Till minne av Dusty Hill

Jag är blev både ledsen och chockad över nyheten att ZZ Tops bassist Dusty Hill lämnade jordelivet den 28 juli 2021. ZZ Top är utan tvekan ett av grundfundamenten i min musikaliska uppväxt och är en stor anledning till att jag fortfarande inte kan få nog av rock och hårdrock.


Jag var endast 4 år när min bror kom hem med den ikoniska Eliminatorplattan jag har sen dess varit ett stort fan av bandet. På 80 och 90 talet släppte gubbarna fyra otroligt grymma plattor på rad. Förutom nyss nämnda Eliminator så kom i nämnd ordning Afterburner, Recycler och Anthenna.


Just Anthenna har stor plats i min hjärta. Året var 1994, platsen var Scandinavium i Göteborg och jag skulle äntligen få ett absoluta favoritband live för första gången. Lamporna släcks, en gigantisk instrumentpanel tänds, gubbarna kliver ut på scen och Dusty tar de första tonerna i World of swirl och jag befinner mig i sjunde himlen.

Billy sjunger som bekant på dom flesta låtarna men min favorit har ändå alltid varit Dusty. Han sjunger bland annat I can’t stop rockin från Afterburner som fortfarande än idag är en av mina absoluta favoritlåtar med ZZ Top plus att han såg jävligt cool ut.


Dusty kanske inte kommer bli ihågkommen som världens bästa bassist genom tiderna men han var otroligt stabil och man visste alltid vad man fick av honom.


Vila i frid Dusty. Du och resten av gubbarna i That little Ol’ band from Texas kommer för evigt ha en plats i mitt hjärta.
Er musik kommer att spelas i mina och många andras högtalare för lång tid framöver.

Text och bilder Ulf Romedahl

Liked it? Take a second to support Ulf Romedahl on Patreon!