Pandemin har verkligen satt sina spår i musikvärlden. Eftersom banden inte har kunnat turnera så har det i stället bokstavligt sprutat ut ny musik under 2021.

Årets utan tvekan största släpp stod ABBA för. (Mer om det längre ner). Årets prispall toppas av två svenska band som stått i särklass iår. Hela 11 nordiska band tog plats på årets lista vilket visar återigen att norden verkligen kan leverera.

Årets utropstecken ges till gitarristen Magnus Henriksson som släppt tre skivor iår med tre olika band och samtliga tar sig in på min lista. Imponerande är bara förnamnet.

Men nu är det slutsnackat. Här kommer Redaktör Romedahls topp 20 över årets bästa plattor 2021.

20. Inglorious – We rise

En ruggigt stabil rockplatta från bandet från London med grymma Nathen James bakom mikrofonen. Synd bara att bandet även kommer med på min årets sämsta lista med deras helt onödiga coverplatta.

19. Bullet for my Valentine – Bullet for my Valentine

Med nya självbetitlade plattan gick bandet i en klart hårdare inriktning vilket jag gillade skarpt.  

18 Electric Boys – Upside down

Innan denna platta hade jag faktiskt inte hört så mycket av deras musik förutom All lips ´n hips naturligtvis. Men Conny Bloom & Co senaste platta är riktigt jävla bra som fler borde upptäcka.

17 Chez Kane – Chez Kane

Hade produktionen varit lite bättre så hade skivan utan tvekan varit topp tio. För här finns så många starka låtar som hade varit så mycket bättre om inte produktionen svikit årets kvinnliga Rock N Roll stjärnskott

16. Knights of the realm – Knights of the realm

Bandet som föddes över några kalla öl. Firma Sköld, Henriksson & Von Boisman har gjort årets förfestplatta

15 Reach – The promise of life

Debutplattan från 2018 föll på målsnöret när jag summerade de bästa albumen det året. Men nu klämmer dom sig in på listan med bandets nya alster som varit åt det mer experimentala hållet.  

14. Wig Wam – Never say die

Normännen stod för en storstilad comeback iår. Finns ett gäng väldigt starka spår på denna skiva som du bör spana in.

13. Mammoth WVH – Mammoth WVH

Platten är ett otroligt snyggt hantverk av Eddie Van Halen grabb Wolfgang. Inga hits men ett gäng jäkligt bra låtar som är väldigt snyggt skrivna och arrangerade.

12. U.D.O. – Game over

Det är bara att konstatera att gubben kan fortfarande leverera. Game over är hans bästa platta på länge.

11. Temple Balls – Pyromide

Finsk sisu när den är som bäst. Thunder from the north och T.O.T.C tillhör några av årets absolut bästa spår

10. The Treatment – Waiting for good luck

Påminner otroligt mycket om AC/DC. Riffbasserad rock som svänger som tusan.

9. Evergrey – Rise of the Phoenix.

Ännu ett snyggt hantverk av svenska Evergrey. Snygga arrangemang och grym produktion.

8. Ronnie Atkins – One shot.

Pretty Maids frontmans solodebut är en riktigt bra debutplatta. Det sägs att uppföljaren är ännu bättre. Jag längtar.

7. Accept – To mean to die

Wolf Hoffman är en riffgud utan dess like. Senaste albumet är en ren orgie i grymma riff och texten till The Undertaker är ren poesi

6. Dropkick Murphys – Turn up that dial.

Hade faktiskt tappat Bostons stolthet under några år men med senaste skivan är min kärlek för bandet tillbaka.

5. Heart Healer – The metal opera by Magnus Karlsson

Årets utan tvekan bästa hantverk. Tips från coachen. Sätt dig tillrätta och lyssna igenom skivan. Bortse ifrån att du kanske inte gillar låtarna men lyssna på det arbete som Magnus har lagt ner på att arrangera låtarna. Det är så snyggt gjort så man kan inte bli annat en imponerad. Killen är ett geni. Punkt!

4. W.E.T. – Retransmission

Jeff Scott Soto, Erik Mårtensson, Magnus Henriksson, Robban Beck och Robert Sell. Fyra kvalitétsmusiker som inte kan göra fel. Missar prispallen med en hårsmån

3. The Dead Daisies – Holy ground

Satan i gatan vilken grym skiva detta är. Egentligen finns det inte en enda dålig låt på den här skivan.  Blues rock när den är som allra bäst

2. Eclipse – Wired

Eclipse har haft en så sjuk hög lägsta nivå på de senaste skivorna och det bara fortsätter. Det har bara att buga sig i vördnad och konstatera att Erik Mårtensson & co är kungar av svensk melodisk rock.

1: Manimal – Armageddon

Årets solklara etta på min lista. Metal när den är som allra bäst. 9 av 10 låtar håller världsklass. Dessa grabbar förtjänar en så mycket större publik än vad dom har för tillfället.

Årets största stjärna i kanten.

ABBA – Voyage

Inte rock men detta album måste bara nämnas här. Utan tvekan den största comebacken som musikvärlden någonsin har skådat alla kategorier. Man kan bara konstatera att Björn och Benny två genier. Att släppa ett så grymt album med Agneta och Frida efter 40 års tystnad är ett rent mirakel. Är så stolt över att jag fick vara med om denna historiska comeback

Årets vi som nästan kom med

Helloween – Helloween

Iron Maiden – Senjutsu

Lillasyster – Svensk jävla metal

Foo Fighters – Medicine at midnight

Thunder – All the right noises

Michael Schenker Group – Immortal

Årets inte ens nära

Inglorious – Heroine

Samma band som släppte ett riktigt bra studioalbum som hamnade på plats 20 på min albumlista släppte senare detta år en helt obegriplig coverplatta som inte kan beskrivas med något annat ord en usel.

Jason Bieler and The Baron Von Bielski Orchestra – Songs for the Apocalypse

Några av mina kollegor här på The Maloik älskar honom. Har verkligen försökt förstå mig på hans genialitet men misslyckats vardenda gång.  

Dream Ocean – The missing stone.

Tyvärr bland det sämsta som jag hört på ett tag. Plattan är snudd på olyssningsbar. Den låter rent ut sagt förjävligt. Till och med när jag skriver dessa rader så var jag tvungen att lyssna på skiten igen för att kolla att jag hade rätt i min åsikt. Och det hade jag.

Alien Weaponry – Tangaroa

Säger som Kungen. Vi vänder blad och går vidare

Volbeat – Servant of the mind

Vad har hänt med ett av mina favoritband från de senare åren? Plattan är iaf bättre en den förra men den här spretar åt så många håll så man blir tokig. Snälla Michael Poulsen. Återgå till det soundet som ni hade runt 2008. För då var ni jävligt bra.

Vad händer 2022?

Nya album från bland annat bland annat Zinny Zan, Hammerfall, Ghost och The Halo effect som jag ser otroligt fram i mot.

The Halo Effect måste jag pusha lite mer för. Samtliga medlemmar i bandet har haft ett förflutet i In Flames och första singeln Shadowminds säger mig att det kan vara något riktigt stort på gång.

Förhoppningsvis kan man under 2022 börja gå på konserter igen på riktigt. Underteckenad hoppas på att kunna åka ner till Kungsbacka i mars och se Manimal spela på hemmaplan. Gröna Lund har börjat boka upp sin konsertsommar så där hoppas jag att kunna vara på plats så mycket som jag kan och hinner för att dokumentera det hela med kameran i högsta hugg.

Nu önskar jag er alla läsare en riktig God jul och ett gott nytt hårdrocks år!!

Av Ulf Romedahl