I del två av min årskrönika tänkte jag fokusera på årets guldkorn i form av enskilda låtar som jag gillade skarpt.

Men innan dess ska några andra priser delas ut.

Årets musikvideo

The Halo Effect – Shadowminds

När fem f.d medlemmar från In Flames gör musik tillsammans kan det inte bli fel.

Videon är otroligt snyggt filmad med coola och påkostade specialeffekter och låten låter nästan mer In Flames än vad In Flames gör själva.

Årets konsert.

Bosse ”Zinny Zan” Stagmans storytelling spelning inför en fullsatt salong i Vara var en grym upplevelse.

Tillsammans med gitarristen Stefan Bergström och trummisen Johan Kullberg skapade han magi med låtar från hela karriären. Särskilt bör nämnas Stefans gitarrspel på Resan som vi gjort. Världsklass var ordet.

Årets 20 bästa låtar

Det var med stor vånda och möda som jag kämpade med den här listan. Strax över 400 låtar skulle skalas ner till 20. När jag kom ner till runt 35 så blev det fruktansvärt tufft men efter många om och men så är slutresultatet klart.

Från Manimals fantastiska skiva Armageddon finns hela 4 låtar med.

Det finns ett par låtar som förtjänar en guldstjärna i kanten.

Dessa låtar är:

Eskimo Callboy – We got the moves

Manimal – Burn in hell

Jorn -Faith bloody faith

Sabaton – Kingdom come

The Halo Effect – Shadowminds

Och de låtar som kom in på topp 20 blev

20 The Dead Daisies – Bustle and flow

19 Eclipse – Roses on your grave

18 Beast in Black – Moonlight rendezvous

17 Temple Balls – Thunder from the north

16 Crazy Lixx – Anthem for America

15 The Lightbringer of Sweden – Free the angels

14. Eclipse – Dead inside

13 Crashdiet – No man´s land

12 Powerwolf – Alive or undead

11 Accept – The Undertaker

10 W.E.T. – Big boys don´t cry

9 Temple Balls – T.O.T.C

8. Chez Kane – Rocket on the radio

7 Manimal – Chains of fury

6 Nestor – 1989

5 Manimal – Armageddon.

Att jag fullkomligt älskar Manimals fjärde album är ingen underdrift. Titelspåret är grymt bra.

4 Nestor – On the run

Pianoversionen av denna grymma låt är magisk bra. Orginalversionen är inte fy skam den heller

3 Manimal – The inevitable end.

En låt om mental ohälsa. Låten har det mesta som jag gillar i en grym metallåt.

2 Manimal – Evil soul

Gillar du powermetal med grymma riff, pumpande baskaggar och high pitch sång? Då kommer du älska Evil soul lika mycket som mig.

1 The Lightbringer of Sweden – Farewell

Lars Engs ytterst personliga låt tillängad en nära väns bortgång tilldelas årets välförtjänta guldmedalj. Lars känslofyllda gitarrsolo gav mig gåshud och detta är den bästa hårdrocksballad som gjorts de senaste åren.

Segerintervju med Lars Eng

Grattis Lars Eng som är grundare av The Lightbringer of Sweden till årets bästa låt. Förra året fick Fallen angels en silvermedalj och i år fick ni kliva överst på prispallen med Farewell Hur känns det?

De känns helt fantastiskt! De är en låt som betyder mycket för mig på ett personligt stadie, då jag skrev den när jag förlorade en barndomsvän och bandkollega i en arbetsplatsolycka för 10 år sedan, så denna låt är en hyllning till honom.

Farewell hade du spelat in förut med ditt tidigare band Teaser. Vad gjorde att du ville spela in den igen?

Eftersom låten ligger mig så varm om hjärtat och att jag länge känt att den skulle få ett rejält lyft att gå från contrypop som den är i original till en powerbalad, vilket också stämde. Herbies körer i gitarrsolot är liksom pricken över i.

Kan även berätta att nya singeln Free the Angels kom på plats 15 min lista. Spontan kommentar på det?

Också jätteroligt! Två låtar på en lista om årets låt måste väl ändå vara godkänt, jag kommer nog aldrig förstå detta. Jag skriver musik som jag själv gillar och vill lyssna på, att sedan andra gillar det är bara en jättebonus tycker jag. Jag är väldigt överväldigad av alla fina kommentarer och fina ord under året.

Free the angels var det första smakprovet från det nya albumet som jag vet att du jobbar för fullt med. Hur långt har du kommit i processen med det nya albumet?

Jag har kommit en rejäl bit på nya albumet, väldigt mycket är färdigt och skulle säga de mesta grunderna sitter där. De är fortfarande en del laborerande och finslipningar kvar innan jag känner mig 100% klar, om man nu blir de, hittar fortfarande saker jag skulle kunna gjort bättre på Rise of the Beast, haha.

Kan vi förvänta oss något nytt singelsläpp inom en snar framtid?

Ja de kommer minst två singlar till efter årsskiftet, och lite annat roligt som ni inom en snar framtid kommer bli varse.

Kan du beskriva soundet på de nya låtarna?

De är rätt så likt Rise of the Beast rent soundmässigt, de är vi som individer som skapar soundet. Rent låtmässigt skulle jag säga de kan vara lite mera Heavy än Powermetal, även fast jag har lite svårt att prata om vilken genre man tillhör, jag låter alltid låtarna få liv och tillför de som behövs för att de ska växa fram till det låten kräver för att få andas fritt. Fan vad flummigt de lät. Haha

Farewell är en powerballad. Har du fått blodad tand att skriva fler ballader?

Jag har alltid älskar ballader, de är någonting visst med en riktigt bra powerballad, en av de bästa är When the Children cry med White Lion, eller varför inte Cry med H.E.A.T? Så ballader kommer jag aldrig sluta skriva, de finns risk för att de blir två stycken på nya plattan.

Om du själv hade fått välja. Vilka har släppt årets bästa låt och album?

Årets Låt: Bloodbound – Creatures of the Dark Realm

Årets Album: Insania – V

Till sist. Vad är din störst önskan inför 2022?

Att covidskiten får ett slut någon gång! Så att jag kan sluta oroa mig för nära och käras hälsa, så att jag kan börja umgås normalt med folk igen gå på konserter, kanske göra en resa, de längsta jag vart sedan januari 2020 är de 8 milen enkel resa jag har till arbetet. Att få göra lite spelningar. Ja listan kan göras lång med saker jag önskar inför 2022, men hälsan framförallt.

Av Ulf Romedahl