Tom Petty & The Heartbreakers – Into The Great Wide Open

Petty som tröttnat på musikbranchen och tappat inspirationen till att skriva nytt material fick en ordentlig nytändning när erbjudandet om att skapa ny musik med några av världens största musiker uppenbarade sig. Via supergruppen The Travelling Wilburys (Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison, Jeff Lynne, Tom Petty) hittade han en ny samarbetspartner i Jeff Lynne (Electric Light Orchestra). Det resulterade i första soloplattan utan följeslagarna i The Heartbreakers, ”Full Moon Fever” (1989) som blev en stor succé med flera hits. På ”Into The Great Wide Open” fortsatte samarbetet mellan de tu, nu förstärkta med resten av The Heartbreakers.

För mig hänger ”Full Moon Fever” och ”Into The Great Wide Open” ihop och känns i mångt och mycket som syskonskivor. Jag är också ett stort ELO fan och det hörs tydligt att Jeff Lynne är inblandad i dessa verk både som låtskrivare, musikant och producent.

Första singeln från plattan, ”Learning To Fly”, släpptes i juni. Tillsammans med ”The Waiting” (från albumet ”Hard Promises”, 1981) är det bandets mest framgångsrika låt någonsin med sina sex veckor på Billboardlistans förstaplats. Titelspåret ”Into The Great Wide Open” blev också en duktig hit såväl på MTV som Billboardlistan och här i Sverige. I den påkostade musikvideon ser vi Johnny Depp i rollen som ”Eddie”, en tonåring som flyttar till Los Angeles för att bli rockstjärna. Vi får följa Eddie’s till en början påvra förhållanden, vidare till firad stjärna samt slutligen hans fall. Petty själv figurerar i videon som sagoberättare. I den stjärnspäckade rollistan ser vi också Gabrielle Anwar, Faye Dunaway, Matt LeBlanc, Terence Trent D’Arby och Chynna Phillips.

”Into The Great Wide Open” är en terapeutisk skiva för mig. Det är en skiva att njuta av, att hämta kraft ur och samtidigt ett testamente så gott som något över Pettys storhet som låtskrivare och musikalisk kreatör. Tom Petty betyder betydligt mycket mer för mig personligen än andra stora Singer/songwriters såsom Springsteen, Dylan, Young och Mellencamp.

”Into The Great Wide Open” är tillsammans med ”Full Moon Fever” Pettys bästa verk. Spår som ”King’s Highway”, ”Two Gunslingers”, ”The Dark Of The Sun”, ”All The Wrong Reasons”, ”Out In The Cold” och ”You And I Will Meet Again” samt självklart ”Learning To Fly” och ”Into The Great Wide Open” är låtar jag ständigt återkommer till.

Petty är en artist jag på allvar upptäckte via ”Greatest Hits” (1993) samtidigt som jag precis påbörjat livet som student vid Göteborgs universitet. I rask takt skulle jag därefter köpa på mig fler plattor och följa honom under resten av nittiotalet innan mitt intresse mattades av.

Jag tänker mycket på en speciell person när jag lyssnar på både den här och andra Petty plattor. En kär vän i mitt liv som jag känt sedan tidig ungdom och där vår vänskap fördjupades under universitetstiden. Vänskapen består och jag vet också att hon följer The Maloik Rock Blog.

Peter ”Amber St Pete” Johansson