Red Hot Chili Peppers – Blood Sugar Sex Magik är bandets femte album. Vem hörde inte ”Give it away give it away give it away” överallt hela tiden?! Vissa tyckte bandet lämnat sina rötter när de hörde albumet men andra, som jag, lyssnade och förundrades över förmågan att konstant förnya sig utan att duka under för en rent kommersiell väg? 

Under the bridge satte brand I många hjärtan och det fanns ju ingen fest där det inte sjöngs för full hals när den kom igång!? 

Det fanns många frågetecken kring Red Hot Chili Peppers och vad de egentligen spelade för något. Funk rock? Progressive rock? Är det någon typ av metal? Ingen hade väl något bra svar på den frågan men den här plattan verkade passa in lite här och var med tanke på hur många skivhyllor den landade i. Och med över 13 miljoner sålda ex visar det ju att det har sin plats i våra hjärtan än. 

Producerat av den briljante Rock Rubin står det sig ännu och hans omisskänsliga fingertoppskänsla hjälpte bandet skapa en ljudbild med variation som inte blev för spretigt. Något som annars är vanligt när det är ett band som gärna leker med stilar i sin musik. 

Ett album som satte även mitt hjärta i brand och som spelas ofta ännu!!

Pauline Pousár