Årets bästa! En lista från redaktör Blomqvist. Del 1.

Dags att börja sammanfatta året. Hur man nu egentligen ska kunna det? Det small nämligen till redan i januari och sedan bara det fortsatte och fortsatte. Jag ska iallafall försöka och kom ihåg att detta är en helt godtycklig lista som jag upplever året. De andra redaktörernas listor kommer att dyka upp en efter en framöver och kommer säkert innehålla stora variationer. Men men. Nu kör vi!

Plats 20 – 16.

 • 20: Taylor Hawkins – ”Get The Money”
 • 19: Tom Keifer – ”Rise”
 • 18: Forever – ”s/t”
 • 17: Eclipse – ”Paradigm”
 • 16: Herman Frank – ”Fight The Fear”

Ja ni ser. Tom Keifer bara 19 och Eclipse 17. Det ger en liten föraning om hur tight det är om platserna i år. Taylor Hawkins var sist in på listan av årets släpp och puttade ut några av årets giganter. Men mer om dem senare. Herman Frank förresten är alltså för er som missat Accept:s tidigare gitarrist som tillsammans med bland annat Rick Altzi på sång gav ut ett riktigt riktigt bra Metal album som hållit kvalitén från första lyssningen hela året ut. Forever är ett mycket spännande projekt så har ni missat det in och kika bland våra recensioner där Peter Johansson delar ut toppbetyg. Vi går vidare på listan. Dags för:

Plats 15 – 11.

 • 15: Sammy Hagar – ”Space Between”
 • 14: Rammstein – ”s/t”
 • 13: Dream Theater – ”Distance Over Time”
 • 12: TDE – ”Songs The Night Sings”
 • 11: X – Romance – ”Voices From The Past”

Vilka album! Vilka fantastiska grupper. Sammy Hagar har fyllt 72 men sjunger som aldrig förr. Rammstein tuggar på med sin industri metal på tyska och släppte dessutom årets snyggaste video till förstasingeln ”Deutschland”. De bjöd även på en av årets bästa spelningar på svensk mark under året. Ulf Romedahl var på plats och tvekade inte med betyget efteråt. Dream Theater är kanske världens bästa grupp rent musikaliskt. Tre fantastiska singlar från albumet släpptes och nästa år kommer de till Sverige. Kan bli årets konsert 2020. TDE som står för The Dark Element var tillbaka med det alltid svåra album nummer två men det var inte lika bra som debuten. Det var bättre! Singeln ”Songs The Night Sings” är en av årets bästa alla kategorier och albumet är sprängfylld med melodi och fantastiska riff. X – Romance är årets största överaskning. Singeln”Straight Through Your Heart” spelas på hög rotation hos DistFM och resten av albumet är bara rent örongodis. Lär dyka upp på mångas topplistor nu i slutet av året. Herregud. Var detta inte ens topp tio? Nä för de kommer nu!

Plats 10 – 6.

 • 10: Backyard Babies – ”Sliver & Gold”
 • 9: Crazy Lixx – ”Forever Wild”
 • 8: Chrasdiët – ”Rust”
 • 7: BIB – ”From Hell With Love”
 • 6: JD Miller – ”Afterglow”

Räkna aldrig ut Dregen och hans vänner! Albumet slog inte knock på mig direkt men det växte med varje lyssning och är såhär sex månader senare bättre än någonsin. Chrasdiët slog sina vänner Crazy Lixx på fingrarna och släppte årets Glam/Sleaze. All heder till malmöiterna ändå då de äntligen hittat alla rätt i produktionen och släppt sitt bästa album någonsin. BIB eller Beast In Black album nummer två i karriären visade sig vara ett monster live! Herregud vilken allsång! Och slutligen då JD Miller som enligt mig bäst beskrivs som en kombination av Jono och Sparzanza. Hårt, melodiöst och trallvänligt på en och samma gång. Så bra att de fick åka förband till självaste Jeff Scott Soto och det mina damer och herrar är inte alla som får göra inte! Nära nära topp fem som kommer här.

Plats 5 – 1.

 • 5: Roulette – ”Now!”
 • 4: Pretty Maids – ”Undress Your Madness”
 • 3: The Darkness – ”Easter Is Cancelled”
 • 2: Gathering Of Kings – ”First Mission”
 • 1: Cats In Space – ”Daytrip To Narnia”

Konstigt nog var topp 5 den allra enklaste att lista. Det är ingen diskussion om att de här fem albumen trots konkurrensen sticker ut ordentligt från resten. Roulette trodde vi var ett band som hade gjort sitt men från ingenstans nästan kom de tillbaka och knäppte oss alla tvivlare på näsan. Inte ett dåligt spår utan tvärtom de hade faktiskt kunnat släppa vilket spår som helst som en singel. Tyvärr har vi inte fått sett dem framföra materialet live under året men förhoppningsvis kommer det att ske under 2020. Pretty Maids släppte sitt kanske allra bästa album i karriären trots att sångaren Ronnie Atkins insjuknat i cancer. Vi önskar honom en snabb bättring och hoppas få se han uppe på en scen tillsammans med bandet igen under 2020. The Darkness är ett band som aldrig slutar att förvåna. Precis som att det börjat kännas som att de går på tomgång igen varvade de upp och släppte ett helt magiskt album. Pauline gav albumet högsta betyg i sin recension och jag är endast steget efter. Snubblande nära en fullpoängare även från mig. När vi sedan kommer till de två översta då är vi faktiskt där. Två album som jag utan att tveka utdelat högsta betyg till under året. Det som avgör striden för mig är att CIS har några extra dimensioner jämfört med GoK som är ett mer rakt på album. Man hittar helt enkelt nya saker hela tiden ju mer man lyssnar och de tar titeln ”Årets Bästa Album för andra gången på tre år. Stort grattis!

Några som var snubblande nära att komma in på listan var bland annat Axe, Whitesnake, Dream Tröll, Age Of Reflection och Avantasia. Tyvärr räckte det inte hela vägen men gött jobbat. Har ni missat någon av dem ligger samtliga på valfri digital plattform. Det var allt för denna gången. Jag återkommer i en del två senare under veckan med bland annat årets bästa låt, årets konsert, årets sämsta och saker att se fram emot under 2020. Väl mött snart igen.

/ Magnus ”Blomman” Blomqvist