På väg att släppa sitt nya album kommer danska leverantörer av vikinga-influerad melodisk death metal VANIR släppa den andra digitala singeln från skivan. ”Day Of Reckoning” berättar om Hel och hennes mest fruktade barn Fenrir och Jormungandr. Dessa varelsers öde är tragiskt bundet till Ragnarok. För det kommer en dag då de dömda och de hatade kommer att få till och med Asgaard på knä.

Se musikvideon här:

Från forna sagor, till salarna i Valhalla, från danska och germanska slagfält med sina blodiga strider och hårda krigare, danska krigare Vanir är tillbaka och har utan kompromisser satt ihop ett nytt episkt album, med en fascination för vårt gemensamma ursprung och blodet rann ut genom historien. Få band har mer auktoritet att göra det: Vanir är ett av Danmarks mest välkända och framstående vikingatida melodiska death metal-band. Gruppen har sedan starten släppt fem fullängdsalbum mycket väl mottagna av media och genrens ivrig anhängare. Men man kan utan större tvekan säga att deras sjätte insats ”Sagas” är deras bästa hittills.

Skriven och inspelad under pandemierna, mistad och mastrad av Rune Stiassny (Iron Fire, ex-Saturnus), ”Sagas” är mest temat kring nordisk mytologi, men har också en låt tillägnad en av historiens viktigaste fantasyförfattare – J.R.R. Tolkien – som själv var mycket inspirerad av nordisk mytologi och Danmark. Å andra sidan har en låt som ”Black Clad” ett tveeggat svärd: den är skriven som en hyllning till den nordiska guden Brage, men också som en hyllning till metallfansen. Fansen som stödjer scenen och som kommer att vara ryggraden i livescenen i post-pandemin. Martin Rubini, Vanirs sångare, kommenterar: ”Under pandemin vändes musikvärlden upp och ner, det här albumet har varit vårt ankare i den kreativa delen av våra liv under en period där alla våra shower ställdes in och vi fortfarande behövde vara kreativa och gör det vi tycker om, spela metal. Med ”Sagas” fortsätter vi vägen vi lagt ut med ”Aldar Rök” och ”Allfather” och den vision vi har för Vanir.

Sådan är Vanirs syn på teman 2021: melodiska och häftiga ljudlandskap, med lyriska strängar knutna till mytologi och hednisk hedendom, men som inte slutar där. ”Sagas” konstverk porträtterar detta med en blandning av olika nordiska mytiska bilder. Den är inspirerad av idén om ödet och nornerna, som här tolkas som en singulär varelse, som visar olika aspekter av ödet, samtidigt som de är sammanflätade i sina trådar. Den visar ett elegant och feminint och starkt bildspråk. Konstverket gjordes av basisten Lars Bundvad. ”Till det här albumet skrev jag ingen musik”, förklarar han. ”Efter att ha blivit åsidosatt på grund av pandemin – mitt immunförsvar är inte särskilt robust – ville jag gå den extra milen och pressa mig själv för konstverket. Nornan porträtterar en stark feminin karaktär och en visdom som har både visdom och makt. Och jag är väldigt nöjd med resultatet.”

”Sagas” kommer att återsläppas i CD, LP (två olika färger, var och en begränsad till 300 enheter) och digitala format via Mighty Music den 11 mars 2022.

Line-up:

Martin Rubini: vocals

Kirk Backarach: lead guitar

Phillip Kaaber: rhythm guitar

Lars Bundvad: bass

Daniel Kronskov: drums

Stefan Dujardin: keyboard

Webshop:

https://bit.ly/vanir-target

Digital single:

https://bfan.link/day-of-reckoning

Web:

Official site

Facebook

Instagram

Spotify

Photo by: Tine Hviid Roger