1981 var ett synnerligen bra musikår. Då släpptes plattor som “Renegade” med Thin Lizzy, ”The Visitors” med Abba, ”High ‘n’ Dry” med Def Leppard, “Mob Rules” med Black Sabbath, “Killers” med Iron Maiden, “Paradise Theatre” med Styx, ”Diary of a Madman” med Ozzy, “Too Fast for Love” med Mötley Crüe, ”Moving Pictures” med Rush, ”Escape” med Journey och ”4” med Foreigner.

När det gäller Abba, Def Leppard, Rush, och kanske även Iron Maiden, så är det än idag deras bästa plattor någonsin (och Lizzys ”Renegade” är den skiva med mitt favoritband jag idag spelar oftast). Så var även fallet med en skiva som släpptes samma år och som föll en då 17-årig hårdrockare i smaken så väl att den än idag spelas flitigt: ”Tattoo You” med The Rolling Stones.

Bortsett från att låtarna var fantastiska så hade den något unikt som har försvunnit i dagens digitala musikvärld (och som inte ens var speciellt vanligt då det begav sig): en tydlig A- och B-sida. A-sidan var rocklåtarna och B-sidan bjöd på de tillbakalutade alstren. Detta var stenarnas sista Billboard-etta, och det är inte svårt att förstå varför. Vad som är svårare att förstå är att jag, som samtidigt försökte yla ikapp med Rob Halford, Biff Byford och Udo Dirkschneider, fortfarande alltid väjer att spela B-sidan.

Enligt Ultimate Classic Rock var detta den bästa skiva som släpptes 1981. Jag kanske inte sträcker mig så långt, men att den är ett mästerverk råder det inga som helst tvivel om. Om man ska köpa en skiva med The Rolling Stones så är det ”Tattoo You”. Och ska man köpa den idag så väljer man givetvis 40-årsjubileumsboxen som släpptes förra veckan, med fem LP-skivor (eller CD), innehållande nio tidigare outgivna låtar plus en live från Wembley 1982 och en 124-sidig booklet. Jag kan garantera att ni inte kommer att ångra er.

Kuriosa 1: Det här var det första skivomslaget där bandet valde att ta bort ”The” i The Rolling Stones”.

Kuriosa 2: Albumet vann en Grammy Award för bästa skivomslag, skapat av Peter Corriston som bland annat även gjorde omslaget till Led Zeppelins ”Physical Graffiti”.

Och om ni funderar på att köpa en julklapp till mig så behöver ni inte fundera vidare. Start Me Up!

Av Tony Johansson