Från Orcher till Elgitarr!

Jag spelar Dungeons & Dragons med ett gäng kompisar. Vi spelar även andra rollspel men just nu är det D&D som gäller. Danko Jones spelar också D&D. Moby spelar D&D. Orvar Säfström har spelat rollspel, Mike Myers, Vin Diesel, Robin Williams, ja listan går att göra lång.

Magic The Gathering är en annan ”nördig” hobby som inte nämns ofta men som har en enorm spelarbas. The Acacia Strain spelar MTG och Jerry Seinfeld också!

Vad kan det här handla om undrar ni nu? Jo, Danko Jones beskriver i sin bok I´ve Got Something To Say hur han använder sig av olika playlists för att skapa stämning när de spelar. Vi brukar också ha en del musik i bakgrunden. T ex lämpar sig Mortiis ypperligt när man rör sig i grottor i underjorden. Arcana är också ett band som jag haft musik av när vi spelat och det ger en speciell känsla att ha någon lämplig musik när man ska rollspela sig genom ett helvetesgap och spöa drakar och gobliner på löpande band.

På 80 och 90 talet var nog rollspelet på delad förstaplats med hårdrocken hos föräldraföreningarna som inkörsporten till droger och satanism.  

(https://youtu.be/5rh74GwTWFI

Men det är inte bara playlists eller stämningsmusik som delar arena med rollspelet. Lyssnar vi på band som Blind Guardian, Helloween och Avantasia så hör man klart och tydligt fantasyinslagen och det om något väcker ju fantasin hos unga sinnen. Vem vill inte vara hjälten som räddar världen?

Hårdrockare var en grupp som kanske inte sågs på med helt blida ögon, likaså rollspelare och jag är ganska säker på att de var samma människor i grund och botten. Även om man som tuff rocker inte ville erkänna att man satt med sina tärningar och sina rollformulär och slogs mot orcher och förförde vackra alver.

Jag har en lite kul grej att berätta apropå detta. För några veckor sedan snubblade jag över en teaser på Facebook. Vengeant heter ett band som beskriver sig som ” Progressive, Symphonic Metal Band, inspired by Magic: the Gathering.” Idag kommer de att gå ut med vilken vokalist de har och jag är vansinnigt nyfiken. (https://www.facebook.com/vengeantofficial/ för dem av er som också är nyfikna)

Med den omåttligt populära serien Stranger Things väcktes nyfikenheten kring rollspelen igen och det smyger sig mer och mer in i populärkulturen igen. Så mitt tips till er inför julen om ni har barn/ungdomar som skulle gilla att spela äventyrsspel köp ett rollspel! Och komplettera det med några sjyssta skivor som passar in. Och spela med dem. Roligare kan det ju knappt bli!

/P ”The Poser” Pousár

Liked it? Take a second to support Pauline Pousar on Patreon!