Del 1. Plats 20-11:

Då var vi snart i mål. Ett helt fantastiskt 2022 har det varit för oss musikälskare med en inkorg som varit fylld till bredden från januari hela vägen fram tills nu. Nu sätter vi nämligen ner foten och försöker sammanfatta året i form av en lista. Som vanligt listar jag tjugo album men det kunde lika gärna varit det dubbla! Bara för att ett visst album inte nådde in på min personliga lista betyder det inte att den på något sätt är dålig. Faktum är faktiskt att jag personligen inte lyssnat igenom en enda kalkon på hela året vilket måste vara unikt. Många har stannat på betyget godkänt men de allra flesta har spelats mer än en gång. Som t.ex Def Leppard, Alterbridge, Skid Row som samtliga släppte sina bästa album på många år och som jag utan tvekan skulle rekommendera till alla att lyssna igenom men som ändå inte lyckas ta sig in på listan. Sen är det ju även så att jag inte är en Metal kille. Man Machine Industry, Candlemass, The Halo Effect släppte t.ex alla helt fantastiska album men jag är i grund och botten mer mottagbar för melodiös rock/hårdrock vilket återspeglas i min lista. Så döm mig inte för de plattor som saknas. Det är ju bara en lista och inte en plan för att rädda världen.

20: Cats In Space – Kickstart The Sun

Tre gånger har de toppat min årslista. Mer än något annat band. Denna gången stannar senaste albumet dock på plats nummer tjugo. Fortfarande ett väldigt bra album och älskar du Queen, 10 CC, ELO eller Styx ska du definitivt lyssna även på detta album. Kattens klor är inte riktigt lika vassa men klöser gott ändå! 

19: Perfect Plan – Brace For Impact

Del tre i framgångssagan Perfect Plan bjuder likt sina föregångare på utsökt melodisk rock av högsta kvalitet. Gillar du de två första albumet kommer du digga även detta. För mig tar det dock stopp på plats nummer nitton då det börjar bli lite repetitivt och till nästa album vill jag nog att bandet hittar lite nya stigar att trampa upp.

18: Fans Of The Dark – Suburbia

Ett album. Det räckte. Sen var jag ett fan till bandet som i sin tur är ett fan av mörkret. Eller kanske egentligen till band som Iron Maiden eller Saxon. För man hör influenser från NWOBHM och bandet skriver likt Maiden låtar med inspiration från bland annat böcker. Uppföljning Suburbia är bättre än debuten på alla plan och spåret The Pirates of Maine en kandidat till årets bästa låt. Det räcker till plats nummer arton.

17: Avantasia – A Paranormal Evening with the Moonflower Society

Jag har alltid fruktansvärt höga förväntningar när Avantasia släpper ett nytt studioalbum. I bland lite för höga. Och i bland blir jag faktiskt lite besviken. Så även här. Tobias Sammet är ett galet musikaliskt geni som borde tilldelas Nobelpriset i musikalitet och skulle jag bara gå på det hade albumet slutat i topp. Men jag saknar tre, fyra riktiga singelspår från den paranormala kvällen. Det är otroligt jämnbra utan att någonsin dippa men det räcker ändå bara till plats nummer sjutton.

16: Nordic Union – Animalistic

Album nummer tre i ordningen är också bandets bästa hittills. Här finns egentligen inga svagheter. Ett normalt år hade det lätt till och med hittat in på topp tio. Men det här inte ett normalt år och avsaknaden av en riktig brottarhit får albumet att stanna på plats nummer sexton.

15: Captain Black Beard – Neon Sunrise

Den svartskäggige kaptenen överraskar ännu en gång. Bandet blir bara bättre och bättre. Efter att ha gått lite vilse ändrades allt när sångaren Martin Holsner kom in och tog över mikrofonen. Här får vi 45 minuter av fantastiska melodier och en sånginsats av Martin i yttersta världsklass. Det belönar jag med plats nummer femton.

14: Ronnie Atkins – Make It Count

Jag var sen med att hoppa på tåget. Nästan så att jag missade det. För trots sexton studioalbum med Pretty Maids var det egentligen först med första soloalbumet som jag blev ett stort fan. Uppföljaren är inte riktigt lika bra men det räcker ändå till plats nummer fjorton på min lista.

13: New Horizon – Gate Of The Gods

Nej jag är som sagt inte någon Metal kille egentligen. Och verkligen inte Power Metal. Men det räcker egentligen med två ord. Erik Grönwall. Sveriges just nu bäste sångare alla kategorier. Visst ska även Jona Tee ha en väldigt stor eloge som skrivit hela albumet, spelar flertalet instrument och producerat. Men det är ändå krigaren Erik som fullkomligt blåser mig av banan. Plats nummer tretton blir det till slut för den dynamiska duon.

12: Scorpions – Rock Believer

Titelspåret fick mig nästan att ge upp redan innan albumet släpptes. Peacemaker blev inte heller en favorit. Men det fanns som tur var några riktiga pärlor att njuta av när albumet väl släpptes. Så många att jag till och med rankar det som gruppens bästa sedan Crazy World. Medlemmarna (utom Mikkey) må vara pensionärer sedan många år men för min del får de gärna fortsätta i många år till. Plats tolv blir det på min årslista.

11: The Hellacopters – Eyes Of Oblivion

Hellacopters har blivit Sveriges svar på AC/DC. Inte soundmässigt utan mer för att de alltid alltid levererar rockmusik av hög kvalitet. Man vet helt enkelt vad man får. Man kan strunta i singlar och pressinformation och bara kryssa i beställrutan direkt. Det kommer att vara bra. Ögon av glömska nej det här är snarare öron av lycka. Plats elva till Dregen och co.

Missa inte Topp Tio som kommer inom kort!

Av: Magnus Blomqvist