sorcerer – Deliverence      

7. Stagman – Här kommer tystnaden

6. Hank Von Hell – Disco

5. At the movies – We don´t need another hero

Magi är bara förnamnet. Ronne Atkins tolkar Tina Turner helt suveränt och Bruce Kulick gör ett grymt gästspel.

4. Soilwork – Death Diviner

Björn Strid och co vet hur man ska fånga mitt intresse. Grymt riff och Björns grymma röst gör låten komplett.

3. Thundermother – Dog from hell.

När jag hörde låten för första gången vill jag bara höja volymen mer och mer. Det räcker så.

2. The Lightbringer of Sweden – Fallen angels.

Oj oj oj. Full gas från första till sista ackord. Detta är heavy metal när det är som bäst.

1. Stagman – Resan som vi gjort (Sången till mig själv)

Årets guldmedalj går välförtjänt till Bosse Stagman. Texten är ren poesi och den grep tag i mig från första till sista ton. Det blir inte bättre än så här.

Detta var i mitt tycke det bästa av det bästa som släpptes 2020. Nu laddar vi för 2021 med intressanta släpp från bland annat W.E.T, Accept och Helloween.

God jul och gott nytt år önskar Redaktör Romedahl.

Liked it? Take a second to support Ulf Romedahl on Patreon!