Uffes årskrönika Del 1.

2019 har varit ett riktigt starkt år för rocken – många riktigt bra album har släppts och jag kan med glädje konstatera att nordiska band/artister dominerar listan. Det finns dock tre album som var självklara när de ädlaste medaljerna skulle delas ut.

Några album var också snubblande nära att ta sig in på listan men föll tyvärr på målsnöret. Dessa förtjänar ändå en liten guldstjärna i kanten och ett omnämnande. Albumen jag talar om är följande:

* Degreed – My Generation

* Gathering of Kings – First mission

* Whitesnake – Flesh and blood

* Horizion Ignited – Bring the storm

* Rival Sons – Freal roots

* Dust Bolt – Trapped in chaos

* Evergrey – The Atlantic

Här kommer då Redaktör Romedahls lista över år 2019 absolut bästa album:

Plats 20-16

20: Dream Theater – Distance over time

19: Children of Bodom – Hexed

18: Eclipse – Paradigm

17: Beast in Black – From hell with love

16: Mikael Erlandsson – Capricon six

Dream Theater är världens bästa band rent musikermässigt och nya skivan höll hög klass den också. Beast in Black kör på med sin allsångsvänliga hårdrock och stod för en av årets bästa konserter inför ett fullsatt och kokande Sticky Fingers i Göteborg i våras. Children of Bodom är kungarna av finsk Thrash metal och Mikael Erlandsson var en ny trevlig bekantskap för mig. Eclipse med Erik Mårtensson i spetsen levererar i sedvanlig ordning ett stabilt album.

Plats 15-11

15: Tesla – Shock

14: Within Temptation – Resist

13: Metallica – Helping hands

12: Backyard Babies – Silver and gold

11: Crazy Lixx – Forever wild

Tesla hade jag nästan glömt av efter jag såg dem live på Sweden Rock 2008 men jäklar vilken skiva de har gjort. Mad world från Within Temptations nya album är en av årets bästa låtar. Skivan i övrigt är en av deras bättre på senare tid och når därför plats 14. Metallicas avskalade liveskiva var en ren njutning att få höra när bandet arrangerat om låtarna för att de ska passa att spela akustiskt. Backyard Babies visar att de fortfarande kan skriva grym Rock N’ Roll och Crazy Lixx får silvermedaljen inom svensk sleaze.

Plats 6-10

10: Statement – Force of life

9: Soilwork – Verkligheten

8: Refused – War music

7: Crashdiet – Rust

6: Pretty Maids – Undress your madness

Ni kommer märka att inledningen av topp 10 har en klar nordisk dominans. Här spränger sig danska Statement in mellan de fyra svenska banden på platserna 6 till 10. Bandet är en urkraft som är värda att hålla koll på. Backyard Babies vet fortfarande hur man skriver grym Rock N’ Roll. Stålfågel från Soilworks Verkligheten får i år guldmedaljen som årets bästa låt. Refused visar att svensk hardcore är att räkna med när vi går in i 2020.

Danska Pretty Maids gav mig en grym present dagen innan min födelsedag – vill ni lyssna på en otroligt bra och välproducerad skiva så är detta skivan att lyssna på. När undertecknad träffade Chris Laney för ett par veckor sedan så kallade han Undress your madness för hans absoluta höjdpunkt i karriären och jag förstår honom. När vi ändå pratar om Mr. Laney så kommer vi osökt in på Crashdiets comebackplatta Rust där han förstås har haft ett finger med i spelet. Rust är utan tvekan bandets bästa sedan debuten och var precis den nystart som bandet behövde, dessutom är den nya sångaren Gabriel Keyes är ett riktigt fynd.

Plats 5-1

5: Hammerfall – Dominion

4: Rammstein – Rammstein

3: Cyhra – No halos in hell.

2: Roulette – Now!

1: Herman Frank – Fight the fear

Plats ett till tre var årets absolut enklaste val men vi börjar naturligtvis med motiveringen till femte platsen.

Hammerfalls gitarrist Pontus Norgren förvarnade mig redan i våras att den kommande plattan var bland det bäst de har gjort och han fick helt rätt. Grym produktion och en jäkla massa bra låtar gör att de nyss nämnda tar en hedrande femteplats på listan.

Rammstein visar att de är en kraft att räkna med både på skiva och live. Konserten på Stadion i somras var en ren överkörning och senaste skivan har bara ett läge på volymknappen – högsta. Rammstein hamnar alltså på fjärdeplatsen, strax utanför prispallen.

Cyhras andra album blev en riktig fullpoängare och får därför en ärofull bronsmedalj.

Svenska Roulette har släppt årets bästa svenska album – alla kategorier – där i princip samtliga spår skulle kunna släppas som singlar. Ett band som jag verkligen vill se live under 2020. Andraplatsen var därmed given.

Den forna Acceptgitarristen Herman Frank får guldmedaljen. Jag skrev när plattan kom att ”det enkla är det geniala” och det räcker för att vinna titeln årets absolut bästa album. Rick Altzi gör en grym insats bakom mikrofonen och albumet går fortfarande varmt i mina högtalare.

Detta var del 1 av min årskrönika. Håll utkik efter del 2 för i den kommer jag dels att hylla årets bästa låtar och konserter, men också dela ut några kängor till band som inte riktigt levererade under 2019.

Av: Ulf Romedahl

Liked it? Take a second to support Ulf Romedahl on Patreon!