Kan vi sluta bråka?

Det är inte roligt när folk inte vill ha roligt längre.

Vad menar jag med det? Jo, i dagens sociala medier upplever jag en hel del jäkligt onödiga diskussioner. Vem är bäst/sämst? Vilket band är bra/dåligt? Kan man kalla det för hårdrock? Och så vidare i oändlighet. Diskussioner om själva musiken finns nästan inte längre.

När jag växte upp var det rätt simpelt. Det var rock, hårdrock, metal och thrash metal. Synth och pop i och för sig men det var inte så intressant just då. Sen började det komma förgreningar. Och det är inget fel med det! I takt med att musikerna utvecklades var ju musikbranschen också tvungen att utvecklas. Men vad innebär det för oss som konsumenter? Jo, beroende på vilken affär vi kommer in i står skivorna i ordning. Ofta i bokstavsordning och genre. MEN, och ja jag använder versaler. Vilken genre det är verkar vara lite so so. Vissa tycker Queen står under Rock. Andra har en genre som heter 70 tal och så vidare. Även i register på sidor som Ginza och cd.on verkar det lite godtyckligt.

Så vad gör vi som de enkla konsumenter vi är? Vi tror att originalkällan (butiken) måste ju såklart ha rätt. Eller? När diskussioner sen uppstår blir det förstås missförstånd. Tänk själv när du var ung och bläddrade bland skivorna. Om det stod under hårdrock var det ju självklart hårdrock, eller hur?

Men det är inte bara det som orsakar problem, det finns en grupp som är värre än någon annan. JagVetBäst gänget. De som minsann är true fan och har lyssnat på bandet sedan 1800 kallt. Och har du inte lyssnat på dem mer än 13 år så har du ingen rätt att yttra dig… Men va, på riktigt? Vad ger det för bild av oss, något, äldre musikälskare om vi trycker ner de nya generationerna?

Jag tänker så här: Om du känner att någon skriver fel genre på ett band. Skriv det. Men skriv också vad du grundar ditt påstående på. För en ren och juste diskussion! Vad spelar det för roll om en tjugoåring ”bara lyssnat i 13 år”. Då har ju den personen lyssnat mer än halva sitt liv! Har du det?

Jag lyssnar på i princip vad som helst som jag tycker är bra. Jag lyssnar på en del pop. Ni vet Adam Lambert som sjunger med Queen? Hans pop tycker jag är härligt energigivande. Det gör inte mig till en sämre hårdrockare. Så vad är det som gör att vissa måste hävda sig hela tiden? Gnälla för att ett band minsann inte är hårdrock, eller framhärda om hur jävla kass Lars Ulrich är. Really?

Hårdrockare är bra människor hör jag gång på gång. Men när jag läser i hårdrocksgrupperna kan jag ibland börja tvivla.

Nej, om du inte gillar något, säg det men förklara varför och med en god ton. Nästa gång är det din musik som ligger under luppen!

Rock on!

/P. ”The Poser” Pousár

Liked it? Take a second to support Pauline Pousar on Patreon!