Europe – The Final Countdown

Den 26 maj 1986 hängde jag på låset till Elof Ericsons foto och skivor i Mölndals centrum. Anledningen var fem långhåriga herrar från Upplands Väsby och deras nya skiva ”The Final Countdown”. Titelspåret förtrollade en hel värld och alla gick runt och nynnade på det ödesmättade, men ack så beroendeframkallande synthriffet. Europes internationella genombrott skulle vara ett faktum innan året var till ända och 1987 skulle bli ett monumentalt år då även USA erövrades.

Skivan är på många sätt en vattendelare. Det polerade och starkt keyboardpräglade soundet föll inte alla gamla fans i smaken och en som var gruvligt besviken var bandets leadgitarrist John Norum. I December valde han att lämna Europe mitt under bandets triumfartade segertåg över världen. Kee Marcello (Easy Action) rekryterades och hjälpte till att styra bandet vidare på den inslagna vägen med kommersiell pudelrock på efterföljande albumen ”Out Of This World” (1988) och ”Prisoners In Paradise” (1991).

”The Final Countdown” är smockfull av lättlyssnad och melodiös hårdrock och blev ett av de viktigaste albumen i formandet av min musikaliska identitet. Även om jag fortfarande uppskattar Europe som de låter idag är det den skivan tillsammans med ”Out Of This World” och ”Prisoners In Paradise” som jag återkommer till och som ligger mig varmast om hjärtat. Låtar som ”Rock The Night”, ”Cherokee”, ”Time Has Come”, ”Ninja”, ”On The Loose”, ”Carrie”, ”Danger On The Track” och självklart titelspåret är så sjukt inpräntade i mitt musikaliska jag att de känns som en del av mig själv och jag tar varje chans jag kan att se bandet live. Till dags dato är det troligen det band jag sett flest gånger live. Så stort grattis på födelsedagen ”The Final Countdown”, en av världens största och bästa klassiska album någonsin!

Peter Johansson

Liked it? Take a second to support Peter Johansson on Patreon!