Detta blir andra singeln tagen från hans kommande ”The Serpent’s Here”, som släpps den 15 mars 2024.   

Den svenska multiinstrumentalisten PER WIBERG släpper sin briljanta nya singel, ”Dead Sky Lullaby”, via Despotz Records tillsammans med sitt nya album ”The Serpent’s Here”, som släpps den 15 mars 2024. 

Om sin nya singel hade han följande att säga: ”Jag skulle vilja tro att Dead Sky Lullaby’s bra resemusik, en kraut/space rock rager som har en Hawkwind-möter-Sonic Youth-vibe med en stor refräng i samma anda som Killing Joke. Den spelades in live i studion, det märks och den sätter definitivt tonen för resten av albumet. Den är uppdelad i två delar med olika typer av refränger, den första delen är lite vildare och den andra har mer av en episk melodisk känsla. Allt knyts samman av den apokalyptiska texten och ett beat som skulle kunna fortsätta i evigheters evighet…., njut!” 

Som en oöverträffad musikalisk alkemist har WIBERGs arbete lyst upp en rad numera klassiska album genom åren och uppträtt med artister som Opeth, Spiritual Beggars och Candlemass, samt Clutch/The Bakerton Group, Switchblade och Kamchatka, bland andra, i över trettio år. Det är dock Wibergs solobesvärjelser som står på höjdpunkten i hans musikaliska resor. 

2019 släppte WIBERG sitt solodebutalbum Head Without Eyes. En skiva med nordisk progg nedsänkt i en gnagande gryta av skakande gitarrtoner och känsloladdade melodier, avslöjade WIBERGs debut ett outforskat ljudlandskap som överträffade framgångarna i hans förflutna och befäste hans starka närvaro som en unik soloartist i sin egen rätt. Wiberg följde upp Head Without Eyes med sin lika fantastiska All Is Well In The Land Of The Living från 2021, But For The Rest Of Us… Lights Out EP, en fängslande hyllning till innovativ rock när den är som bäst. Genom att utvidga och vidareutveckla sin vision komponerade WIBERG skickligt de definitiva och etablerade paradigmen för traditionell progressiv rock med livliga och elektrifierande vändningar av mörka toner. The Metal Observer hyllade, ”en fantastisk EP som fungerar som ett passande soundtrack till dessa konstiga, mörka tider”, och tillade, ”dess tjocka, utomjordiska atmosfärer representerar en härligt mörk och hallucinerad version av skandinavisk progg som väver samman WIBERGs många musikaliska influenser och tar dem till nästa nivå av mörk melodisk utforskning. 

Årets The Serpent’s Here fortsätter WIBERGs innovativa bana med sex konsumerande spår, plus en fantastiskt dyster tolkning av Warrior Souls ”The Losers”, som är både dyster och surrealistisk; luftigt men ändå olycksbådande. WIBERG målar levande ljudgobelänger med sin finurliga känsla för dynamik och eftertänksamma lyrik. Varje låt rör sig med lockande subtilitet och spänning, inte helt olikt konventionerna i klassisk film noir. Och även om WIBERG avviker långt från de traditionella musikaliska konstruktionerna, finns det en ofrånkomlig melodicism och inneboende catchiness i hans produktion som gör även hans mest experimentella besvärjelser sömlöst tillgängliga. 

”Musiken har en stark familjär identitet skulle jag säga”, konstaterar WIBERG, ”Den är tung i sin ton men den här gången lite modigare, upptempo, lös och ’rock’n’roll’ jämfört med de två tidigare albumen. Sammantaget är detta det mest episka ljudet av mina grejer hittills. Saker och ting är mer definierade. Jag jobbade hårt med texter och sångarrangemang den här gången. 

På The Serpent’s Here får WIBERG sällskap av trummisen Tor Sjödén (Viagra Boys) som spelade trummor på förra EP:n, samt basisten Mikael Tuominen (Kungens Män). Grundläggande livelåtar (trummor, basar, flygel) spelades in i Studio Gröndahl av David Castillo och precis som tidigare utgåvor mixades och mastrades skivan av Jonas Kjellgren på Blacklounge Studios. 

”Alla låtar är uppbyggda av grova låtskisser som jag visade Tor och Mikael”, förklarar WIBERG om The Serpent’s Here’s skrivprocess. – Tanken var att de skulle kunna improvisera. Alla grundlåtar spelades in live på en eftermiddag för att ge den där extra spontana energin, och sedan lade jag tangenter, gitarrer och sång ovanpå det vi spelade in. Sammantaget är det fler gitarrer den här gången samt två basar på majoriteten av spåren.” 

Dead Sky Lullaby släpps den 12 januari via Despotz Records 

Artist: Per Wiberg
Title: Dead Sky Lullaby
Music: Per Wiberg
Lyrics: Per Wiberg
Publishing: Despotz Music
Label: Despotz Records
www.despotz.se

Discover more:
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1KXjg5smoL8q9PPj4h8KPp?si=qqt-n6LaTSGyQVRcsJDhrQ
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100067328449342
Instagram: https://www.instagram.com/per_wiberg/
Bandcamp: https://perwiberg.bandcamp.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *