Live Nation – Svarta börs hajarnas bästa vän.

The Maloiks söndagskrönika 10 november 2019.


Jag är av den klara uppfattningen att musik ska upplevas live. Jag går själv på konserter när jag kan plus att jag har haft den förmånen att få jobba på väldigt många konserter och sett många lyckliga ögon när någon här fått se sin stora idol live.
Men något som stört mig i många år är alla dessa individer som står utanför arenan och säljer biljetter till hutlösa priser eller dom som annonserar på Blocket eller liknande. Vi har ju även dom så kallade andra hands sidorna som Viagogo, Biljett.nu osv som säljer biljetter innan ens biljetterna har släppts ut till allmän försäljning.
Hur är då detta möjligt? Jo. Den gemensamma nämnaren i dom flesta fallen här heter Live Nation. Bolaget är världens i särklass största arrangör av konserter och nästan alla stora evenemang går via dom. Vad är det då bolaget gör?
För att nämna ett aktuellt exempel så kommer legenderna i Judas Priest till Sverige nästa år för två spelningar där Live Nation är arrangör.

När biljetterna släpptes så kunde man se att varje köpare fick köpa upp till 15 biljetter vilket drog åt sig min uppmärksamhet. Min spontana fråga är hur Live Nation kan motivera att varje köpare får köpa så många biljetter för ärligt talat så är det inte många förutom möjligtvis Familjen annorlunda som skulle köpa så många biljetter. Jag har då aldrig hört att man är ett så stort kompisgäng som går på en konsert tillsammans.
Det enda som jag kan se att detta gynnar är dom som vill göra stor profit på dom som vill se sina idoler dvs tidigare nämnda bolag och individer.

Tidigare iår så riktades anklagelser mot Live Nation att bolaget hade hjälpt artister att överföra biljetter till andrahandsmarknaden medan bolaget menade att det enbart hade skett på artisternas begäran.


Vems felet nu än är så tycker jag att det är rent ut sagt förjävligt hur en sådan här stor aktör på evenemangsmarknaden agerar. Det enda det kommer att leda till är att vanligt folk inte kommer att köpa biljetter till slut och säg mig den artist som inte vill ha en utsåld arena när han eller hon ska uppträda.


Enligt mig så är dessa två lösningar dom som är mest akuta att införa för att lösa delar av problemet.
• Kraftigt begränsa antalet biljetter som varje person får köpa plus att dom blir personliga. Dvs att det är krav på att personen i fråga måste ha en biljett plus en godkänd id-handling med sig till evenemanget.
• Förbjuda andrahandsförsäljning av biljetter. Detta skulle bland annat innebära att sidor som Viagogo, biljettnu eller biljettshop skulle förbjudas att ha sin verksamhet i Sverige vilket jag inte skulle sörja över.


Det finns ett antal historier hur folk har blivit lurade av bland annat Viagogo. Jag har själv med egna ögon sett hur folk blivit nekade inträde till Ed Sheeren pga felaktiga biljetter. Det minnet som har berört mig väldigt mycket var när jag såg två unga killars stora dröm krossades mitt framför mina ögon.

Dessa grabbar skulle äntligen skulle få se sin stora idol Cristiano Ronaldo spela på Friends Arena i Solna.
Dom hade tillsammans med sina mammor rest från Österrike och köpt biljettena på Viagogo för överpris enbart för att bli stoppade i entrén för biljetterna var falska och eftersom matchen var utsåld så fanns det inga nya biljetter att köpa. Den besvikelsen och tårarna som rann nedför pojkarnas kinder kommer jag aldrig att glömma.


Så min uppmaning till er som säljer biljetter och till dom som stiftar lagar om det här landet. Gör något åt detta så dom riktiga fansen får se sina idoler utan att gynna dom som enbart ser dessa band/artister som ett verktyg att tjäna stora pengar på vår passion.
Av Ulf Romedahl.

Liked it? Take a second to support Ulf Romedahl on Patreon!