Halfway there, halfway to go! 2019:s tio bästa enligt Johansson och Blomqvist.

Det är bara att erkänna. Vi älskar listor! Efter sex månader med så mycket bra musik så det nästan är löjligt satte sig Johansson och Blomqvist ner och försökte sammanfatta sina intryck. Resultatet blev att tre album stack ut från mängden. Vi fick heller ingen vinnare utan faktiskt två som är så bra att de omöjligt går att skilja dem åt.

Så här röstade Johansson:

1. Gathering Of Kings – ”First Mission”.
2. Cats In Space – ”Daytrip To Narnia”.
3. Roulette – ”Now”.
4. Whitesnake – ” Flesh & Blood”.
5. Mikael Erlandsson – ”Capricorn Six”.
6. Dream Theater – ”The Distance Over Time”.
7. Beast In Black – ”From Hell With Love”.
8. Craxy Lixx – ”Forever Wild”.
9. Rammstein – ”s/t”.
10. Backyard Babies – ”Sliver & Gold”.

Och så här tycker Blomqvist:

1: Cats In Space – ”Daytrip To Narnia”.
2: Gathering Of Kings – ”First Mission”.
3: Roulette – ”Now”
4: Sammy Hagar & The Circle – ”Space Between”.
5: Backyard Babies – ”Sliver & Gold”.
6: Craxy Lixx – ”Forever Wild”.
7: Beast In Black – ”From Hell With Love”.
8: Rammstein – ”s/t”.
9: Dream Theater – ”Distance Over Time”.
10: Whitesnake – ” Flesh & Blood”.

Sammanfattar vi listan där ettan ges 10 poäng och tian 1 poäng blir topp tre så här:

Plats 3: Roulette – ”Now” 16 poäng
Plats 1: (delad) Gathering Of Kings – ”First Mission” och Cats In Space – ”Daytrip To Narnia” 19 poäng.

Stort grattis till de båda vinnarna. Nedan kan ni läsa korta sammanfattningar av alla nämnda album. Nu tar vi sommarlov med recensioner och kommer igen i augusti med nya friska tag!

1: Cats In Space – ”Daytrip To Narnia”.

Det här är klassisk brittisk rock när den är som absolut bäst! Här finns riviga gitarrer, stora multitrackade körstämmor, grandiosa pianon och enorma allsångsrefränger! Låtar och produktion är av absolut toppklass med en stor, varm och naturlig ljudbild. Det finns mig veterligen inget annat band idag som på ett så unikt och genialiskt sätt kombinerar influenser såsom Queen, ELO, 10CC, Beatles, Cheap trick, Slade, Sweet, The Who, Styx, Beach Boys och John Miles som Cats in space . Cats in Space behövs definitivt som motvikt till mycket av dagens fabricerade musik som stöps i samma form för att passa moderna rockradioformat.

10/10 PJ

2: Gathering Of Kings – ”First Mission”.

Få band och album har lyckats beröra mig som detta verk. Men här har vi ännu ett album som jag kommer räkna som en milstolpe i svensk rockhistoria. Det går faktiskt att göra en svensk ”allstar” platta och göra det bra. Det här är redan nu ett album som är historiskt. Bästa spår: Skojar ni? HELA ALBUMET!

10/10 MB

3: Roulette – ”Now”

Sundsvall, känd för Kjell Lönnå, Sundsvallsbron och SCA är kanske inte den första staden man kommer att tänka på i AOR sammanhang. Med lite flyt kanske Roulette kan ändra på detta? Den energiska inledningen i ”Never enough” som med sin hookiga refräng påminner en del om Hardline ger inte bara mersmak, utan visar också att de grymma singlarna inte är de enda högkvalitativa spåren här!
Lyckligtvis är ”Now!” inget annat än en fest för öronen! Konklusionen blir att detta är ett stycke AOR/melodic rock som det har tagit en jävla tid att karva fram, men resultatet går inte av för hackor!

8/10 PJ

4: Sammy Hagar & The Circle – ”Space Between”.

Trots sin enkelhet, trots att Sammy faktiskt blir 72 år senare i år och trots att albumet kan beskyllas som just gubbrockig är det just genialiteten att inte krångla till det som vinner mig över. Det kan verkligen låta så här tradionellt och ändå vara helt fantastiskt bra. För det är vad det här albumet är. Överaskande bra. förbannat bra!

9/10 MB

5: Backyard Babies – ”Sliver & Gold”.

När jag hörde Ragging Flag första gången kunde jag bara le. Det var så vansinnigt hemtamt och snyggt, precis som det ska vara. Nicke Borg gör ingen besviken med sin raspiga men klockrena röst. jag är mer än nöjd, till och med jävligt nöjd med att lyssna på albumet. Om och om igen.

9/10 PP

6: Craxy Lixx – ”Forever Wild”.

”Forever Wild” öppnar starkt med okuvlig beslutsamhet. När Crazy Lixx vill har de en förmåga att, bättre än de flesta, kunna blanda till en smakfull grogg av precis rätt mängd rebelliskt uppror och välskrivna melodier. Chris Laneys och Danny Rexons produktion passar Crazy Lixx som hand i handske och det är extra tydligt att man inte har tagit några genvägar med soundet den här gången. utan tvekan bandets mest solida platta hittills!

7/10 PJ

7: Beast In Black – ”From Hell With Love”

Bandets sångare Yannis Papadopoulos är dessutom en klart skicklig sångare med en väldigt flexibel pipa som kan gå från vass till väldigt melodisk (näst intill kvinnlig) så det är väl också en av orsakerna till att Beast In Black blivit så stora som dom är idag.Beast In Black öppnar eld direkt med första låten ”Cry Out For A Hero” som är helt klart en av skivas bästa låtar. Andra låtar jag tyckte var lyckade är ”Heart Of Steel” (var rädd att det skulle vara en Manowar-cover), ”Repentless”, ”Unlimited Sin”, ”Oceandeep” (bortsett från introt som påminde lite om Celine Dions ”My Heart Will Go On”) och kanske ”This Is War”.

6/10 LZ

8: Rammstein – ”s/t”.

Som vanligt öppnar man med tre fyra låtar i ganska högt tempo där öppningsspåret ”Deutschland” slår an takten direkt. Rammstein visar i det stora hela att man med sin Industrimetal fortfarande duger med sina hårda riff i kombination med ljudmattor från diverse keyboardslingor på ett eget sätt/stil jämfört med andra band. Dom får iallafall igång en trött gammal skribent återigen så ladda ner eller köp deras nya den är klart godkänd och visst är det tyska språket perfekt till deras musik!?

7/10 MP

9: Dream Theater – ”Distance Over Time”

DT’s styrka har dock alltid varit att man lyckats kombinera den tekniska musikaliska briljansen med genialiska melodier och tunga riff. DT är som en påse lösgodis för öronen där alla smaker och färger blandas. Det blir aldrig tråkigt att lyssna på, samtidigt som soundet är konsekvent då DT låter ungefär som de alltid gjort. Alla gillar dock inte den scizofrena blandningen, men om man som jag uppskattar musiker i den yppersta elitklassen, storslagen äventyrlig musik där man inte kan räkna ut hur utgången blir och gillar devisen ”more is more” (för att citera en viss herr Malmsteen) så är ”The distance over time” och Dream Theater som band och koncept definitivt något för dig!

8/10 PJ

10: Whitesnake – ” Flesh & Blood

Jag kan redan här lugna nevösa fans och garantera att ni, trots att ormarna snott albumtiteln från Poison (”Flesh & Blood”,1990), inte kommer bli besvikna. Coverdale o co har fortfarande tillräckligt med bett i gaddarna för att tillfredsställa de kräsna. Energinivån är genomgående hög, inget trött blues-såsande här inte! Här finns flera sköna ”tounge-in-cheek” dängor i hederlig klassisk Whitesnakestil. De har kul helt enkelt och David nyttjar sitt register på ett för materialet förtjänstfullt sätt. Whitesnake har såhär i slutfasen av sin långa och synnerligen framgångsrika karriär egentligen inget kvar att bevisa. Likafullt bevisar de med ”Flesh & Blood” att den gamla byxormen fortfarande är både giftig och högst potent!

8/10 PJ

11: Mikael Erlandsson – ”Capricorn Six”.

På ”Capricorn Six” tar denna vitala veteran ut svängarna på ett positivt sätt. Höjdpunkterna är många och duggar tätt. Variationen i det högklassiga låtmaterialet är också ett stort pluss. Här finns en stor palett av influenser. Såväl Beatlesinfluerad pop , singer/songwriter rock och ett stänk sjuttiotalsglam får plats inom ramarna för den i grunden ganska konventionella mjuka stadiumrock som här presenteras. Det här är med andra ord ett album med potential att locka fler än bara inbitna AOR fans.

8/10 PJ

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!