Söndagskrönikan: På vingar av stål.

Den långa färden på vingar av stål från Los Angeles till Göteborg med Vinyler i bagaget. Inte vilka vinyler som helst för en ung hårdrockare utan äkta USA pressad vinyl från 70-talet!

Jag hade tillbringat sommaren 1987 i Californien denna stat där hårdrockens många band hade sitt eget Hollywood! Band som LA Guns, Mötley Crue, Ratt, Warrant, Dokken, Quiet Riot hade alla bildats i denna ”The Golden State”!
Så detta var ju ett hårdrockens Mecka att komma till den där sommaren!

I Ventura där min faster bodde och ännu bor fick jag dessutom se Ratt med Poison som förband på Ventura Beach Fair! Två grymt bra band och man kände sig som en av dom där collegekillarna man såg i på alla dessa omåttligt populära ungdomsfilmer som kom från USA på den här tiden. Att Poison som förband drog den mesta publiken var lite oväntat för en kille som mest hade gått dit för Ratt. Men Poison ägde och var som sagt på väg att klättra i popularitet bland många fans och var ett av många band som på den här tiden sökte lyckan i LA och Kalifornien helt klart!

Men det som krönikan handlar om är min resa hem igen från denna fantastiska delstat till hårdrockens huvudstad i Sverige, nämligen Göteborg!
För hemma hos min faster lyckas jag hitta tre fina och i perfekt skick vinylalbum i hennes skivsamling! Det var Deep Purple ”Made in Japan” och två vinyler med KISS ”Destroyer” och ”Rock and Roll Over”!

Givetvis fick jag ta över dessa mästerverk hem till Sverige och på skicket att döma hade min faster inte spelat dom speciellt mycket!?
Som sagt packade ner dessa tre mästerverk i min stora bagageväska och inte fasen tänkte man då på om det fanns bra emballage som skydd för vinylerna under resan. Fick improvisera och lade vinylerna med så mycket mjuka kläder omkring sig som det bara gick. Året innan hade jag fört över en vinyl å den plattan är fortfarande skev efter den flygningen…fast det var en skiva jag köpte för det var en snygg tjej alltså popartisten på omslaget…tror det var nån populär popartist (Debbie Gibson?) som hade ett par hits på det albumet och spelades flitigt på radion!?

Vinylskivorna nu som låg i bagageutrymmet på flyget gjorde flygresan extra
nervös trots att man inte var flygrädd på den tiden.
12 timmar på vingar av stål landar man äntligen i Göteborg och det var först när man kommit hem och slängt upp resväskan på sängen man med skakiga händer öppnade upp väskan! Japp Vodkaflaskan på nästan 2 liter var hel till farsan men var är mina vinyler?! Just det invirade i massa kläder ju!
Där invirade i massa tröjor och säkerligen ett par Levisjeans om jag inte minns fel ligger dom!
Fantastiskt! Dom ser hela och fina ut och känslan att än idag få spela dessa tre vinyler på min spelare är som sagt fullt med härliga hårdrocksminnen som kommer tillbaka varje gång dom dammas av för att avnjutas!

Enbart det musikaliska innehållet är egentligen tillräckligt för att dessa album ska tillhöra mina toppar i skivsamlingen, men deras historia och färd över Atlanten gör dom lite ”extra allt” för deras värde för mig! Sen att den sommaren även innebar att se Poison och Ratt live samt springa runt i alla musikaffärer och skivaffärer och få uppleva hur magiskt jäkla bra musiklivet var under det ljuva 80-talet finns alltid kvar i mitt numera åldrande hårdrockshjärta och i mina minnen för alltid!

Rock on Folks!

Redaktör MP3

Liked it? Take a second to support Magnus Blomqvist on Patreon!