ZZ Top – Recycler

Året var 1990 och jag var 12 år gammal.  ZZ Top var redan då ett av mina favoritband tack vare de tidlösa plattorna Eliminator och Afterburner  som enligt undertecknat är fantastiska.

På den tiden bodde jag i princip i Yngves skivbutik i Vänersborg och lyssnade på ny musik som man ville köpa för sin efterlängtade veckopeng och helt plötsligt så fanns den där.

Skivan med dom coola gubbarna med skägg och solglasögon och så trummisen utan skägg. Utan att tveka det minsta åkte plånboken fram och efter en rask promenad hem så togs skivan fram ur fodralet och trycktes snabbt in min JVC-stereo.

Lite förvånad blev man dock när första låten på skivan (2000 blues) var en ballad men dra på trissor vad bra den var och efter att ha lyssnat på resten av plattan så blev min kärlek för denna trio bara starkare. Och när min bror gav mig en turnétröja efter att han hade sett bandet på Söderstadion var min lycka total. Hade kvar tröjan i många år innan den tillslut var söndertvättat plus att den hade lite hål här och där.

Om vi ska nämna några grymma spår på skivan så finns klassikern My head’s in Mississippi. Men också starka låtar som Concrete and steel, Penthouse eyes och Burger Man för att nämna några.

Enligt mig så är Recycler en milstolpe i bandets karriär. Den är helt klart en av deras bästa skivor och den håller fortfarande till dags datum.

Av Ulf Romedahl

Liked it? Take a second to support Ulf Romedahl on Patreon!