Till minne av Mike Howe

Metal Church bildades i San Franscisco, Kalifornien 1980 under namnet Shrapnel och kan räknas som ett av de amerikanska band som importerade och var ledande inom den nya brittiska heavy metal stilen till USA tillsammans med band som Armored Saint och senare Slough Feg. Bandet hann släppa två skivor Metal Church (1985) och The Dark (1986). Ibland nämns också Metal Church som ett av de tidigaste banden inom thrash metal

Mike Howe föddes den 21 augusti 1965 i Taylor, Michigan, USA. Han startade sin karriär som sångare i det Detroitbaserade bandet Hellion som senare flyttade till Los Angeles och bytte namn till Snair. Väl i Los Angeles bytte Mike till bandet Heretic som han hann spela in albumet Breaking Point med. 1988 värvades han över till Metal Church och bidrog till att bandet började skriva mer politiska och sociala texter. Med Metal Church släppte Mike tre skivor innan bandet splittrades 1996. Blessing i disguise (1989), The human factor (1991) och Hanging in the balance (1993)

1995 fick Mike Howe sin första son och efter Metal Church´s splittring valde Mike att ta en paus från musiken. Han började arbeta som snickare och fokusera på att ägna mycket tid åt sina två söner. Det fanns inga planer på att vara sångare i något annat heavy metal band men däremot kunde han emellanåt uppträda genom att sjunga covers av artister som han själv såg upp till som t.ex Etta James och Nina Simone.

2014 stod det återförenade Metal Church utan sångare och Kurdt Vanderhoof vände sig då återigen till Mike Howe som ställde kravet att om han skulle återinträda skulle fokus ligga på att utveckla bandet och musiken och inte låta exakt som man gjorde vid avbrottet 1996. Efter 20 år som snickare var Mike åter som sångare i ett av USA´s mest inflytelserika heavy metal band. Sedan återinträdet har man hunnit släppa tre nya album. XI (2016) Damned if you do (2018) och From the vault som innehåller tidigare outgivet material, några liveinspelningar och några covers(2020). En period som gav bandet ett uppsving.

Undertecknad upptäckte Metal Church genom radioprogrammet Rockbox någon gång runt 1984/85 och har alltid gillat vad bandet har släppt ifrån sig. Uppsvinget ledde till att jag äntligen fick se Metal Church med Mike Howe på Sweden Rock Festival den 9:nde juni 2017. Bandet var i bra form och gjorde en fantastisk och minnesvärd spelning och sedan den dagen har jag väntat på nästa möjlighet. Enligt mig är Metal Church ett kraftigt underskattat band som förtjänar en större uppmärksamhet.

Den 26 juli valde tyvärr Mike Howe att avsluta sitt liv.

Mike Howe skall minnas som en hårt arbetande man som kände stor stolthet över sin gärning både som sångare, snickare och familjefader och som medlem i Metal Church en person som haft stor inverkan på hur den amerikanska metal scenen utvecklats

Vila i frid!

Marcus Ahlberg

Källor: Wikipedia, Spotify och Blabbermouth