I mars 2022 släppte grammyvinnande Ghost sitt femte album ”IMPERA”. På albumet finns hitsingeln ”Spillways” med idag över 50 miljoner globala streams på under ett år. Den ömsesidiga beundran mellan Ghost och Def Leppard har väl dokumenterats i intervjuer och ett samarbete mellan dem känns självklart. Idag torsdag den 26 januari släpps ”Spillways” med Joe Elliott som feature.

Lyssna på Ghost – Spillways ft Joe Elliott:

– “IMPERA” var mitt favoritrockalbum från 2022, jag fick under tiden reda på att Tobias är lite av ett fan till Def Leppard, jag antar att det var oundvikligt att vi både skulle få kontakt med varandra. När vi väl hade introducerats för idén att samarbeta blev det som en snöbollseffekt helt organiskt och jag är så glad att jag fick sjunga på min favoritlåt från albumet berättar Joe Elliott, frontfigur i Def Leppard.

Tobias Forge har tidigare berättat i intervjuer om influenserna från Def Leppard till ”IMPERA”.
– När jag påbörjade arbetet med skivan tänkte jag att låtarnas struktur skulle vara lite mer som Def Leppard sa Tobias i en intervju med Metal Hammer 2022.
Efter att Joe i sin tur hyllat Tobias och Ghost under det gångna året började det i metal- och hårdrocksvärlden surras om att ett eventuellt samarbete kanske kunde vara på gång, och vilket samarbete det skulle bli.

Tidigare i år vann Ghost ”Årets rockalbum” på American Music Awards. Detta är inte enda priset de kan ta hem i år. De är även nominerade till ”Best Metal Performance” på amerikanska Grammy Awards med låten ”Call Me Little Sunshine” samt ”Årets artist/grupp” på P3 Guld.

Ghost har släppt fem studioalbum och är just nu ett av världens största rockband. Deras tre senaste album har alla varit topp 10 på Billboards 200-albumlista. En topp 10-placering på Billboard 200 är något endast fyra svenska artister/band har lyckats med tidigare (Abba, Ace of Base, Europe och Avicii). Ghost har också blivit belönade med tre svenska grammisar, en amerikansk Grammy och mottagit regeringens musikexportpris.

Foto: Micke Eriksson / Loma Vista