Första singeln ”Congelia” ute nu.

Those few golden, undying hearts are those of secret sons.
And the secrets of the Sun are those of daughters asking to…

Se videon här:

Bergens visionärer Enslaved är stolta över att tillkännage sitt 16:e studioalbum, Heimdal, som kommer att släppas den 3 mars 2023, via Nuclear Blast Records. Dagens nyheter åtföljs av släppet av en blixtrande ny singel, med titeln ’Congelia’, tillsammans med en känslosam video.

Enslaveds Ivar Bjørnson & Grutle Kjellson kommenterade,

”Det är ganska konstigt, men ändå ganska häftigt att vi nu pratar om släppet av vårt 16:e album; ja vårt 16:e fullängdsalbum. Det är väl inte så illa för ett par fjällsällskap från västra Norge? Om man räknar med vår stint i den kortlivade Phobia-akten, vi har spelat tillsammans i inte mindre än 32 år!

Under alla dessa år har den nordiska mytologin varit vår navelsträng till mystikens och filosofins riken, och vår inkörsport till den djupa psykologins riken och de esoteriska världarna bortom. En av de mest fascinerande karaktärerna i vår mytologi är HEIMDAL, och han har lurat runt i våra sinnen som en gåta i tre decennier nu. Hans första framträdande var i en låt som heter ’Heimdallr’ på vårt demoband ’Yggdrasill’ redan 1992, och han har haft både mindre och mer betydelsefulla roller i vårt lyriska universum genom åren.

Den här gången har vi bestämt oss för att ägna ett helt arbete åt denna mest gåtfulla karaktärer och rikaste arketyper – vi ger dig ”HEIMDAL”. Vi har nått djupare och spanat längre fram än någonsin tidigare – bandets förflutna, nuvarande och framtida sound förenas i låtar födda av ren inspiration – det är den gemensamma kraften hos en sammanhållen grupp vänner och musiker.”

Heimdal, är både en avgång och en gemenskap med rötter smidda för över tre decennier sedan i den turbulenta födseln i Norges black metal-scen. Platsen är uppkallad efter Heimdal, utan tvekan den mest mystiska enheten i nordisk mytologi.

Skivan innehåller det psykedeliska spåret ’Caravans To The Outer Worlds’ från förra årets EP med samma namn. Albumbonusversioner innehåller ett extra spår, ’Gangandi’, tillsammans med en Blu-Ray-kopia av 2021:s fantastiska Otherworldly Big Band Experience-streamade event – bandets djärvaste projekt hittills, med andra norska proggbandet Shaman Elephant. Den kalejdoskopiska scenshowen har en fantastisk setlist som täcker Enslaveds karriär, både förr och nu.

Heimdal tracklisting
01. Behind The Mirror
02. Congelia
03. Forest Dweller
04. Kingdom
05. The Eternal Sea
06. Caravans To The Outer Worlds
07. Gangandi (Bonus Track)*
08. Heimdal

Heimdal formats

  • CD
  • Limited edition digipack CD (inc. Bonus Track) + Blu-Ray*
  • 2LP vinyl gatefold – black
  • 2LP vinyl gatefold – white + black marble (Nuclear Blast Excl.)
  • 2LP vinyl gatefold – white + green marble (Nuclear Blast + Selected Retailers)
  • 2LP vinyl gatefold – blue + white marble (UK Retail + EMP)
  • 2LP vinyl gatefold – white (USA Revolver Excl.)
  • 2LP vinyl gatefold (inc. Bonus Track) + Blu-Ray – crystal clear w/ black marble (Nuclear Blast Excl.)*
  • 2LP vinyl gatefold (inc. Bonus Track) + Blu-Ray – clear w/ black + gold marble (Band Excl.)*

Förbeställ albumet här: https://enslaved.bfan.link/heimdal.ema

Heimdal producerades av Enslaveds egen Ivar Bjørnson, Iver Sandøy och Grutle Kjellson. Mixningen sköttes av Jens Bogren på Fascination Street Studios och den sista behandlingen mastrades av Tony Lindgren. Konceptet och texten till Heimdal har som alltid utvecklats av Ivar Bjørnson och Grutle Kjellson i tandem.

Albumet spelades in främst i Solslottet Studios i Bergen, som ägs av Iver Sandøy. Solslottet är en satellit från välkända Duper Studios, där trummorna spelades in och konstruerades av Iver själv, med hjälp av Vegard Lemme. Huvudgitarrerna, bas, pianon, orglar och sång spelades också in på Solslottet. Arve ’Ice Dale’ Isdal spelade in sina gitarrer i sina egna Earshot & Conclave Studios. Den sista handen och några experimentella idéer lades till på Overlook Hotel med hjälp av Solslottets mobila studiorigg. All musik till Heimdal skrevs och demonstrerades i Ivar Bjørnsons egen Crow’s Nest-studio.

Norges ikoniska Enslaved fortsätter att existera som en av de mest originella och pålitliga komponenterna i vår scens oförstörbara ryggrad. De har ryktet som en av de mest fängslande liveakterna som finns, de misslyckas aldrig med att erbjuda oss talang av högsta kaliber, och gör alltid rättvisa åt deras signatursvarta/progressiva ljud. Enslaved bildades 1991 av Ivar Bjørnson och Grutle Kjellson, släppte sin första demo Yggdrasill sommaren 1992, deras legendariska minialbum Hordanes Land släpptes 1993, och med deras debut i fullängdsfilmen Vikingligr Veldi som anländer våren 1994 .

Enslaved 2022 är ett band i fantastisk form – ett band när det är som mest existentiell och självmedvetet, stolta bergensare som bär facklan av sin hemstads extraordinära musikhistoria. Deras senaste material visar Enslaved när de är mest släppta och genomtänkta – en dödlig kombination som utvecklar en potential som lätt återuppväcker ilskan i deras tidiga verk samtidigt som de dansar graciöst genom deras mest ambitiösa, mest spöklika och mest musikaliska låtar hittills. En motsägelse? Livet i sig är en motsägelse. Och ändå lever vi alla för att bevisa att det är fel.

Enslaved are:
Ivar Bjørnson | guitars 
Grutle Kjellson | vocals
Arve ’Ice Dale’ Isdal | guitar
Håkon Vinje | keyboards, clean vocals
Iver Sandøy | drums