Bruce Springsteen – ”Born In The U.S.A” (Single) 35 år!

Springsteen skrev i den här låten om de problem som Vietnam-veteranerna stötte på när de återvände till Amerika. Vietnam var det första kriget som USA inte vann, och medan veteraner från andra krig fick en hjälte att välkomna, ignorerades de som kämpade i Vietnam mestadels när de återvände till sitt hemland.
Den ursprungliga titeln var ”Vietnam.” Regissören Paul Schrader skickade Springsteen ett manus för en film som heter Born In The U.S.A., om ett rockband som kämpar med liv och religion. Detta gav Bruce idén till den nya titeln. Tyvärr för Schrader, när han äntligen var redo att göra filmen 1985, titeln ”Born In The U.S.A.” var för associerad med låten. Springsteen hjälpte honom dock ut och tillhandahöll låten ”Light Of Day”, som blev den nya titeln för Schraders film och soundtracket i filmen.

Born In The U.S.A är en av de mest fel tolkade låtarna någonsin. De flesta tyckte att det var en patriotisk låt om amerikansk stolthet, när den faktiskt kastade ett skamligt öga på hur Amerika behandlade sina Vietnam-veteraner. Springsteen anser det som en av hans bästa låtar, men det stör honom att det är så allmänt felaktig tolkat. Med den rullande rytmen, entusiastiska kören och patriotiska albumomslaget är det lätt att tänka att detta har mer att göra med amerikansk stolthet än Vietnam-skam.
Det här är den första låten och titelspåret till ett av de mest populära albumen någonsin – Born In The U.S.A. sålde över 18 miljoner exemplar.
Det var den första låten som Springsteen skrev för albumet. Han spelade in den först den 3 januari 1982 och den släpptes som singel den 30 Oktober 1984.