”En viktig genomgång i Baroness är att vi inte gillar att upprepa oss själva,” förklarar John Baizley. ”Det handlar om viljan att ta risker. När jag var yngre var hela poängen med musik att vara annorlunda, att inte göra samma sak och att inte lyssna på föräldrar eller spela efter reglerna. Det är lite fånigt, men i praktiken fungerar det. Det är verkligen skrämmande att vara på den sjätte skivan i din karriär och tro att du måste hänga med i din historia snarare än att ständigt uppfinna. Så vi dubblade ner på att kontinuerligt uppfinna för att se vart det tar oss. Jag tycker att den här skivan är en bra återspegling av det. STONE är mycket mer levande, mer direkt.”

Utvecklingen förde det nu Philadelphia-meets-Brooklyn-baserade bandet till gränsstaden Barryville, N.Y. När hon valde att själv producera STONE, tillbringade Baroness en månad höljd bland tallarna, instängd i en semesterbostad som blev ett improviserat inspelningsutrymme fullt med stora, välvda tak, trägolv och tegel/glasväggar. Medan de skrev STONE spelade Baizley in och förmixade den i realtid, vilket gav varje låt på STONE sin egen ljudbehandling. Efter att gruppen slutat spåra trummor, gitarrer och bas tog de allt tillbaka till Baizleys källarstudio för att spela in sång innan de lämnade albumet till mixmästaren Joe Barresi (Kyuss, Tool) och masteringgurun Bob Ludwig (Led Zeppelin, Nirvana).

”Inspelningsprocessen var helt fristående”, tillägger Sebastian Thomsen. ”Att bara ha oss fyra i ett hyrt hus i bergen i en månad resulterade inte bara i ett sammanhållet och autentiskt ljud, utan också en intensiv kollektiv mentalitet.”

”Jag tror att vi kunde ta bort allt på den här skivan,” delar Gina Gleason. ”Vi var enade i det. Så vi hoppade in och gjorde vårt bästa. Det kändes riktigt bra. Det var en riktigt cool, stärkande, kreativ upplevelse.”

Bandet erbjuder ett första smakprov från det spännande nya albumet med releasen av ”Last Word”, och dess tillhörande Nick Jost-regisserade video. ”Jag hade utvecklat den här processen för video och animation, och eftersom det var vårt första egenproducerade album, tänkte vi ”varför inte utvidga den etosen till videon också?”, förklarar Baroness-basisten. ”Det var verkligen nervöst att regissera och skapa min första musikvideo, men att ha en livstid av mardrömmar och en kärlek till konstig animation visade sig vara väldigt användbart.”

STONE-förbeställningar och pre-saves är tillgängliga nu (https://baroness.lnk.to/STONE). Albumet innehåller originalomslag av John Baizley och är tillgängligt i en mängd olika format, inklusive en indieexklusiv LP och tio anpassade vinylvarianter i begränsad upplaga med tema efter varje låt på albumet och designade av Baizley själv, samt CD, en Deluxe-CD i begränsad upplaga med en bonusskiva med livespår inspelade på ”Your Baroness”-turnén och en begränsad blå kassett.

STONE track listing:

Embers
Last Word
Beneath the Rose
Choir
The Dirge
Anodyne
Shine
Magnolia
Under the Wheel
Bloom