Ett av de största och mest inflytelserika rockbanden genom tiderna, Deep Purple, släpper nya albumet ’=1’, den 19 juli via earMUSIC/Playground.

Den första singeln släpps den 30 april vid midnatt, och är ett litet smakprov på albumet i sin helhet, som i vanlig ordning är sprängfyllt av banbrytande och högljudd rock ’n’ roll. Deep Purple fortsätter de senaste årens framryckning, de släpper hit-album och fyller arenor runt om i världen, och fortsätter lägga nya framgångar till sina många tidigare.

Deep Purple brukar räknas till den handfull band som format den tyngre rocken och som ständigt flyttat fram gränserna för genren. De frontas av den legendariske Ian Gillan, vars sång har definierat generationer, ackompanjerad av den mästerlige basisten Roger Glover, kraftfulle trummisen Ian Paice och maestro på klaviaturen Don Airey. Detta är bandets första album med den sensationelle gitarristen Simon McBride, som sömlöst kom in när den mångårige gitarristen Steve Morse lämnade på grund av personliga omständigheter. Sedan 2022 har McBride redan spelat för en Deep Purple-publik på totalt mer än en halv miljon människor.

Photo: Jim Rakete

Deep Purple är dock mer än bara dess medlemmar och ’=1’ förkroppsligar essensen och attityden från deras 1970-talssound, kanske mer än något annat album på senare dagar. Med den legendariske Bob Ezrin tillbaka som producent, frammanar skivan bandets banbrytande klassiska sound, utan att förlita sig på nostalgi.

Den gåtfulla titeln ’=1’ symboliserar idén att i en värld som blir alltmer komplex, är allt i slutändan en del av en enda, enhetlig essens. Allt är lika med en.

Dess fulla innebörd kommer att avslöjas under de kommande veckorna, och omslaget innehåller också ledtrådar. Fans har redan spekulerat efter att mystiska ekvationer och skildringar av multiuniversum dykt upp i London, Paris och Berlin de senaste dagarna.

Med tre raka förstaplatser på tyska albumlistan i bakfickan och en ny energi som driver dem framåt, är detta Deep Purple i sitt esse. ’Now WHAT?!’ (2013), ’inFinite’ (2017) och ’Whoosh!’ (2020) har sålts i över en miljon exemplar världen över, vilket gör Deep Purple till ett av de mest framgångsrika rockbanden som är aktiva för närvarande. Det senaste studioalbumet, ”Whoosh!”, nådde #1 på albumlistorna i sju länder och placerade sig på topp 10 i ytterligare 12.

I augusti kommer Deep Purple till Sverige för två konserter; först lirar de på Furuvik i Gävle den 5 augusti för att dagen efter inta huvudstaden och Gröna Lund. Vi kommer som vanligt att bjudas på en fantastisk show där både låtar från nya albumet och de klassiska hitsen kommer att framföras. Deep Purple garanterar en musikalisk resa utan dess like.

’=1’ släpps den 19 juli via earMUSIC/Playground både digitalt och på ett antal fysiska format: CD, CD+DVD, 2LP (i tre olika färger) och också som en fullmatad box.

DVD:n innehåller en ca 60 min lång dokumentär och i boxen återfinns CD+DVD, 2LP, tre exklusiva 10”-vinyler, en exklusiv t-shirt, två plektrum med mera. En av dessa boxar inkluderar också en ”Golden Ticket” som ger innehavaren biljetter till samtliga Purples konserter på denna turné.

Tracklist ’=1’

1. Show Me

2. A Bit On The Side

3. Sharp Shooter

4. Portable Door

5. Old-Fangled Thing

6. If I Were You

7. Pictures Of You

8. I’m Saying Nothin’

9. Lazy Sod

10. Now You’re Talkin’

11. No Money To Burn

12. I’ll Catch You

13. Bleeding Obvious

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *