Eddie Van Halen – Kungen är död…

Imorse grät jag för första gången på evigheter. Jag satt i bilen på väg till jobbet och lyssnade på ”1984”, min absoluta favoritplatta, på högsta volym och grät som ett barn.

Den 6 oktober 2020 är en av de svartaste dagarna i musikhistorien och en av de svartaste dagarna i mitt liv. Efter att ha kämpat i över tio års tid förlorade vår tids kanske största gitarrhjälte till slut kampen mot sin strupcancer 65 år gammal. Bara minuter efter beskedet svämmade sociala medier över av känsloladdade kommentarer. ”Mitt hjärta är krossat och jag tror aldrig jag riktigt kommer återhämta mig från det här”, skrev sonen, Wolfgang Van Halen, på Twitter.

Edward Van Halen förändrade och förgyllde så otroligt många människors liv. Tillsammans med sin trumslagande bror Alex har han betytt allt för mitt egna musikaliska uppvaknande. Hans sätt att spela gitarr och hans sound och känsla när han gör det är helt unik. Det finns ingen som någonsin kommer komma i närheten. Eddie var en vacker själ. Eddie var ett geni. Eddie var skör. Eddie var på många sätt fortfarande ett barn med ett oförstört hjärta. Allt han ville var att spela, pusha sig själv och sitt band att hela tiden utvecklas, bli bättre, skapa musik på ett eget innovativt sätt som ingen tidigare hört. Han var en hjälte för miljoner och en av de absolut sista i sitt slag. Han var helt enkelt kung. Nu är Kungen död. Det finns ingen arvtagare. Världen behöver hjältar nu mer än någonsin, men det finns försvinnande få kvar.

Förutom att Eddie rent speltekniskt influerade praktiskt taget varenda gitarrshredder på åttiotalet var och är Van Halen så mycket mer än ”bara hårdrock”. De är lika delar ett amerikanskt Led Zeppelin som ett hårdrockigt svar på Beach Boys. De är solsken, surfbrädor, Stålmannen, Bruce Lee, Muhammed Ali, Liberace, Mick Jagger och Jim Dandy i ett glittrande paket med nitar på.

Citatmästaren David Lee Roth sade en gång: “People say that life is a cesspool of darkness and dispair. Well we of Van Halen are sailing through it in a yacht!”

Precis så var det. Van Halen var ett sjujäkla party tonsatt med världens bästa soundtrack. Att bevittna en konsert med bandet var som en blandning av att bli överkörd av tåget samtidigt som du får ditt livs bästa orgasm och blir serverad champagne av baywatchtjejer på en surfbräda. Van Halen var ”bigger than life” och musiken beskrevs lika enkelt som träffande av frontmannen David Lee Roth med orden ”Big Rock”. Visst finns det tragiska historier om Eddies och Alex alkoholmissbruk och visst finns det ett mörker som har omgett bandet under senare år, men det är inte så vi kommer ihåg dem. Det Van Halen vi älskar och minns handlar om fantastiska låtar, en otrolig musikalitet och tidernas bästa show. Van Halen är helt enkelt glädje. Van Halen är kärlek. En genuin kärlek till musiken.

Så ta fram dina Van Halen plattor idag och höj volymen till elva, och för guds skull lägg nu ner alla tröttsamma och meningslösa diskussioner om Dave och Sammy! Slut ögonen, LYSSNA och NJUT och sörj vår tids främsta gitarrist och hans fantastiska band för nu är kungen död. Länge leve kungen!!

Peter ”Amber St Pete” Johansson

Van Halen uppträder 1984, Ebet Roberts (Getty)
Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!