Efter att ha bevittnat en brutal livespelning på by:Larm förra året stod det klart att norska Indie Recordings skulle bli skivbolaget att knipa Eradikated, Sveriges hetaste löfte inom thrash metal sedan en tid tillbaka. Idag den 2 mars släpper man första singeln Flames med tillhörande video från Eradikateds kommande fullängdsdebut Descendants som kommer den 6 oktober.

”Eradikateds konsert på by:Larm 2022 var inget annat än rent, rått, kaos – där bandet verkligen satte sig själva på kartan framför en gedigen samling branschfolk. Som ett av Nordens största oberoende skivbolag inom metal och rock var detta en självskriven signing för Indie Recordings när bandet visade intresse. Vi är oerhört stolta över att välkomna dessa extremt begåvade unga svenskar, och ser fram emot att visa upp dem internationellt!” – Erlend Gjerde (VDIndie Recordings)

NY SINGEL OCH KOMMANDE FULLÄNGDSDEBUT
Direkt efter att kontraktet med Indie Recordnings signerats i november förra året påbörjades arbetet med att planera releasen av Eradikateds första fullängdsalbum Descendants, som kommer att släppas den 6 oktober. Plattan är producerad av bandet själva och inspelad av bandets gitarrist Ragnar Östberg i hans studio East Hill Audio, därefter mixad och mastrad av välmeriterade Gustav Brunn på All In Audio.

Hela temat kring albumet är en dystopi och alla texterna en sammanhängande historia, författade av sångaren och gitarristen Elvin Landaeus Csizmadia. Av detta får vi nu ett smattrande första smakprov genom singeln Flames, som alltså släpps med tillhörande video genom Indie Recordings idag den 2 mars. Låten är en perfekt introduktion till kommande album med blixtrande tempoväxlingar, brutalt riffande och en tydlig refräng som fastnar direkt. Metaforen Flames syftar på gnistan som startar elden, något som sätter saker i rörelse, starten på ett uppror som inte går att stoppa. Ingen kommer undan, ingen går fri.  

”Hela kommande plattan är snabbare, hårdare och mer teknisk än något vi tidigare gjort. Första singeln ’Flames’ är en perfekt introduktion till vad som komma skall, det är helt enkelt gnistan som startar elden.” – Ragnar Östberg (Eradikated)

BAKGRUND OCH HISTORIA
Efter att ha spelat ihop under namnet The Generations Army sedan 2015 i samma konstellation, släppt tre album på egen hand och gjort över 200 livespelningar, kände man att det var dags för nästa steg i karriären. Med samma medlemmar lät man därför bandet återfödas som Eradikated i september 2021. I samband med detta signade man ett managementavtal med Martin Gustafsson och Republic 66, och kort därefter inleddes även ett samarbete med bokningsagenten Martin Karlsson som driver bokningsbolaget Concerts Alive.

Första spelningen som Eradikated genomfördes på Plan B i Malmö den 16 oktober 2021 tillsammans med The Haunted och därefter har det bara rullat på. En höjdpunkt var i oktober förra året då bandet blev inbjudna som support åt legendarerna Anvil på samtliga datum i Norden under deras Impact Tour 2022

Den bästa händelsen för bandet hittills måste ändå vara showcasefestivalen by:Larm i Oslo i september förra året, där Eradikated ensamma fick representera Sverige på scenen för hårdrock/metal och det gjordes med bravur. ”One of the best thrash bands I’ve seen in years” skrev Kamran Haq (Live Nation UK/Download Festival) i en story på Instagram och direkt efter spelningen blev bandet inbjudna till ett spontant möte med Erlend Gjerde, VD på Indie Recordings. Resten är numera historia, men även starten på en ny fas i bandets karriär.

Sari H Wilholm, grundare av Republic 66 AB, hade från starten i bolagets vision att en del av tiden skulle ägnas åt band och artister på väg uppåt och där var Eradikated självklara från start. Sari utvecklar: ”Första gången jag hörde Eradikated så visste jag direkt att detta var vår framtid inom thrash metal. Martin har gett och ger allt som bandets manager, och tillsammans kommer vi på Republic 66 fortsätta göra allt som står i vår makt för att placera bandet där de hör hemma. Med det starka team som nu omger Eradikated med management, skivbolag och bokare, så ser vi väldigt positivt på deras framtid.”

LYSSNA PÅ FLAMES HÄR: https://orcd.co/era-flames
SE VIDEON TILL FLAMES HÄR: https://youtu.be/ASealsF4ebQ 

KOMMANDE LIVESPELNINGAR
3 mars – Helltown Indoors, The Tivoli, Helsingborg
4 mars – Swedish Thrash Metal Apocalypse, The Abyss, Göteborg
5 april – Indie Recordings Label Night, Inferno Metal Festival, Oslo
6 maj – Downtown Riot, Slaktkyrkan/Hus7, Stockholm
13 juli – Gefle Metal Festival, Gasklockorna, Gävle

ERADIKATED
Elvin Landaeus Csizmadia – lead vocals/guitar
Ragnar Östberg – lead guitar/vocals
Erland Östberg – bass/vocals
Calle Frogner Moberg – drums

Facebook:https://www.facebook.com/eradikatedofficial
Instagram:https://www.instagram.com/eradikated_official/
YouTube:https://www.youtube.com/@eradikatedofficial
Spotify:https://open.spotify.com/artist/2Wkrxc76KEe3vvTBtSsG3h?si=bd7hzPg6TuGpo_OUVN7djg

Foto: Oscar Dziedziela