Clisson i nordvästra Frankrike är en idyllisk småstad längs floden Sèvre Nantaise. Det lilla samhället är känt för sin medeltida slottsruin och italienskindluerade arkitektur… Och en av Europas största metalfestivaler såklart. ”Welcome to Clisson Rock City” står det på vägskyltarna när man kör in i stan, året runt. Det här är en stad som lever för den hårda musiken. Och festivalen är verkligen unik i sitt slag.

Visst är stämningen på Sweden Rock, eller vilken hårdrocksfestival som helst underbar och unik. Men Hellfest drar upp allt både en och två växlar. Att festivalen äger marken där den äger rum bidrar mycket till detta, då området innehåller många permanenta konstverk, inte minst den världsberömda Lemmy-statyn där en del av legendens aska vilar. Detta är också till fördel vid både torrt och vått väder, då festivalen numera står på betong och konstgräs, så man slipper både att komma hem med dammlunga och att trampa runt i lera.

The Maloik har skickat Erwan Lengliné, en erfaren Hellfestbesökare, till festivalen. Hittills har det bjudits på klockrena tiopoängare och riktiga bottennapp. Men mer om vem som fick gåshuden att resa sig, och vem som blev buad av scenen kommer att kunna läsas om efter festivalens slut.