Lenny Kravitz – Mama Said

Sommaren 91 snurrade ”It Ain’t Over ’til It’s Over” ofta på MTV. Jag ville inte riktigt erkänna för mig själv hur mycket jag gillade vad jag hörde. Det var liksom lite för mycket Prince-falsett över sången och lite för inställsamt för att jag egentligen skulle bry mig.

Jag hade läst någon OKEJ! artikel om Lenny något år tidigare. Han var tillsammans med snygga Lisa Bonet, känd som Cliff Huxtables äldsta dotter i populära åttiotals-sitcomen ”The Cosby Show” och pysslade tydligen med musik.

När jag sedan under hösten dansade mig svettig till fantastiska ”Always On The Run” där Lenny’s gamla klasskamrat från High School gästar på gitarr, en inte helt okänd lirare vid namn Slash, var manegen så att säga krattad för att min nyfikenhet sakta men säkert skulle övergå i beundran. Särskilt när jag två år senare skulle införskaffa uppföljande, och hitspäckade, albumet ”Are You Gonna Go My Way” i New York. Lenny skulle få till ytterligare en stor balladhit i känslosamma ”Stand By My Woman” innan året var till ända.

Kravitz vars mor var afro-amerikanska och vars far var av judisk härkomst beslutade sig för att spela in debutplattan själv utan backning av något bolag då han ständigt av dessa fick höra att hans musik inte var ”tillräckligt svart” eller ”tillräckligt vit”. Sett i retrospekt gick det ju ändå rätt bra med tanke på att Kravitz till dags dato sålt över 40 miljoner plattor, vunnit tonnvis med utmärkelser såsom grammisar för Best Male Rock Vocal Performance fyra år i rad 1999 till 2002 samt en hel drös andra utmärkelser och priser i American Music Awards, MTV Video Music Awards, Radio Music Awards och Brit Awards.

”Mama Said” är precis som Lenny’s övriga produktion en spännande fusion mellan rock, pop, soul, disco, funk och R’n’B. Kravitz är en musikalisk kameleont och det finns spår av så vitt skilda artister som Prince, James Brown, Jimi Hendrix, John Lennon och Stevie Wonder, för att bara ta några exempel. Personligen föredrar jag Kravitz senare plattor som nämnda ”Are You Gonna Go My Way” och ”5” för att ta några exempel, men ”Mama Said” gav detta geni och multiinstrumentalist ett stort genomslag hos MTV generationen och idag är Kravitz med all rätt fortsatt en av de stora etablerade stjärnorna.

Peter ”Amber St Pete” Johansson