Årets bästa enligt Mattias ”MP3” Petré!

Dags för att summera musikåret 2020 och det har helt klart varit ett år vi
musikälskare och musikutövare inte direkt trodde skulle hända. Inställda konserter och planer lagda på is för framtiden. Bara hoppas det blir bättre och ljusare 2021!? Tycker dock att året blev rätt hyfsat ändå rent musikaliskt om man ser på att det faktiskt producerades rätt bra alster av en hel del artister/band som varit extra kreativa i studion när de hindrats av viruset för att åka ut på vägarna och spela live inför sin publik. Banden har inte direkt lyst med sin frånvaro i detta Svea hårdrockarrike iallafall!

Håller mig kort på denna årslista för nådens år 2020. Listan består enbart av de artister/band jag recenserat på bloggen i år. Tycker det känns onödigt att hålla med eller emot övriga redaktörer. Sen speglar ju bloggens årslistor den mångfald
The Maloik Rock Blog besitter i sina redaktörer! Sen vill jag med min årslista lyfta hatten och sätta dessa artister i fokus!
Banden förtjänar att nå en större och bredare publik helt enkelt. Bra musik och musiker ska inte glömmas bort i en replokal eller studio punkt slut!

Innan listan så får vi tipsa om bästa film som var musikdokumentären om Phil Lynnot ”Songs For While I am Away”! Se den för inte bara redaktör Tony Johansson kommer gilla den! Ett mästerverk helt klart!

Bokmässigt så var det för en KISSnörd som undertecknad boken KISS ”Partners In Crime II” som förgyllde de flesta KISSfantaster i år tror jag. En självklar etta på bokhyllan! Läs gärna Pauline Pousars eminenta intervju med de båda författarna Alex Bergdahl och Carl Linnaeus som ger extra krydda till boken innan ni sätter händerna i den! Intervjun finns givetvis på The Maloik Rockblog.

Sen vill jag hylla några som lämnade oss 2020 och numera har tagit ”Stairway to Heaven”:

Neil Perth (RUSH), Eddie Van Halen, Gösta Linderholm (”rulla in en boll och låt den rulla”), Steve Priest (Sweet) och Leslie West (Mountain). Ni är aldrig glömda ni finns i er musik i all evighet!

Plats nr 10:

The Ragged Saints ”Sonic Playground Revisted”
Finsk hårdrock som vi tar på allvar! Inspirerade av band som Whitesnake, Def Leppard och Ratt etc är det bara att åka med bandet i deras mix av AoR/hårdrock med mixen av influenser från 80-talet och det bästa som finsk hårdrock uppvisar idag. Soumi Rock Sisu!

Plats nr 9.

She Bites ”Joyride”
Bildades 2019 av sångerskan Melanie Stahlkopf och Lars König ( Lion Cage ex Skyline ) genom att de ville skapa ett nytt projekt inom AoR med skrikande rockande gitarrer. Influenser är Roxette, Robin Beck, Fiona och Starship. Albumets första sex låtar håller hög klass av de elva som finns. Övriga låtar är inte dåliga men skillnaden är att det tappas tempo och riv i övriga så det blir en klart märkbar skillnad. Men ambitionerna finns där och märks på hela albumet så betyget blir ändå gott till slut. Titellåten ”Joyride” luktar härligt mycket Gessle fast bandet döljer det snyggt! Mycket låter 80-tal och man gör det bra och det har man lyckats väl med som sagt i flera låtar som ”She Is On Fire”, ”Heartbreak Hotel” och ”Demons” för att nämna några. Jo visst det låter lite Ratt och Poison influerat dessutom och det gillar vi väl alla!?

Plats nr 8:

Neptune ”Northen Steel”
Svensk kvalitetsmetal rakt igenom som faktiskt bildades redan 1980. Sen återuppstod man 30 år senare och gör det med bravur! Rekommenderas starkt!

Plats nr 7:

Passion ”s/t” Passion är ett helt nytt band som är bildat av forna Night By Night sångaren Lion Ravarez. Han spelar de flesta instrumenten på albumet men Passion är ett riktigt band med influenser från de stora banden från 80/90 – talen som Aerosmith, Danger Danger och Journey för att nämna några. Ett starkt debutalbum med tio låtar där öppningslåten ”Intensity” fångar en direkt och lovar att det kommer mera bra låtar. Två låtar drar ner helheten men övriga låtar håller och Passion visar att man gjort en mycket bra debut med låtar som för en tillbaka till hårdrockens gyllene era! Inte illa och gillar man melodisk rock/AoR så är det bara att åka med och gilla för detta är mycket bra och vi lär nog höra mer framöver av detta band.

Plats nr 6:

Jesse Damon ”Damons Rage”
Riktigt bra AoR hela albumet och Jesse har varit med förr när han fick Gene Simmons att ta bandet ”Silent Rage” under sina vingar 1989. Damon har varit med ett tag! Ett starkt album som öppnar starkt med sex riktigt bra låtar av högsta klass för att sen plana ut lite utan att det förtar hel verket Ett gott verk av sångaren och gitarristen Jesse Damon.

Plats nr 5:

Shaft Of Steel ”Steel Heartbeat”
London Calling! Engelsmännen som kastade av sig metalkostymen och började lira rock influerade av FM, Genesis, Journey istället. Det gjorde dom rätt i enligt mig för det är ett mycket bra album som tåls att spela om och om igen.

Plats nr 4:

Prins Svart – ” Under Jord” Ett svenskt svar på ”Phenomina” och visst lyckas man förträffligt med den uppgiften! Texter på svenska med Classic rock starkt influerat av 70-talet fixar en bra plats i mitt hårdrockshjärta! Rekommenderas varmt!

Plats nr 3:

Six Foot Six ”End Of All”
Ett projekt som blev ett band och ett album värdigt att lanseras i slutet på 2020. Ett toppalbum från första till sista låt och som kommer spelas flitigt framöver för detta är riktigt bra. Vi snackar grymma melodier och riff rakt igenom i stort sett över hela albumet!

Plats nr 2:

Sole Syndicate ”Last Days Of Eden”
Vitalitet, musikalitet som tar oss tillbaka till 80-talet igen och jag älskar det! Så här ska arvet från 80-talet förvaltas in i 2020-talet! Riktigt bra hårdrock med andra ord. Vem la ner luftgitarren?!

Plats nr 1:

Tungsten ”Tundra”
Genialiskt, tungt och melodiskt. Mäktiga bakgrunder och folklore är så fantastiskt bra! Debuten kom ju 2019 så visst fanns det lite tvivel om uppföljaren ”Tundra” skulle hålla lika hög musikalisk kvalité som förra albumet men det blev ett lika bra och mäktigt album igen! Tungsten levererar och bra musikertalang med rutin och talangfulla kommande låtskrivare/musiker får inta plats nr 1 på min lista med bravur!

Mattias ”Mp3” Petre.