AYREON tillkännager lanseringen av den spektakulära föreställningen av ”01011001 – Live Beneath the Waves” den 17 maj via Music Theories Recordings / Mascot Label Group På rollistan finns Simone Simons, Anneke van Giersbergen, Damian Wilson, Jonas Renkse + mer. 

Ett Ayreon-liveevenemang är inte vilken konsert som helst. Det är ett monumentalt tillfälle där musiker av högsta kaliber och en enorm produktion samlas för att skapa ett bombastiskt spektakel. Sällsyntheten hos dessa program bidrar bara till deras unikhet. I september 2023 sålde Arjen Lucassens ”01011001 – Live Beneath the Waves” ut fem föreställningar på Poppodium 013 i Tilburg, Nederländerna. Idag är Ayreon glada att kunna meddela att denna konsert släpps på 3LP, 2CD+DVD, Blu-ray, Earbook och digitala format den 17 maj, genom Music Theories Recordings / Mascot Label Group. Skäm bort dig med ett smakprov med den första livevideon av ”The Sixth Extinction” HÄR.  

Du kan förbeställa ’01011001 – Live Beneath the Waves’ här

 
Denna liveproduktion, baserad på det kritikerrosade konceptalbumet ”01011001” från 2008, framfördes i sin helhet, följt av ett antal extranummer. Scenen vaknade till liv med en imponerande bakgrund, LED-skärmar som visade fantastiska bilder, lasrar, pyroteknik, specialeffekter och en unik live surroundljudupplevelse – en installation som skulle passa på Broadway eller Londons West End.  

Arjen Lucassen reflekterar över showen: ”När jag skrev 01011001-albumet 2007 var det aldrig meningen att det skulle spelas live. Så jag kunde göra det hur komplicerat som helst med otaliga instrumentalister och inte mindre än 17 sångare! När vi övervägde att spela det här albumet live trodde jag verkligen inte att vi skulle kunna göra det och hitta rätt musiker för att ge liv åt det här albumet. Men… Det verkar som om vi gjorde det, publiken verkade verkligen trivas! Jag är så stolt över alla inblandade. ”More is More” var mottot för dessa föreställningar. Jag tror att vi höll vad vi lovade!” 
 
Ayreon-geniet Arjen Lucassen, tillsammans med keyboardisten Joost van den Broek, satte ihop en anmärkningsvärd lineup, med många originalmedlemmar från 01011001-albumet och olika speciella gäster som Simone Simons (Epica), Damian Wilson (Threshold), Anneke van Giersbergen, Jonas Renkse (Katatonia), Tom Englund (Evergrey), Daniel Gildenlow (Pain of Salvation), Marcela Bovio (MaYan), Brittney Slayes (Unleash the Archers),  Hansi Kürsch (Blind Guardian), John Jaycee Cuijpers (Praying Mantis), Maggy Luyten (Beautiful Sin), Michael Mills (Toehider) och Wudstik, bland andra otroliga musiker.   

Bandet bestod av toppinstrumentalister från genren – Ed Warby (trummor), Johan van Stratum (bas), Timo Somers (gitarr), Marcel Coenen (gitarr), Joost Van Den Broek (keyboard) med flera. Den gåtfulle Lucassen själv gjorde ett framträdande och markerade detta som den största rollbesättningen i Ayreons liveshowhistoria, vilket inte är någon dålig bedrift. ”Live Beneath the Waves” ger liv åt vattenplaneten Y och fördjupar publiken i denna tekniska undervattensvärld. 
 
Arjen säger om showen: ”01011001 är ett av mina favoritalbum med Ayreon, och att sätta ihop den här showen var verkligen spännande och givande. När jag först kontaktade skådespelarna och filmteamet via e-post, meddelanden etc. fick jag inom några minuter tillbaka de mest hjärtevärmande och entusiastiska reaktionerna. Alla var exalterade över att hjälpa mig att ge liv åt albumet.” Huvudproducenten Joost van den Broek tillägger: ”Den här liveproduktionen höjde ribban ännu högre för oss i alla aspekter och gjorde den mest imponerande och episka showen hittills. Albumet har 01011001 ett väldigt specifikt sound och känsla som vi var tvungna att översätta till scenen så bra som möjligt och så storslaget som möjligt.”  

Öppningslåten ”The Age of Shadows” visar upp åtta otroliga sångare, som perfekt introducerar showen och sätter tonen för den musikaliska resan som kommer. Det som följer är en fascinerande åktur, så spänn fast dig och njut av din vistelse på Planet Y! 

Photo (C) Matthias Kirsch-

Track List

01 March Of The Machines
02 Age of Shadows
03 Comatose
04 Liquid Eternity
05 Connect the Dots
06 Beneath the Waves
07 Newborn Race
08 Ride the Comet
09 Web of Lies
10 The Fifth Extinction
11 Waking Dreams
12 The Truth is In Here
13 Unnatural Selection
14 River of Time
15 E = MC2
16 The Sixth Extinction
17 Speech
18 This Human Equation
19 Fate of Man
20 The Day That The World Breaks Down

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *