2020 års bästa enligt redaktör Johansson

2020 har varit ett fasansfullt år. Pandemin har påverkat oss fysiskt, psykiskt och ekonomiskt. En del mer, en del mindre och för vissa har livet helt slagits i spillror. I Sverige har vi framförallt under hösten haft en regering som många menar varken har jobbat tillräckligt förebyggande eller vidtagit tillräckligt kraftfulla åtgärder. Med det sagt är The Maloik ingen politisk blogg och vi kan i alla fall glädja oss åt ett musikår som enligt min mening har varit helt makalöst. Det har genomgående släppts fantastisk musik under året och jag hoppas att min sammanställning kan inspirera och glädja åtminstone några av er. Maloik drivs ideellt av mig och mina kolleger av kärlek. Därför vill jag av hela mitt hjärta passa på att tacka er samtliga läsare, samarbetspartners och musiker för ert fortsatta stöd under året. Nu kör vi!

Årets 20 bästa studioalbum:

1. The Night Flight Orchestra – Aeromantic

2. Cats In Space – Atlantis

3. Confess – Burn ’em All

4. Wildness – Ultimate Demise

5. H.E.A.T – II

6. Gathering Of Kings – Discovery

7. Stagman – Kejsarens Nya kläder

8. Palace – Rock And Roll Radio

9. Conny Bloom – Game! Set! Bloom!

10. Hank Von Hell – Dead

11. Perfect Plan – Time For A Miracle

12. Skintrade – The Show Must Go On

13. Autumn’s Child – Autumn’s Child

14. Jesper Binzer – Save Your Soul

15. Pride Of Lions – Lionheart

16. Captain Black Beard – Sonic Forces

17. Thundermother – Heat Wave

18. Stormen – Stormen

19. Prins Svart – Under Jord

20. Ozzy Osbourne  – Ordinary Man

Årets samlingsalbum: Whitesnake – The ROCK Album (2020)

Årets livealbum: Pretty Maids – Maid In Japan, Future World Live 30 Anniversary.

Årets debutalbum: Stormen – Stormen

Årets live-dvd/blu-ray: Eclipse – Viva La VicTOURia, Live in Gothenburg.

Årets musikvideo blir ju tveklöst: Confess – ”Burn ’em All” där bloggens egen redaktör Romedahl spelar psykopat. En roll han självklart gör med bravur!

Årets konserter blev försvinnande få och festivaler har helt uteblivit. Livestream blev ett begrepp på var mans tunga under gångna året, och visst har ett antal sådana bevittnats av varierande kvalité, men de räknas inte då de aldrig kan ersätta känslan av att uppleva ett band på riktigt. Ett par konserter hanns iallafall med innan pandemin var ett faktum och topp tre år 2020 är:

1. H.E.A.T – Trägårn, Göteborg 2020-02-29

2. Gathering Of Kings – Valand, Göteborg 2020-01-05

3. Saffire – Valand, Göteborg 2020-01-05

Årets hederspris ger jag med glädje till världens i särklass bästa Covid-19 projekt: At The Movies som förgyllde våra torsdagar med fantastiska soundtrack-covers under våren. Det resulterade under hösten I släppet av ”The Soundtrack To Your Life Vol 1”, en skiva fullspäckad med fantastiska versioner av bl a Duran Durans ”A Wiew To A Kill”, John Parrs ”St Elmo’s Fire” och Nik Kershaws ”Would’nt It Be Good” för att bara nämna några. Ska jag välja endast en favorit blir det dock Ronnie Atkins (Pretty Maids) tolkning av Tina Turners episka ”We Don’t Need Another Hero”. GÅSHUD!! Jag måste också nämna AC/DC’s återkomst. Det är en bragd av bandet att resa sig på tio och leverera ett album som även om det inte är top notch ändå innehåller några pärlor som ger mig ett leende på läpparna.

Varje år förlorar vi ikoner inom musiken och 2020 var självklart inget undantag. I oktober mottog världen det chockartade beskedet att en av vår tids största och mest innovativa musiker lämnat jordelivet. Något som kändes extra mycket i hjärtat på undertecknad som sedan tidiga tonår avgudat Van Halen. R.I.P. Eddie Van Halen. Du fattas mig och det skär i hjärtat. Du tog med dig en del av mig när du gick bort.

Under 2021 hoppas vi innerligt att allt klaffar med vaccinationer så vi kan få tillbaka våra konserter och festivaler. 

Ta hand om er! God Jul och Gott Nytt År med hopp om ett bättre 2021, och som alltid: Rock on or fuck off🤘

Peter ”Amber St Pete” Johansson