Mr. Big – Lean Into It

Mr Big var ett av de absolut sista hårbanden att nå stor framgång innan grungen kom och gjorde kaos senare samma år. Deras andra album ”Lean Into It” släpptes våren 91 och innehåller akustiska kräkballaden ”To Be With You” som blev en brottarhit och bandets enda billboardetta. Den, och uppföljande singeln ”Just Take My Heart” (även den en balladhit som nådde sextonde plats på billboard), såg till att ”Lean Into It” blev ett multimiljonsäljande succealbum världen över.

Mr Big var ett band med musiker i den absoluta elitklassen. Paul Gilbert (Racer X, solo) är en av de absolut bästa gitarristerna som USA har fostrat, vildbasaren Billy Sheehan likaså han en virtuos som innan Mr Big gjort sig känd som extravagant showman i Talas och i David Lee Roth’s soloband. Pat Torpey (1953-2018) var en hårdslående och tekniskt kompetent trummis och Eric Martin en extraordinärt duktig sångare.

I Japan har Mr Big fortsatt vara framgångsrika och var under ett antal år Atlantic Records bäst säljande akt. Jag har alltid tyckt att bandmedlemmarna individuellt överglänser kvalitén på låtarna. På ”Lean Into It” återfinns dock ett par av bandets i mitt tycke bästa verk: ”Daddy, Brother, Lover, Little Boy (The Electric Drill Song)” där Gilbert och Sheehan unisont kör borrmaskiner över gitarr och bassträngar i ett solo för att uppnå en cool effekt. Det är faktiskt riktigt häftigt och annorlunda och rent musikaliskt är det en grymt bra låt överlag, kanske till och med Mr Bigs bästa. ”Green Tinted Sixties Mind” är också en riktigt snygg komposition med sköna psykedeliska harmonier och baklängesgitarr-riff. ”Alive and Kickin’” och ”Never Say Never” är sköna dängor som bidrar till att ”Lean Into It” är och förblir Mr Big’s finaste stund i en för övrigt rätt medioker diskografi. Mr Big var ett publikfriande liveband med musikaliska skills långt utöver det vanliga. Synd och skam att de slarvade bort sin trovärdighet med att enbart försöka få hits med sirapskletiga ballader. Ett exempel är när de 1993 desperat försökte upprepa framgången med ”To Be With You” genom att släppa en cover på Cat Stevens ”Wild World” som singel.

Peter ”Amber St Pete” Johansson