I blickfånget – Varices

Dags för The Maloik att bege sig till Norrköping för där finns det svenska metalbandet Varices.

Varices består av 4 grabbar som till dags datum har släppt 2 EP:s varav det senaste alstret, Pitch black art, kom i fredags (22 november).Rent musikaliskt så blandar bandet ganska hejvilt mellan olika stilar inom heavy metal. Det är både snabba och lite mer långsamma, men stenhårda, riff. Sången består till större delar av growl, men sångaren Calle Axelsson visar även i några av låtarna att han kan sjunga vanligt också.

Trummisen Erik Modigh beskriver bandet såhär: ”Vi brukar föredra att inte definiera vår musik till någon specifik genre, men har vid ett flertal tillfällen blivit jämförda med Lamb of God och Killswitch Engage. En konsekvens av detta blir att vi inte kommer överens om något, men vi får det att fungera ändå och detta skapar ett säreget sound i vår musik.”

När undertecknad lyssnar igenom Pitch Black Art så håller jag helt med om att det spretar åt lite olika håll rent musikaliskt och ibland kanske lite för mycket. Influenserna från Killswitch Engage hörs tydligt i framför allt låten Hollow eyes där skönsång blandas med growl. Grabbarna ska dessutom ha en enorm eloge för produktionen på skivan – den är faktiskt imponerande bra.

Slutligen kan jag konstatera att via The Maloik har jag upptäckt helt ny musik som jag aldrig skulle gjort annars vilket är vansinnigt roligt och Varices hör definitivt till den kategorin. De låter inte direkt som något annat metalband jag har lyssnat på just tack vara sin blandning av olika stilar. Det är en svår balansgång att gå när man mixar mellan stilar men grabbarna lyckas ändå göra det rätt bra. Lite finputsning här och där så kan det förmodligen bli riktigt bra i slutändan.

Calle Axelsson: sång

Emil Modigh – Trummor

Andreas Eriksson – Bas

Samuel Carlqvist – Gitarr

Av: Ulf Romedahl