Manowar – Vilka fan tror ni att ni är!

Divor har ju funnits inom musikbranschen länge så egentligen bjuder inte denna text på några nyheter men i detta fall snackar vi om ett band som har gått på tok för långt i sin jakt på pengar och låter det gå ut över sina trogna fans.
Jag pratar om Manowar. Detta band som har gett oss klassiker Heart of steal, Carry on, Fighting the world, Blow your speakers, Kings of metal och naturligtvis Warriors of the world som har gått varm i mina högtalare under åren.
De senaste åren har bandet men framförallt ledaren och bassisten Joey DeMaio ballat ur fullständigt och förvandlats till en divig pengakåt industri. Allt verkar handla om att suga ut så mycket pengar från fansen om möjligt med överprisade konsertbiljetter och ännu dyrare Meet & greet paket för rena fantasisummorna. Vi pratar summor upp till 1800 euro vilket i dagens kurs är över 19000 kr.
Visst. Manowar är ett populärt band med en stor fanbase men de senaste åren verkar det som att Joey & Co har fått storhetsvansinne för det är inte ett band som säljer slut stora arenor.
Bandet är just nu ute på sin The Final Battle world tour som bland annat skulle gjort uppehåll i Gävle men som ställdes in. Det kanske inte blev så stor uppståndelse runt det då men frågan blev i förra veckan återigen aktuell när bandet ställde in sin spelning på Hellfest festivalen i Frankrike med bara ett par timmars varsel. Bandet var på plats på festivalområdet men valde att helt sonika åka därifrån på grund av strul med arrangören enligt bandet egna version.
Det som dock binder ihop dessa två inställda spelningar är en stark magkänsla av dåliga bortförklaringar från bandets sida.
Anledningen till att spelningen i Gävle ställdes in berodde enligt Manowar på att scenen inte klarade av deras massiva produktion och svenska regler för ljudnivån. Envisa rykten säger dock att Gävlespelningen ställdes in var på grund av att det var för få biljetter sålda och rykten säger att spelningen på Hellfest ställdes in av samma anledning. Dels på grund av ljudnivån och att bandet (enligt rykten) tyckte att scenen var för liten trots att bandet skulle spela på festivalens största scen där även bland annat Kiss skulle spela. Och kollar på man bland annat Youtube så kan man konstatera att sist nämnda band har en betydligt fetare produktion än Manowar.
En anmärkningsvärd detalj i alla bortförklarningar är att bandet då gick ut med att eftersom vi inte kan leverera den showen som våra fans förtjänar så ställer vi in hela spelningen.
Här vill hela jag ställa mig upp och skrika rakt ut ”Vilka fan tror ni att ni är? Ta era jävla instrument och ge er ut och lira!” Att man ställer in spelning för att fansen inte får den spelning dom förtjänar övergår mitt fullständiga förstånd
Om vi enbart pratar om Hellfest så hade det kommit fans från bland annat Japan och Sydamerika för att se sina hjältar en sista gång med i dessa struntar bandet fullständigt i utan låter sina egna egon gå före fansen. Jag är helt övertygad om att gemene man skiter fullständigt i om man spelar ett par decibel mer eller mindre. I slutändan är man ju ändå där för att se och höra bandet spela sin musik live. Det uppträdandet som Joey & hans kamrater visade upp på Hellfest är fullständigt oacceptabelt och jag är helt övertygad om att är många av deras fans som kommer vända dom ryggen för så behandlar man inte folk som har lagt ner tusentals kronor på att fixa resa, boende och biljetter till denna (säkert för många) once in a lifetime upplevelse.
Uselt är bara förnamnet.
Manowar ska som bekant lägga av efter den här turnén. Och jag tycker att dom gör helt rätt. För i slutändan vill man ju minnas dom för deras musik och inte för det andra runt omkring.
Av Ulf ”Wolfman” Romedahl

Liked it? Take a second to support Ulf Romedahl on Patreon!