Sunset strips okrönta sleazekungar gjorde sig ett namn i slutet av åttiotalet som ett skitigare och råare alternativ till kollegor som Mötley Crüe, Guns’n roses, RATT, Poison och Warrant. ”Hollywood Vampires” är tredje gången gillt för L.A. Guns och i jämförelse med föregående ”Cocked & Loaded” (1989) och ”L.A. Guns” (1988) en betydligt ”mognare” och mer polerad historia. På gott och ont. Här finns till exempel inte mindre än tre ballader ”Crystal Eyes”, ”It’s Over Now” samt ”I Found You”, ingen av de med tillstymmelse till samma genuina ärlighet och känsla som bandets stora hit ”The Ballad Of Jayne” från 1989.

Å andra sidan skulle L.A. Guns knappast kunna ha producerat ett såpass mörkt och stämningsfullt epos som inledande ”Over The Edge” på de tidigare plattorna. Låten återfinns för övrigt även i sköna actionrullen ”Point Break” från samma år. Bland övriga höjdpunkter märks ”Some Lie 4 Love” och ”Kiss My Love Goodbye”.

Om Guns’n Roses blev mainstreampublikens gunstlingar i brytningen åttio och nittiotal, och framförallt med de pompösa ”Use Your Illusion” plattorna, så var L.A. Guns det farligare och mer genuina alternativet för de av oss som ville vara lite mer ”true” sleaze. Sångaren Phil Lewis och gitarristen Tracii Guns var de coolaste rännstenskidsen som sunset strip fostrat. Den självbetitlade debuten samt ”Cocked & Loaded” är farligare, mörkare och har överlag bättre låtar än ”Hollywood Vampires”. Om du är obekant med bandet bör du därför lyssna igenom de albumen först.

Ingen kan dock ta ifrån L.A. Guns deras magiska framträdande på Lisebergshallen i september 91 som förband till Skid Row. Jag och bästa barndomskamraten Mattias var där och vi kan båda intyga att L.A. Guns med pondus, kraft och ett jävlaranamma utan dess like förpassade Skid Row tillbaka till slummen den kvällen.

Peter ”Amber St Pete” Johansson