Dags för “Drømte Mig En Drøm”, den tredje digitala singeln från SVARTSOT kommande nya album, “Kumbl”. Och det återspeglar perfekt skivans äkthet.

””Drømte Mig En Drøm” är den äldsta inspelade danska sången, som finns skriven i manuskriptet Codex Runicus, en kopia av den skånska lagen från ca. 1300 och helt skriven med medeltida runor”, Cris J.S. Frederiksen, gitarrist från de danska folkmetallerna säger. ”Sången existerar bara som en rad texter och primitivt skrivet musikackompanjemang, så vi skrev en ny, hel låt baserad på den frasen.”

Se musikvideon här:

Även om det nu är ett bra tag sedan Svartsot släppte nytt material är bandet fortfarande mycket levande och kickar. Under tiden sedan 2015 års Vældet har de öldränkta folkmetallerna varit aktiva på livescenen i Danmark och utomlands, inklusive framträdanden på olika stora festivaler samt på den prestigefyllda kryssningen 70000 Tons Of Metal 2019. Efter ett basistbyte. och beslutet att hylla ett albums värde av material under 2017/18, skapades idén om att släppa en samling traditionella folkvisor som har inspirerat bandet, omarbetade i Svartsots karaktäristiska stil.

Den ursprungliga idén var att släppa detta femte album, med titeln ”Kumbl” (ett gammalt danskt ord som betyder ’monument’ eller ’minnesmärke’), 2020 för att sammanfalla med Svartsots 15-årsjubileum. Men på grund av olika praktiska detaljer spelades albumet först in – av ingen mindre än bandets trummis och blivande producent, Frederik Uglebjerg (www.uglebjerg.com) – under pandemin.

”Kumbl” kommer att återsläppas i CD, LP och digitala format via Mighty Music den 25 februari 2022.

Line-up:

Simon Buje: bass

Frederik Uglebjerg: drums

Michael Alm: rhythm guitars

Cris J.S. Frederiksen: lead guitars, acoustic guitars (studio), mandolin (studio)

Hans-Jørgen Martinus Vork Rosenwein: tin whistles, electric bagpipe, mandolin (live)

Thor Bager: vocals, mandolin (studio)

Single pre-save link:

https://bfan.link/dromte-mig-en-drom

Webshop:

https://bit.ly/svart-shop

Web:

Homepage

Online store

Facebook

Youtube

Instagram

Photo by Neil Poulsen