AC/DC – ”Stiff Upper Lip” 20 år.

Stiff Upper Lip är det 14: e studioalbumet av det australiensiska hårdrockbandet AC / DC. Det var bandets trettonde internationellt släppta studioalbum och det fjortonde som släpptes i Australien. Det släpptes den 28 februari 2000. Albumet producerades av George Young, äldre bror till Malcolm och Angus Young och detta var det sista AC / DC-albumet som George producerade före hans död 2017. Albumet släpptes på nytt i USA den 17 april 2007 som en del av AC / DC Remasters-serien. Det släpptes på nytt i Storbritannien 2005.

De unga bröderna började skriva låtar för vad som skulle bli Stiff Upper Lip sommaren 1997 i London och Nederländerna med Malcolm på gitarr och Angus på trummor, och i februari 1998 var låtarna färdiga. Bandet hade planerat att spela in ett nytt album med kanadensiska Bruce Fairbairn, som hade producerat de enormt framgångsrika The Razors Edge och AC / DC Live, men Fairbairn dog i maj 1999. Youngs vände sig till sin äldre bror George, som hade producerat 1988’s Blow Up Your Video samt bandets tidiga album med Harry Vanda och Mike Fraser, som hade samproducerat 1995: s Ballbreaker (med Rick Rubin), för att komplettera Stiff Upper Lip.

Albumet spelades in och mixades i Bryan Adams ’Warehouse Studios i Vancouver, British Columbia, Kanada mellan september och november 1999 med totalt 18 låtar inspelade.

Angus Young förklarade i intervjuer att albumtiteln föll på honom när han satt fast i trafiken och började tänka på om hur vitala läppar var i rock and roll-kulturen, med hänvisning till ikonerna Elvis Presley och Mick Jagger och bar ett visst förvirrande motstånd. Han noterade att han själv hade bidragit till denna tradition.

Albumomslaget har en bronsstaty av Angus; efterliknade på turné i form av en rekvisita – med sin demoniska förlikning – som var flera våningar hög. De tre singlarna från det var titelspåret ”Safe in New York City” och ”Satellite Blues”

Liked it? Take a second to support Magnus Blomqvist on Patreon!