Kvällen den 2 mars var det ölfest på Bröderna Olssons Garlic & Shots i Stockholm. Det var inga mindre än Carr Jam som bjöd in till kalas, men Carr Jam är såklart mer än bara en öl. För den som har missat detta namnkunniga projekt kan det närmast beskrivas som en samling av Sveriges mest talangfulla Kiss-nördar. Bakom spakarna finns Gustav Kronfelt och Jesper Lindgren (Velvet Insane), men Jolle Atlagic (Electric Boys, The Quill), Martin Ekelund (Bonafide, Mustasch) och den grafiska designern Erwan Lengline (Mass Distraction Medias) har också följt med varje steg på vägen. Första EP:n gästades av Ryan Roxie (Alice Cooper, Casablanca mfl), Dregen (Backyard Babies, Hellacopters), Philip Shouse (Accept, Gene Simmons Band, Ace Frehley Band), Jesper Binzer (D.A.D.) och Åge Sten Nilsen (WigWam). Konceptet är enkelt och genialiskt: en hyllning till Kiss i stort, men främst till den framlidne trummisen Eric Carr, genom Kiss-covers, paketerade i visuella Kiss-referenser. Den första EP:n är slutsåld på vinyl och kassett, men än finns det några CD-skivor kvar på merchbordet, tillsammans med pins, t-shirts och signerade konstprints.

Mats Levén, Jolle Atlagic och Martin Ekelund

Ölen som firas under kvällen är en ljus lager av Karlshamnsbryggeriet Brygghus 19, och kommer att finnas i Systembolagets beställningssortiment (artikelnummer 50624) från och med måndag (6/3). Precis som allt Carr Jam producerar är ölburken såklart en nördig Kiss-referens. I det här fallet rör det sig om trumpodiet från Unmasked-turnén 1980, men katten har såklart blivit ersatt med en räv. En burk som gör sig bra i samlingshyllan, mellan Kiss-viner och Gene Simmons-cola.

Brygghus 19’s Dan-Magnus Svensson skålar med Crashdïets Martin Sweet

Nu lockar gruppen också med en andra skiva, med ett ännu okänt releasedatum. Förutom att fira ölen, premiärspelades nämligen också tre kommande låtar: ”The Oath” och ”I’ve had Enough” med Mats Levén (Prins Svart, ex Candlemass mfl.) på sång, och ”Just Can’t Wait” där text och sångmelodi skrivits till av Kleerup, som också sjunger. Liksom första EP:n låter det mycket lovande, och speciellt ”Just Can’t Wait” visar på att det går att tänkta utanför boxen, och ändå behålla den härligt nördiga Kiss-känslan.

Utöver detta bjuder kvällen på en trevlig stämning och härligt rock’n’roll-mingel i Bröderna Ohlssons vitlöksosande lokaler. En torsdagskväll att minnas, helt enkelt.

Stora delar av Carr Jam samlade: Gustav Kronfelt, Erwan Lengline, Jesper Lindgren, Jolle Atlagic, Martin Ekelund, Mats Levén och bryggmästare Dan-Magnus Svensson.

Nedan följer en sammanfattning av kvällen från Carr Jams Jesper Lindgren:

I torsdags vankades det releasefest av supergruppen Carr Jam – 21 för deras öl, Carr Jam Beer.
Ölen är ett samarbete mellan bryggeriet Brygghus 19 och Carr Jam.
Festen hölls på Garlic&Shots i Stockholm.
Det var ett välbesökt evenemang där Carr Jam Beer stod i fokus, men det bjöds även på förhandslyssning av låtar från framtida album och möjlighet att köpa limiterad merch.  Stora delar av medlemmarna i Carr Jam var på plats under torsdagens event.
Ölen kommer finnas i Systembolagets beställningssortiment fr o m den 6:e mars