Foto: Elin Berge

På sitt sjunde album ”People Are A Foreign Country” släpper Deportees lyssnaren nära inpå. Den här gången har det dubbelt Grammis- och P3 Guld-prisade Umeå-bandet spelat in live i studion och fått till en alldeles särskild dynamik. Albumet innehåller singlarna ”Arms”, ”Run For That Feeling”, ”Have You Seen Me Lately” och hitduetten ”Lost You For A While” med Sarah Klang. Bandet presenterar också idag en omfattande höstturné i Sverige i höst. Dessutom finns ett fåtal chanser att se bandet live redan i sommar, med start på Lollapalooza Stockholm om några veckor.

Lyssna på ”People Are A Foreign Country” här: https://Deportees.lnk.to/People

Deportees är ett band i ordets allra bästa bemärkelse. Beväpnade med en ordlös, nästan telepatisk kommunikation och en typ av gemenskap som erbjuder ett skydd mot världen har de flerfaldigt Grammis-vinnande vännerna från Umeå oförtröttligt jagat drömmen om det fullständigt förverkligade albumet i snart 20 år. Ibland har de kommit nära, ibland lite längre ifrån, men frågan är om de någonsin varit närmre än på sitt efterlängtade sjunde album ”People Are A Foreign Country”.

Denna gång har gruppen återvänt till rummet. Till samspelet och till den alldeles särskilda dynamik som uppstår när de spelar musik live tillsammans.

– Vi har provat att göra skivor på andra sätt, säger gitarristen Anders Stenberg. Att mer bygga pussel av beståndsdelar i studion, och det har också sina förtjänster. Men att återigen utgå från livetagningar har varit befriande för oss och jag tycker nog att det hörs.

Albumets titel syftar på stukad, borttappad kommunikation – på en känsla av att människor är nedgrävda i sina egna skyttegravar. Men den fungerar också som en påminnelse om hur alla bär en värld i sig själva. Texterna har antagit en mer berättande form och även om de alltid har varit personliga har de aldrig varit så här privata. Åldrande, ensamhet, oro, familjen och det särskilda lugn som bara tiden kan skänka är ämnen som avhandlas. Sångaren och textförfattaren Peder Stenberg utvecklar:

– Det kan låta förmätet, men det känns som att mina texter ofta vet mer än jag själv. Och den här gången har de överraskat mig mer än någonsin.

”People Are A Foreign Country” är den första Deportees-skivan som är producerad av bandmedlemmarna själva. Inspelad i vännen Daniel Berglunds studio Sandås Silence i Umeå och i studion Isby Recording är det ett album som kränger av liv. Och, som alltid med Deportees, fyllt med empati och tröst.

Med en av landets mest storslagna och känslostarka låtkataloger i ryggen presenterar man nu en stor Sverige-turné hösten 2023. Bandet gör också ett fåtal livenedslag redan i sommar, med premiär på Lollapalooza Stockholm om några veckor.

Sommar 2023:
30 juni – Lollapalooza Stockholm
19 juli – Bjärred, Bjerreds Station
20 juli – Grebbestad, Falkeröd Café & Ladan
28 juli – Varberg, Strömma Farmlodge
29 juli – Karlstad, Nöjesfabrikens Innegård
26 aug – Eksjö, Eksjö Stadsfest

Höst 2023:
1 nov – Jönköping, Jönköpings Teater
2 nov – Örebro, Örebro Konserthus
3 nov – Malmö, Babel
4 nov – Kalmar, Söderport
9 nov – Uppsala, Katalin
10 nov – Linköping, Skylten
11 nov – Helsingborg, The Tivoli
24 nov – Göteborg, Pustervik
1 dec – Umeå, Idun
2 dec – Luleå, Kulturens Hus
3 dec – Östersund, Storsjöteatern
7 dec – Sundsvall, Sundsvalls teater
15 dec – Gävle, Gävle Konserthus (Foajén)
16 dec – Falun, Magasinet

Biljetterna till höstturnén släpps nu på måndag kl 10.00 via Luger.se.

Albumdiskografi:

All Prayed Up (2004)

Damaged Goods (2006)

Under The Pavement – The Beach (2009)

Islands & Shores (2011)

The Big Sleep (2015)

All Future (2019)

People Are A Foreign Country (2023)

Om Deportees:
Grundades i Umeå 2003. Består av Peder Stenberg (sång), Anders Stenberg (gitarr) och Thomas Hedlund (trummor). Har vunnit två Grammis i kategorin Årets rock för sina album ”Islands & Shores” och ”The Big Sleep” samt två P3 Guld-priser – Årets pop för albumet ”Under The Pavement – The Beach” och Årets grupp för ”Islands & Shores”.