Häng med på en Rocktrip med Tommy Clufetos

Tommy Clufetos har ett imponerande CV. Han spelar med Ozzy Osbourne sedan många år tillbaka. Han fick dessutom den stora äran att ersätta Bill Ward på Black Sabbaths avskedsturné. För ett par veckor sedan släppte han sin första soloskiva Tommy´s rocktrip. Redaktör Romedahl ringde upp Tommy för en pratstund om albumet, Sabbath, Ozzy och en hel del annat.

Berätta hur du kom fram till att du skulle göra ett solo album.

Tanken kom helt enkelt för att det inte fanns något att göra eftersom allt är nedstängt under pågående pandemi som vi förhoppningsvis snart ser slutet på.

Jag har blivit tillfrågad ett antal gånger om att vara med och spela på diverse skivor med olika artister, men inget av det passade mig direkt så jag tänkte att varför inte göra min egen skiva? Istället för att spela på något som jag inte är bekväm med, varför inte skapa något eget för en gångs skull? Nu när jag ändå hade så mycket fritid eftersom jag inte jobbade med någon annan så tyckte jag att det var ett bra tillfälle att kunna fokusera på min egen musik.

Är det helt nyskrivna låtar eller finns det med låtar som du hade skrivit tidigare?

Alla låtar är helt nya och skrivna speciellt för denna skiva och detta är faktiskt första gången någonsin i mitt liv som jag skriver egen musik. När låtarna var färdiga så repade vi in dom i ungefär 4 dagar och sedan spelade vi in och mixade allt och det tog kanske 1,5 vecka innan skivan skulle mastras.

Vi gjorde det dessutom så mycket ”old school” som vi kunde. Jag skrev låtarna och repade in de live med bandet och spelade in i studion utan varken hörlurar eller click tracks. Vi satte upp trummor och förstärkare så att det skulle se ut som vi lirade på en scen. Jag ville inte känna mig begränsad av teknologin utan jag ville fokusera på min stil att spela in vilket är att göra allt på det sättet som det gjordes förr i tiden. Och jag är glad över att jag gjorde det för jag var chefen över allt och jag tycker att vi lyckades fånga energin på skivan. Oftast så försvinner energin och känslan på skivan på grund av all teknologi med ”click tracks” eller när man tar hjälp av datorer för att få till olika ljudbilder, vilket många gör nu för tiden och det var inget som jag ville göra. Jag gillar riktig Rock N Roll där max 3-4 personer låter som en så det var det jag gjorde.

Har du skrivit alla låtarna själv eller har du haft någon som hjälpt dig?

Jag har jobbat lite med en av mina gitarrister samt Whitey Kirst som bland annat har spelat med Iggy Pop, men annars så allt annat mina melodier och texter som kom ut ur mitt huvud. Jag såg detta litegrann som ett experiment, för jag har ju under min livstid aldrig skrivit en låt, så jag ville undersöka om jag kunde göra det. Jag hade en magkänsla att jag kunde skriva men det finns förutfattade meningar om att trummisar inte kan skriva låtar. Folk har även sagt till mig att detta är för svårt för dig, så jag bestämde mig för att göra en hel skiva då jag kände att jag ville bevisa att de som tvivlade hade fel, för min egen skull.

När jag läste beskrivningen av albumet så stod det att det var en hyllning till den rocken som du är uppväxt med. Berätta mer om det.

Kanske inte så mycket av rocken i sig. Jag skulle mer vilja säga att det är en hyllning till hur man tar till sig den musiken som jag älskar och gör något eget av den. För när man försöker kopiera någon så blir det bara dåligt. Ju äldre jag har blivit desto bättre har jag blivit att vara mig själv. Musiken jag har skapat nu beskriver den tidpunkt i livet som jag befinner mig i just nu.

Jag ville få fram energin och attityden i musiken samtidigt som det ska låta tight och löst på samma gång. När man spelar och rör sig tillsammans åt samma håll så blir det kraftfullt med mycket energi, så det ville jag fånga i groovet och i mitt trumspel, förhoppningsvis kommer folket gilla musiken.

Folket i Sverige verkar gilla den mer den riktiga och raka rocken. Betydligt mer än i Amerika eller i andra delar av Europa. Så om jag får gissa så tror jag att svenskarna kommer gilla skivan.

Jag gillar absolut skivan. Jag får lite vibbar av AC/DC och Twisted Sister om jag ska nämna två band. Till exempel titelspåret får jag tydliga vibbar av Bröderna Young.

Det är naturligtvis inte lika bra som deras riff men jag uppskattar dina ord för AC/DC är ett av mina favoritband. Den är lite klatschig på sitt eget sätt.

Hur kom du på namnet Tommy’s rocktrip?

Jag är inte så förtjust i att sätta mitt namn på en skiva och jag ville inte att det skulle framstå som en soloskiva, utan det ska mer framstå som några grabbar som jamar i ett garage. Det är min uppfattning om hur musik ska låta och det är det jag älskar. Det är som en väska som man har med på resor så därför blev det Tommy’s rocktrip. Plus att det låter mycket bättre än Tommy Clufetos.

Du sjunger själv på tre låtar på skivan. Var det ett svårt beslut att själv ställa dig bakom mikrofonen när du hade Eric Dover att tillgå?

Eric en grym sångare samt en god vän till mig och sjunger på de övriga åtta låtarna. När han skulle lära sig låtarna hade jag sjungit in låtarna själv och det var enbart för att han skulle få en idé hur det skulle låta.

Man kallar det för ”scratch vocals”, vilket är jag som sjunger i en enkel simpel tagning hemma i min soffa utan att egentligen bry mig hur det låter, och jag tycker det framkommer ganska tydligt på skivan. Men samtidigt tycker jag att det låter ganska coolt ändå. Jag skickade över grejerna till honom innan vi gick in i studion. På just dessa tre låtar så gillade jag resultatet av det jag sjöng in så jag lät det helt enkelt vara, där har du anledning att jag sjunger på tre låtar.

Med andra ord kanske vi får se dig som bakgrundssångare med Ozzy en vacker dag.

Det kommer inte att hända. Är på tok för upptagen med att spela trummor. Ha ha ha.

Kan du berätta mer om musikerna som du har med på skivan för Eric Dover är den enda som jag känner till?

Ja, Eric är nog den enda som gemene man känner igen. Jag ville inte ha några kända musiker på skivan av olika anledningar. För det första så är det svårare att få dem att spela som jag vill, för det andra så har de sin egen agenda och för det tredje så  jag ville att det skulle vara min egna grej med min egna vision så jag handplockade tre musiker från LA som ville spela på skivan och det fungerade perfekt. Vi spelade in på det gamla hederliga viset och de var väldigt talangfulla men inte så erfarna, vilket ibland kan vara till din fördel när du tar dig en ett projekt som detta. För jag vill att musik ska spelas på det gamla viset. Till och med äldre än vad mina medmusiker vill spela det så därför valde jag yngre killar för det kändes lättare att styra dem i den riktningen som jag ville gå än att ta med etablerade musiker. I slutändan blev det riktigt bra och grabbarna spelade jättebra. Låtarna på skivan låter tight och det svänger så jag tycker att det låter som att vi är ett väloljat band.

Du har stått i bakgrunden under en lång tid. Hur känns det nu att stå i rampljuset med allt vad det innebär med intervjuer och så vidare?

Det är bara en inspelning jag har gjort som jag inte tar så seriöst. Om jag ska vara ärlig så gjorde jag den mest för skojs skull och jag gillade det som tusan. Jag kände att jag ville göra något i denna tråkiga tid som vi lever i så man skulle kunna se det litegrann som terapi. Promotion är en del av det hela och om jag ska vara ärlig så är jag ingen marknadsförare direkt men det är vad det är. Det känns inte konstigare än något annat så jag följer med strömmen så att säga. Den här plattan kommer förmodligen aldrig nå topplistorna så jag tar det hela med en klackspark. Om människor gillar det jag gör och vill prata om det så gör jag det gärna. Men jag söker inte uppmärksamheten eller försöker bli populär. Jag bryr mig inte så mycket om uppmärksamheten runt skivan. Jag gillar mer att få uppmärksamhet när jag står på scen men när konserten är över så vill jag bara dra mig tillbaka till mitt rum och stänga av allt runt omkring.

Har du några tankar på att ta detta ut på vägarna?

Jag har planer men samtidigt har jag inte det för under den pågående pandemin så vet ingen när vi kan ha konserter igen. Men om ni vill ha mig till Sweden Rock så kommer vi direkt.

Man kan ju gå in på deras hemsida och önska band. Vill du att man gör det om man gillar din skiva?

Ja! Gör det varje dag och minst 100 gånger/dag så blir jag glad. Det hade varit roligt att spela i de nordiska länderna för ni älskar rock. Jag vet inte om du har sett videon till Got to play some Rock N Roll men där kan du få en idé av hur våra liveshower skulle kunna se ut.

Tror du att du någonsin kommer att turnera med Ozzy igen? Hur är statusen på honom?

Jag vet att han har datum bokade i januari och februari nästa år. Det är sagt att han ska slutföra dessa datum så om han har sagt att han ska spela dessa datum kommer han att göra det.

När jag har sett dig live både i verkligheten och på diverse klipp på till exempel Youtube så har du en ganska vild spelstil. Om jag säger att du bland annat har inspirerats av Tommy Lee från Mötley Crüe. Har jag rätt i min spaning?

Nej. Jag är mer inspirerad av gitarrister och min pappa som är musiker även han. Sen vill jag skapa en hög energi av Rock N Roll och bli så bra som jag som jag kan bli så där ifrån kommer mycket av spelstil. Ju fler spelningar jag gör desto mer vill jag nå upp till en högre nivå så det är därför jag spelar som jag gör för jag kan helt enkelt inte hejda mig själv. Tommy Lee är en grym trummis men det är ingen som har influerat mig direkt. Min grej har varit att göra gigs och se vilken spelstil som har passat mig bäst.

De gånger jag har sett dig live så får jag uppfattningen att du slår ganska hårt när du spelar.

Det är absolut sant, men det har inte så mycket att göra med att spela hårt. Det har mycket med att göra med att det blir mycket energi när man spelar med entusiasm, envishet och när man är hängiven till det man gör. Det gäller att få varje not att räknas och det fysisk grej också som kommer ut utan att vara fysisk.

Du spelar som många säkert vet med Ozzy sen många år tillbaka. Han har haft några grymma trummisar genom åren som till exempel Randy Castillio och Tommy Aldrige för att nämna två. Fanns det någon tvekan från din sida när du fick frågan?

Absolut inte, det fanns ingen som helst tvekan.

Hur var det när du fick frågan om att spela med Black Sabbath för det måste ha varit höjdpunkten under din karriär?

Det var det absolut och även där tvekade jag inte en enda sekund. Jag vill inte låta det som att vara respektlös, men jag tror inte de ville ha någon som var tveksam. Om man är tveksam så är du inte rätt person för jobbet. Och jag tar bara jobb om jag känner att jag är rätt person för jobbet, för jag vill ”äga jobbet och musiken”. Mitt mål är att ”kick ass” så mycket jag bara kan från det jag startar tills jag slutar och tvekan har ingen plats i den ekvationen.

Kan du beskriva känslan att spela med dessa tre legender?

Att spela med Ozzy, Geezer och Tony var peaken på min karriär, eftersom de är så grymma musiker och att vi klickade så bra på scen och skapade ett sånt monumentalt ljud tillsammans som jag aldrig har varit med om tidigare.

För mig är Sabbath tillsammans med Led Zeppelin och Deep Purple grundarna av det vi idag kallar för hårdrock/heavy metal. Håller du med mig om detta?

Absolut och Sabbath är ett av mina favoritband och det säger jag inte bara för att jag har spelat med dem. Men att ha få chansen att spela med dem och se den hängivenheten som de lägger in i sina instrument var helt fantastiskt, vilket har inspirerat mig för jag vill vara en kraft att räkna med även i framtiden.

Vilken Sabbath låt är roligast/tråkigast att spela?

Alla är roliga att spela. När man spelar på en hög nivå så borde man tänka att gå in och ge 100 %. Det gäller att bjuda publiken på en grym show med största respekt utan att tänka på vilka låtar som är ens favoriter.

Vad fick dig att vilja börja lira hårdrock/ heavy metal?

Jag ser mig själv inte som en heavy metaltrummis utan en hårdrockstrummis. Jag älskar musik och jag började slå på saker när jag var liten. Min pappa såg det och fick mig att börja lira och jag har inte slutat sen dess.

Vilken var den första skivan du köpte för egna pengar?

Det var en skiva med Elvis Presley där låten Kentucky Rain fanns med. Och Ronnie Tutt som spelade med Elvis är en idag en av mina favorittrummisar. Han var verkligen före sin tid för han var bland de första rockarna på 60- och 70-talet som använde dubbla baskaggar.

Vilket band fick dig att börja lyssna på hårdrock?

Jag är från Detroit och jag skulle vilja säga att hårdrocken kom därifrån medan heavy metal kom från England. Rock från Detroit handlar om att spela hårt och tungt. Inte det som kallas för heavy metal, utan snarare tung blues som till exempel Bob Seegert Ted Nugent, Iggy Pop, Alice Cooper och MC5. Det är en så tung energi runt dessa band/artister. Jag gillade deras attityd så det är därifrån jag kommer och det är en anledning till att jag spelar som jag gör.

2020 har varit ett tungt år för hela musikbranschen av förklarliga skäl. Men har pandemin fört något gott med sig för din egen del?

Jag har en vacker fru och en underbar liten dotter som är 3.5 år, så jag har fått mycket kvalitetstid med familjen och fått vara med under denna spännande tid i min dotters liv. Jag har haft mycket tid att lära känna henne vilket har betytt jättemycket, för jag kanske skulle varit borta från henne i 1.5 år och då hade jag kanske inte fått lära känna henne vilket har varit väldigt positivt och en välsignelse från Gud. Det är för övrigt min dotter som pratar i slutet på sista spåret på skivan som är The power of three. Det är en låt som jag skrev som jag skrev om min dotter och min familj, så den är speciell på många sätt. Jag sjunger på låten, min pappa spelar saxofon och min dotter är med på slutet så det är tre generationer Clufetos med på en och samma låt. Det förgyllde hela skivan för min del för min dotter älskar låten och hon dansar till den och det ger mig en enorm kick. Vi är en tight familj som lever enkelt där det mesta handlar om familjen. Musiken är bara en del av helheten. När jag var yngre var musiken det viktigaste av allt men nu kommer den på tredje plats. Först kommer min fru och dotter, sen familjen och sen musiken. I musikbranschen kan man lätt gå vilse, jag försöker vara jordnära och hela tiden tänka på vad som är viktigast i livet för när allt kommer till kritan så är familjen det enda du har.

Hur ser dina planer annars ut för 2021?

Jag har konserter inplanerade med The Dead Daisys som förhoppningsvis blir av i mitten av juni och håller på till mitten av juli.

Text: Ulf Romedahl

Fotograf: Alex Kluft

Liked it? Take a second to support Ulf Romedahl on Patreon!